Στρουμπί: Το κρασοχώρι της Πάφου

Στρουμπί: Το κρασοχώρι της Πάφου

Το Στρουμπί αποτελεί ένα από τα ομορφότερα και γραφικότερα χωριά της επαρχίας Πάφου. Από την πρώτη στιγμή, θα σας εντυπωσιάσουν οι ζεστοί και φιλόξενοι άνθρωποι του Στρουμπιού, που θα είναι πρόθυμοι να σας εξυπηρετήσουν κατά την περιήγησή σας στο χωριό.

Εισερχόμενοι στην κοινότητά μας, στα αριστερά σας θα συναντήσετε το πρατήριο βενζίνης. Προχωρώντας, στα δεξιά σας -τέλος δημοτικών ορίων Πολεμίου- θα αντικρίσετε τα κρατητήρια που λειτούργησαν κατά την περίοδο της αγγλοκρατίας. Εκεί φυλακίζονταν και υποβάλλονταν σε βασανιστήρια οι αγωνιστές και τα μέλη της ΕΟΚΑ. Όπως προχωράτε, με θαυμασμό θα αντικρίσετε τον πανύψηλο αιωνόβιο ευκάλυπτο, που δεσπόζει επιβλητικά της πλατείας της κοινότητας.


Αφού περάσετε κάτω από τον υπέροχο ευκάλυπτο, θα δείτε το μεγάλο εμπορικό κατάστημα της Σ.Π.Ε. Το κατάστημα αυτό διαθέτει γεωργικά εργαλεία καθώς και υλικά οικοδομής, εξυπηρετώντας τόσο τους αγρότες όσο και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Δεξιά και αριστερά της πλατείας υπάρχουν πολλά παραδοσιακά καφενεία και καταστήματα. Στο τέρμα της πλατείας βρίσκεται η κύρια εκκλησία της κοινότητας, η εκκλησία Της Του Θεού Σοφίας, καθώς και οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Συμβουλίου και άλλων υπηρεσιών.

Χωρίς αμφιβολία, πρέπει να κάνετε έναν περίπατο στο παλιό Στρουμπί. Γι’ αυτόν τον λόγο, πρέπει να επιστρέψετε στον αυτοκινητόδρομο Πάφου-Πόλης και να στρίψετε αριστερά προς Πόλη και σε εκατό περίπου μέτρα θα συναντήσετε το παλιό και γραφικό Στρουμπί. Περιδιαβείτε τα στενά δρομάκια και παρατηρήστε τις αναπαλαιωμένες οικίες λαϊκής αρχιτεκτονικής με τις ξύλινες πόρτες και εσωτερικές αυλές. Ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Στρουμπιού είναι ο κ. Μήρος Γιάγκου. Μαζί με τους συνεργάτες του εργάζονται για την ανάπτυξη του χωριού και την προβολή του.

Ιστορία του χωριού

Η παλιά θέση του χωριού βρισκόταν περίπου ένα χιλιόμετρο βορειότερα του σημερινού οικισμού. Το χωριό καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από τους μεγάλους σεισμούς που έπληξαν την Πάφο το 1953. Το παλιό χωριό εγκαταλείφθηκε και οι κάτοικοί του μεταστεγάστηκαν στον σημερινό οικισμό που κτίστηκε σε ασφαλέστερο μέρος. Μερικοί από τους κατοίκους του χωριού όταν πάντρεψαν τα παιδιά τους επέστρεψαν και κατοίκησαν στο παλιό χωριό. Με την πάροδο του χρόνου δημιουργήθηκαν και πάλι δύο κοινότητες με δική τους Χωρητική Αρχή η κάθε κοινότητα. Με την μετατροπή των Χωρητικών Αρχών σε Κοινοτικά Συμβούλια οι δύο Χωρητικές Αρχές αποφάσισαν, για το καλό των κατοίκων, την ενοποίησή τους. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το αίτημά τους και έτσι σήμερα λειτουργεί ένα Κοινοτικό Συμβούλιο.

Έτσι πήρε το όνομά του…

Το χωριό υπήρχε με την ίδια ονομασία από τα Μεσαιωνικά χρόνια. Βρίσκεται σημειωμένο σε παλιούς χάρτες με την ονομασία Stronbi. Ο ντε Μας Λατρί περιλαμβάνει το χωριό στα ιδιωτικά φέουδα της περιόδου της Φραγκοκρατίας. Η παράδοση αναφέρει ότι το Στρουμπί πήρε την ονομασία του από τον χώρο όπου ήταν κτισμένο το παλιό χωριό, που βρισκόταν σε χώρο στρουμπουλό, όπως και η γύρω περιοχή. Μια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι το χωριό ανήκει σε κάποιον που ονομαζόταν Στρουμπής. Στρουμπής σήμαινε κοντός και χοντρός άνθρωπος, που έμοιαζε με στρόμβο. Το χωριό ήταν από αρχαιοτάτων χρόνων γνωστό για τα πολύ καλής ποιότητας κρασιά του. Δεν είναι τυχαίο που οι κάτοικοι του χωριού καθιέρωσαν από τον Αύγουστο του 1982 το ετήσιο φεστιβάλ τους με την ονομασία «Τα Διονύσια» προς τιμήν του αρχαίου θεού Διόνυσου.

Εκκλησίες του χωριού

Προχωρώντας προς το εσωτερικό του χωριού, κοντά στην Πλατεΐτσα, θα συναντήσεις την εκκλησία που είναι αφιερωμένη στο Άγιο Πνεύμα με ονομασία Της Του Θεού Σοφίας. Όταν το 1953 έγινε ο σεισμός, η εκκλησία που βρισκόταν στο Πάνω Στρουμπί, αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο, υπέστη μεγάλες καταστροφές. Με εντολή του Άγγλου Κυβερνήτη κτίστηκε νέα εκκλησία στο (σημερινό) Κάτω Στρουμπί. Άρχισε να κτίζεται το 1953 και ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της το 1956. Βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και είναι η κεντρική εκκλησία της κοινότητας.

Επιπλέον υπάρχει και η παλιά εκκλησία, που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο, στο πάνω Στρουμπί. Είχε κτιστεί το 1914. Μετά τις ζημιές που υπέστη από τον σεισμό, επισκευάστηκε προσωρινά το 1958, αλλά ένας δεύτερος σεισμός το 1996 επιδείνωσε την κατάσταση. Λεγόταν πως η τοποθεσία αυτή ήταν το επίκεντρο του σεισμού του 1953, γι’ αυτό και ολόκληρο το χωριό μετακινήθηκε στο σημερινό (κάτω) Στρουμπί. Αρχιτεκτονικά η εκκλησία ήταν κτισμένη σε Γοτθικό Ρυθμό. Με τον πρώτο σεισμό η εκκλησία από το μέσο (οριζοντίως) προς τα πάνω και η στέγη μαζί καταστράφηκαν. Επισκεύασαν πρόσθετη καινούργια στέγη.

Καθώς προχωρείς προς τα νότια του χωριού και λίγο έξω θα συναντήσεις το μικρό παρεκκλήσι της Αγίας Μαρίνας. Μικρό και απέριττο εκκλησάκι. Είναι κτισμένο σε Βυζαντινό Ρυθμό, με θόλο στη μέση. Το φτωχικό και απλό ξύλινο τέμπλο του αποτελεί τον μοναδικό πλούτο στο εκκλησάκι, πλαισιωμένο με φορητές εικόνες των Αγίων. Τα ξύλινα ψαλτήρια υπάρχουν, αλλά από τον σεισμό καταστράφηκαν και σώζεται μονάχα το ιερό. Το 1978 το εκκλησάκι ανοικοδομήθηκε στην ίδια πάλι θέση, κοντά σε μια βουνοπλαγιά. Είναι τουβλόκτιστο, αλλά εξωτερικά είναι ασπρισμένο. Διαθέτει ένα πρόσθετο μικρό καμπαναριό. Στον περίγυρο υπάρχει μια άνετη πλατεΐτσα, η οποία φιλοξενεί αρκετούς πιστούς κατά την ημέρα της γιορτής της.

Αμπελοκαλλιέργεια στο Στρουμπί

Όπως και όλα τα χωριά της ελεύθερης Κύπρου, έτσι και το Στρουμπί το έχει κτυπήσει η μάστιγα της αστυφιλίας, κυρίως λόγω των πρωτευόντων ασχολιών των κατοίκων της κοινότητας. Η περιοχή φημίζεται από τα αρχαία χρόνια για τα αμπέλια της και έτσι και οι κάτοικοι οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στο Στρουμπί, καθώς και άλλοι, ασχολούνται με την αμπελοκαλλιέργεια. Κάποιοι το κάνουν ως κύριο επάγγελμα, αλλά, δυστυχώς, οι περισσότεροι ως δευτερεύον. Όλοι όμως συνεχίζουν την παράδοση που τους άφησαν σαν παρακαταθήκη οι πρόγονοί τους.

Στην κοινότητα καλλιεργούνται διάφορες ποικιλίες σταφυλιών όπως μαύρα, καρινιά, λευκά, καπερνέ φρανκ αλλά και σαβινιόν, λευκάδα, σιαρτονέ καθώς και σουλτανίνα που είναι κυρίως επιτραπέζιο σταφύλι αλλά χρησιμοποιείται και για την κατασκευή κρασιού, της πατροπαράδοτης ζιβανίας αλλά και του παλουζέ και του σουτζούκου. Την υψηλή θέση που έχει η αμπελοκαλλιέργεια στις καρδιές των κατοίκων του Στρουμπιού φαίνεται να ενστερνίζεται και η οινοβιομηχανία ΣΟΔΑΠ, η οποία θα κτίσει ένα ευρωπαϊκών προδιαγραφών οινοποιείο εντός των συνόρων της κοινότητας.

Φεστιβάλ «Διονύσια»

Η κοινότητα Στρουμπιού, αξιοποιώντας την παράδοσή της ως ενός από τα μεγαλύτερα και ποιοτικά κρασοχώρια της Κύπρου και θέλοντας να προσφέρει τόσο στους ντόπιους όσο και στους ξένους τη δυνατότητα να γνωρίσουν τη χαρά και τη γεύση του σταφυλιού και κρασιού, γιορτάζει κάθε χρόνο, τον μήνα Αύγουστο, τον μήνα του τρύγου, τη Γιορτή του Σταφυλιού. Τα «Διονύσια» σημειώνουν κάθε χρόνο τεράστια επιτυχία και θεωρούνται η πιο σημαντική εκδήλωση που επιτελείται στην περιοχή καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η εν λόγω γιορτή διαρκεί τρεις ημέρες και διαθέτει χώρο για φαγοπότι, παιχνίδια και χορό, ενώ τον κόσμο ψυχαγωγεί ορχήστρα. Φιλοξενούνται κυπριακά και ξένα συγκροτήματα με παραδοσιακούς χορούς και τραγουδιστές. Επίσης διοργανώνονται εκθέσεις λαϊκής τέχνης, ζωγραφικής, χειροτεχνίας, φρούτων, προϊόντων αμπελιού, λουλουδιών και άλλα τα οποία βραβεύονται. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ προσφέρεται άφθονο σταφύλι και παλουζές δωρεάν.

Κέντρο Νεότητας

Το Κέντρο Νεότητας Διόνυσος δραστηριοποιείται και εδρεύει στο Στρουμπί. Ιδρύθηκε το 1977 από μια ομάδα νέων της κοινότητας και έχει σαν στόχο του την παραγωγική ψυχαγωγία των νέων μέσα από τις ομαδικές εκδηλώσεις. Σήμερα το Κέντρο Νεότητας Διόνυσος αριθμεί περίπου 70 εθελοντές νέους, νέες, αγόρια, κορίτσια και διοικείται από ενιαμελή επιτροπή. Διαθέτει δικό του οίκημα, το οποίο στεγάζεται στα κοινοτικά κτήρια του χωριού και που παραχωρήθηκε από το Κοινοτικό Συμβούλιο.

Συμμετέχει σε εκδηλώσεις τοπικές, παμπάφιες και παγκύπριες. Διαθέτει ομάδα ποδοσφαίρου, πετόσφαιρας, θεατρικό όμιλο και χορευτικό συγκρότημα.

Ταβέρνες και καφενεία

Δεν μπορείτε να φύγετε από το χωριό χωρίς να φάτε κάτι ή έστω να πιείτε ένα καφεδάκι. Τα καφενεία του χωριού θα τα βρείτε κοντά στην πλατεία και το Κοινοτικό Συμβούλιο. Μπορείτε να καθίσετε με τους κατοίκους του χωριού και να σας διηγηθούν ιστορίες για ώρες. Επιπλέον μπορείτε να κάτσετε για φαγητό σε ένα από τα τρία εστιατόρια που υπάρχουν στο Στρουμπί. Η μια επιλογή είναι το «Lemonari», μια παραδοσιακή ταβέρνα με εξαιρετικό φαγητό και πολύ φιλικό περιβάλλον. Άλλη επιλογή είναι η ταβέρνα «Στρουμπί», το οποίο σερβίρει φαγητά της ώρας και υπέροχους μεζέδες σε πολύ προσιτές τιμές. Τελευταία επιλογή είναι η ταβέρνα «Διόνυσος», μια οικογενειακή ταβέρνα με υπέροχο φαγητό.

Πηγή: Σημερινή