Συναυλία αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη

Συναυλία αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη

Συναυλία αφιέρωμα στον μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, πραγματοποιήθηκε χθες από τους Κύπριους μουσικούς Σωτήρη Καραγιώργη, Ευαγόρα Καραγιώργη και Στέλιο Κακογιάννη στον πολιτιστικό χώρο του Τεχνόπολις 20.

Όπως ανέφεραν οι καλλιτέχνες, έχουν περάσει 90 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη ο οποίος έζησε μια ταραχώδη αλλά και πολύ δημιουργική ζωή και με το μουσικό του έργο άφησε μια σημαντική πνευματική κληρονομιά.


Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια συνέχισαν, ” επιλέξαμε να παρουσιάσουμε μερικά από τα σημαντικότερα τραγούδια από τους αναρίθμητους κύκλους τραγουδιών που έχει συνθέσει. Μέσα από την πολυποίκιλη μουσική του παραγωγή ξεχωρίζει, πρωτίστως, ο πολιτικός Θεοδωράκης, ο άνθρωπος που νοιάστηκε, πάλεψε και αγωνίστηκε μέχρι φυλάκισης, για τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία στη χώρα του αλλά και στον κόσμο ολόκληρο”.

Ο Μίκης Θεοδωράκης (γεν. 1925) αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες μουσικοσυνθέτες. Παράλληλα υπήρξε πολιτικός, πρώην υπουργός, 4 φορές βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου και ακτιβιστής τιμημένος με το Βραβείο Ειρήνης Λένιν (1983).

Έχει ασχοληθεί με όλα τα είδη της μουσικής, ενώ έχει συνθέσει τον ίσως πιο αναγνωρίσιμο ελληνικό ρυθμό διεθνώς, το συρτάκι “Ζορμπάς” (1964), βασισμένο σε παραδοσιακή κρητική μουσική.

Συνθέσεις του έχουν ερμηνευτεί από καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης, όπως οι Beatles, η Σίρλεϊ Μπάσεϊ και η Εντίθ Πιάφ, ενώ έχει γράψει μουσική για γνωστές ταινίες όπως: Φαίδρα (1962), Αλέξης Ζορμπάς (1964), Ζ (1969) και Σέρπικο (1973).

Επίσης έχει ασχοληθεί με την κλασική μουσική γράφοντας συμφωνίες, ορατόρια, μπαλέτα, όπερες και μουσική δωματίου.

Ωστόσο, το πιο σημαντικό του έργο θεωρείται η μελοποιημένη ποίηση, δηλαδή η σύνθεση λαϊκής μουσικής, χρησιμοποιώντας ως στίχους ποιήματα βραβευμένων ποιητών ελληνικής και ξένης καταγωγής, όπως οι Γιάννης Ρίτσος, Γιώργος Σεφέρης (Νόμπελ 1963), Πάμπλο Νερούδα (Νόμπελ 1971), Οδυσσέας Ελύτης (Νόμπελ 1979). Χάρη στην μελοποιημένη ποίηση του Μ. Θεοδωράκη, η Ελλάδα αποτελεί ίσως τη μοναδική χώρα στον κόσμο, στην οποία μεγάλο ποσοστό ανθρώπων συνήθιζε να ακούει μελοποιημένη βραβευμένη ποίηση, κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων τους.

Σε σχέση με τους συντελεστές της συναυλίας/αφιέρωμα, ο Σωτήρης Καραγιώργης είναι μουσικός, εκπαιδευτικός και συνθέτης στον χώρο της Πάφου αλλά και της Κύπρου γενικότερα. Εχει πολύχρονη παρουσία στον χώρο της χορωδιακής μουσικής και του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού.

Ο Ευαγόρας Καραγιώργης μουσικός, εκπαιδευτικός και συνθέτης, έχει ασχοληθεί έντονα με την κυπριακή μουσική αλλά και την έντεχνη ελληνική μουσική. Έχει γράψει κλασική μουσική, μουσική για το θέατρο και την τηλεόραση και έχει κάνει πολλές συναυλίες με δικές του μουσικές συνθέσεις και τραγούδια.

Ο Στέλιος Κακογιάννης υπήρξε μαθητής αλλά και για δεκαετίες σταθερός μουσικός συνεργάτης και ερμηνευτής τραγουδιών του Σωτήρη Καραγιώργη και άλλων συνθετών. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία στο έντεχνο ελληνικό τραγούδι.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΑΑΡ)