Συναυλία μνήμης για τις μαύρες επετείους του 74

Σεμνή υπενθύμιση της μνήμης, αλλά και του χρέους, για κάθε Έλληνα αυτής της μαρτυρικής πατρίδας, που εδώ και 41 χρόνια υφίσταται το δράμα που προκάλεσε το δίδυμο έγκλημα της χουντικής προδοσίας και της τουρκικής εισβολής, αποτέλεσε η χθεσινή εκδήλωση- συναυλία μνήμης για τις μαύρες επετείους του Ιουλίου 1974 έξω από το Δημοτικό μέγαρο Πάφου που διοργάνωσε ο Δήμος Πάφου ανέφερε ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος στο πλαίσιο ομιλίας του.

Το μήνυμα της αποψινής εκδήλωσης σημείωσε ο Δήμαρχος είναι ότι θυμόμαστε και αντιστεκόμαστε, δεν ξεχνούμε και δεν παραγράφουμε τίποτα, λέγοντας παράλληλα πως η εκδήλωση αποτέλεσε μια ταπεινή κατάθεση του Δήμου Πάφου στον αντικατοχικό αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού .


Θυμούμαστε είπε ο κ. Φαίδωνος σήμερα τις αποφράδες εκείνες ημέρες του μαύρου Ιούλη του 1974, τις μέρες που σημάδεψαν τη μοίρα αυτού του νησιού, όπου ο τουρκικός επεκτατισμός, με την ανοχή – εάν όχι με την ενθάρρυνση – των ισχυρών συμμάχων της Άγκυρας υλοποιεί τα σχέδια του σε βάρος της Κύπρου, βρίσκοντας τις κερκόπορτες ανοικτές, χάρη στην εγκληματική προδοσία των εκτελεστών του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Η μνήμη όμως συνέχισε, ” συνοδεύεται από το χρέος που τις μέρες αυτές γίνεται ακόμη πιο αισθητό, το βαρύτατο χρέος απέναντι σε εκείνους που έπεσαν στο πεδίο της τιμής αγωνιζόμενοι ενάντια στον Αττίλα, αλλά και σε εκείνους που θυσίασαν τη ζωή τους στο βωμό της δημοκρατίας και της αντίστασης”.

Σαράντα ένα χρόνια από τον μαύρο Ιούλη του ’74 και ιδιαίτερα εδώ στην Πάφο, στο προπύργιο της αντίστασης, οι μνήμες παραμένουν ζωντανές, να μας θυμίζουν το ξεσηκωμό των δημοκρατικών πολιτών της επαρχίας μας ενάντια στο προδοτικό πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών και των εδώ συνεργατών της πρόσθεσε.

Επεσήμανε επίσης, πως είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα απ΄ όταν ο ελεύθερος ραδιοσταθμός της Πάφου καλούσε το λαό σε αντίσταση από το μικρό εργαστήρι του αείμνηστου Νίκου Νικολαϊδη και απ΄ όταν ο Μακάριος, κυνηγημένος από τους πραξικοπηματίες, απευθύνει το ιστορικό του διάγγελμα, καλώντας το λαό σε αγώνα για τη σωτηρία της Κύπρου. Και απ΄ όταν ακόμη, λίγες μέρες αργότερα, αντιστεκόμασταν στον τούρκο εισβολέα και θρηνούσαμε τους πρώτους μας νεκρούς στις μάχες του Μουττάλου.

Αποτίνοντας φόρο τιμής σε όσους έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα εναντίον του τούρκου εισβολέα, σε εκείνους που θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία και τη νομιμότητα, ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας με την πατριωτική μας συνείδηση, τη δέσμευση να μην αποδεχθούμε ποτέ τη νομιμοποίηση των αποτελεσμάτων της εισβολής, κατέληξε ο κ . Φαίδωνος.

Στην συναυλία μνήμης συμμετείχε το εννιαμελές Μουσικό Σχήμα «Εφτάηχο», υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Σωκράτη Τερπίζη, όπου μέσα από τα τραγούδια του όπως είπε ο Δήμαρχος Πάφου έδωσε έκφραση στα συναισθήματα της οργής για την αδικία, για το νόστο της επιστροφής αλλά και την πίστη στην αποκατάσταση της δικαιοσύνης.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΧΡ)