Στο πνεύμα της Αφροδίτης ο Ανδρέας Χαραλαμπίδης

Στο πνεύμα της Αφροδίτης ο Ανδρέας Χαραλαμπίδης

Ο γνωστός και καταξιωμένος ζωγράφος Ανδρέας Χαραλαμπίδης με τη νέα του ατομική έκθεση στην Golden Gallery By Kapatays μάς ταξιδεύει στο μακρινό παρελθόν του τόπου του, της Πάφου.

Χρησιμοποιώντας σύμβολα και αποχρώσεις του λευκού μάς προκαλεί – προσκαλεί να συναντήσουμε και να ακολουθήσουμε το πνεύμα που πλανάται στον ναό της Παφίας θεάς του έρωτα και της ομορφιάς, της Αφροδίτης. Η ζωγραφική του καλλιτέχνη, που συνεχίζει να αφήνει ανεξίτηλα χνάρια στον χάρτη της εικαστικής δημιουργίας στην Κύπρο και με μια σημαντική παρουσία διεθνώς, χαρακτηρίζεται από ανασύνθεση στοιχείων της αρχαιοελληνικής και της βυζαντινής τέχνης σε συνάρτηση με επιλογές της σύγχρονης ευρωπαϊκής πρωτοπορίας.


Ηδυπαθές μεθύσι

Πρόσωπα και προσωπεία, ιέρειες και ιεροφάντες φαίνονται να ξεπηδούν μέσα από τον μύθο και το αρχαίο δράμα για να συναντήσουν ασκητές και αυτοκράτορες σε μια διαχρονική πορεία προς τον σύγχρονο κόσμο. Την εκφραστικότητα των μορφών επιτείνει το σκηνικό βάθος σε κιαροσκούρο και χρυσό, μεταλλάξεις από το Βυζάντιο και την Αναγέννηση. Η ζωγραφική του, αναφέρει ο Ανδρέας Χρυσοχός, εκφράζει ένα πάθος, ένα ηδυπαθές μεθύσι, την ανάμνηση των ωρών όπου ο άνθρωπος ξεχνιέται σε βραδινό ξεφάντωμα, η μεταποίηση της ύλης σταματά σε μια διαδικασία του γίγνεσθαι, μεταξύ συνειδητού και υποσυνείδητου, εκεί που ο θεατής γίνεται δεκτός και καλείται να συμμετάσχει.

Μια πολύ χαρακτηριστική περιγραφή της πρωτοπορίας και της ιδιαιτερότητας της τέχνης του Ανδρέα Χαραλαμπίδη αποτελεί μια επιγραμματική φράση του ιστορικού τέχνης Χάρη Καμπουρίδη, στην οποία εμπερικλείεται η πεμπτουσία της καλλιτεχνικής του δημιουργίας: «η δύναμη του Χαραλαμπίδη σε τελετές εικαστικές μύησης, στην αιώνια ζωγραφική και στον διαχρονικό ελληνισμό».

«Είναι η καλύτερή μου έκθεση που έχω κάνει»

Γεννημένος στην Πάφο, o Ανδρέας Χαραλαμπίδης σπούδασε ζωγραφική στην Αθήνα και στο Reading. Δίδαξε μέχρι το 1985 τέχνη στα γυμνάσια της Πάφου και έκτοτε ιδιωτεύει ασχολούμενος με την τέχνη του. Ασχολείται επίσης με την τοιχογραφία, τη χαρακτική και τη μεταξοτυπία. Έχει κάνει ατομικές εκθέσεις σε Κύπρο, Αθήνα, Βηρυτό, Λονδίνο, Νέα Υόρκη κ.ά.
Έχουν περάσει σχεδόν δέκα χρόνια από την προηγούμενή του έκθεση. Στο διάστημα αυτό βέβαια ο καλλιτέχνης είχε σταθερή παρουσία σε ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό. Κάποια έργα από τη νέα του δουλειά έχουν παρουσιαστεί στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις στο πλαίσιο του Πάφος2017.

«Η θεματική αυτής της δουλειάς ως επί το πλείστον είναι παρμένη από τη μυθολογία του τόπου μου, της Πάφου, γύρω από τον ναό της Αφροδίτης με τις ιέρειες, τον Κινύρα κ.λπ. Προσπαθώ να αποδώσω το πνεύμα εκείνης της εποχής αποφεύγοντας την εικονογράφηση, χρησιμοποιώντας σύμβολα όπως μάσκες κ.ά. Έχω αποφύγει τα έντονα χρώματα εκτός από δύο-τρία έργα και δουλεύω με τις αποχρώσεις του λευκού. Είναι η καλύτερή μου έκθεση που έχω κάνει. Προς το παρόν νιώθω πολύ ικανοποιημένος με αυτή την έκθεση, νιώθω πολύ άνετα και δεν έχω άγχος», αναφέρει ο κ. Χαραλαμπίδης.

INFO

Η έκθεση περιλαμβάνει γύρω στα 22 έργα και τα περισσότερα είναι σε μεγάλες διαστάσεις. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει σήμερα στις 19.30 ο πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο κ. Ηλίας Φωτόπουλος στην Golden Gallery By Kapatays.

Πηγή: Πολίτης