Στο κατηγορητήριο ο Σαρίκας

Στο κατηγορητήριο ο Σαρίκας

Διώκεται για αδικήματα διαφθοράς, σε σχέση με το ΣΑΠΑ, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ
Στις 20 Απριλίου η κατηγορούσα Αρχή αναμένεται να αιτηθεί από το δικαστήριο την αντικατάσταση του κατηγορητηρίου για το σκάνδαλο του ΣΑΠΑ με νέο, που θα περιλαμβάνει τον Φειδία Σαρίκα, του οποίου η βουλευτική ασυλία ήρθη από το Ανώτατο

Οι ανακριτές που διερευνούν την υπόθεση του Αποχετευτικού Πάφου, σε συνεννόηση με τη Νομική Υπηρεσία, έχουν ετοιμάσει το κατηγορητήριο εναντίον του βουλευτή της ΕΔΕΚ και πρώην Δημάρχου Πάφου, Φειδία Σαρίκα. Την πρόθεση της Νομικής Υπηρεσίας να ασκήσει ποινική δίωξη εναντίον του βουλευτή, του οποίου η ασυλία ήρθη με απόφαση του Ανωτάτου, είχε δημοσιεύσει η εφημερίδα μας από τις 25 Φεβρουαρίου.


Χθες, όπως αποκάλυψαν έγκυρες πηγές στη «Σημερινή», οι ανακριτές σε συνάντηση με τον Δημόσιο Κατήγορο, που χειρίζεται την υπόθεση ΣΑΠΑ, κατέληξαν στις κατηγορίες που θα αντιμετωπίσει ο κ. Σαρίκας. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα είναι παρόμοιες με αυτές που αντιμετωπίζουν οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, πρώην δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Μιχαηλίδης, Ευστάθιος Ευσταθίου, Βάσος Βασιλείου και νυν δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Σιαηλής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στις 20 Απριλίου, που έχει ορισθεί η επόμενη ακρόαση της υπόθεσης ΣΑΠΑ, η Κατηγορούσα Αρχή αναμένεται να αιτηθεί την αντικατάσταση του κατηγορητηρίου με νέο, που θα περιλαμβάνει και το όνομα του Φειδία Σαρίκα. Το υφιστάμενο κατηγορητήριο αποτελείται από 167 κατηγορίες γι’ αδικήματα που έχουν σχέση με δεκασμό δημόσιου λειτουργού, αθέμιτη απόκτηση περιουσιακού οφέλους, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και άλλα συναφή αδικήματα. Όλοι αρνούνται τη διάπραξη των αδικημάτων.

Τον εμπλέκουν μαρτυρίες
Η άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του Φειδία Σαρίκα, του οποίου η βουλευτική ασυλία ήρθη κατόπιν απόφασης του Ανωτάτου, βασίζεται κυρίως σε δυο μαρτυρίες που η Αστυνομία πιστεύει πως εμπλέκουν τον βουλευτή στην υπόθεση. Η πρώτη μαρτυρία είναι από τον καταδικασθέντα Γενικό Διευθυντή του ΣΑΠΑ, Ευτύχιο Μαληκκίδη, ότι ο ίδιος ο Φειδίας Σαρίκας, καθώς και ένας δημοτικός σύμβουλος που απεβίωσε, έλαβαν μίζες από τον Ελλαδίτη καθηγητή Γεώργιο Μπάφα, προκειμένου να βοηθήσουν γερμανική εταιρεία να εξασφαλίσει έργο του ΣΑΠΑ. Η δεύτερη μαρτυρία είναι από τον Ελλαδίτη καθηγητή Γεώργιο Μπάφα, η οποία, βάσει πληροφοριών της «Σ», επιβεβαιώνει την πρώτη μαρτυρία, παρόλο που ο δικηγόρος του Μπάφα εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία διέψευσε κάτι τέτοιο, ότι δηλαδή ο πελάτης του παραδέχθηκε εμπλοκή και κατονόμασε άλλα πρόσωπα στην κατάθεσή του.

Και πολιτικές διαστάσεις
Η δίωξη του Φειδία Σαρίκα αναμένεται να προσλάβει πολιτικές διαστάσεις, κυρίως στην ΕΔΕΚ, από τις τάξεις της οποίας προέρχεται ο βουλευτής. Σημειώνεται ότι ο κ. Σαρίκας έχει αναστείλει τη συμμετοχή του από τις κοινοβουλευτικές δραστηριότητες και την κομματική δράση των Σοσιαλδημοκρατών, μέχρι την ολοκλήρωση της ποινικής έρευνα που διεξάγεται εναντίον του. Τα αδικήματα που οι ανακριτικές Αρχές καταλογίζουν στον βουλευτή αφορούν την περίοδο που υπηρετούσε ως Δήμαρχος Πάφου.

Υπενθυμίζεται ότι για την ίδια υπόθεση το Κακουργιοδικείο Πάφου επέβαλε ποινές φυλάκισης έξι χρόνων στον Διευθυντή του ΣΑΠΑ Ευτύχιο Μαληκκίδη και στον τέως Δήμαρχο Πάφου Σάββα Βέργα. Ο τελευταίος κρίθηκε ένοχος για τα αδικήματα της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, δεκασμού δημόσιου λειτουργού και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ο Ευτύχιος Μαληκκίδης βρέθηκε ένοχος για τα αδικήματα του δεκασμού δημόσιου λειτουργού και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Και ο Σιαηλής
Σημειώνεται ότι προχθές το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του δημοτικού συμβούλου Πάφου, Γιώργου Σιαηλή, εκ των έξι κατηγορουμένων στην υπόθεση ΣΑΠΑ, με το οποίο ζητούσε, διά του δικηγόρου του, να εξαιρεθεί του κοινού κατηγορητηρίου με τους υπολοίπους κατηγορουμένους. Ο αιτητής αντιμετωπίζει οκτώ κατηγορίες. Το Ανώτατο έκρινε την αίτηση ως προδήλως αβάσιμη, αναφέροντας ότι «δεν υποδείχθηκε οποιοδήποτε σφάλμα νόμου από πλευράς Κακουργιοδικείου, το οποίο έκρινε ότι η συμπερίληψη του κ. Σιαηλή στο κοινό κατηγορητήριο βρίσκει έρεισμα στις νομολογιακές αρχές που παρέθεσε. Ειδικότερα, έκρινε ότι τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται εντάσσονται στο ίδιο πλαίσιο γεγονότων, υπάρχει ταύτιση σκοπού και υπάρχει τόσο κοινή μαρτυρία, όσο και κοινή κατηγορία».

Πηγή: Η Σημερινή