Συνεχίστηκε η αντεξέταση Θ. Φιλιππίδη στην υπόθεση ΑΡΙΣΤΟ

Με την αντεξέταση του τρίτου μάρτυρα κατηγορίας, του Δημοτικού Γραμματέα Θέμη Φιλιππίδη, συνεχίσθηκε στο μόνιμο Κακουργιοδικείο στην Πάφο η εκδίκαση της υπόθεσης διαχωρισμού οικοπέδων της εταιρείας ΑΡΙΣΤΟ.

Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η κατάθεση και αντεξέταση των δυο πρώτων μαρτύρων κατηγορίας, του αρχιαστυφύλακα Ανδρέα Τσεκούρα και του Δημοτικού Συμβούλου Ανδρέα Χρυσάνθου.


Ο συνήγορος υπεράσπισης του ζεύγους Αριστοδήμου Γιώργος Παπαϊωάνου, στην αντεξέτασή του, επίμεινε ιδιαίτερα στο φάκελο προκαταρκτικών απόψεων της συγκεκριμένης ανάπτυξης, του διαχωρισμού των 177 οικοπέδων στην περιοχή «Σκαλί». Ο συνήγορος του ζεύγους Αριστοδήμου διατύπωσε τη θέση ότι από το φάκελο της αίτησης λείπουν σχέδια της ανάπτυξης που είχαν κατατεθεί εις τριπλούν, όπως είπε.

Υπέβαλε επίσης στον κ. Φιλιππίδη ότι τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου προχώρησαν σε καταγγελία της υπόθεσης στην Αστυνομία χωρίς στην ουσία να έχουν αντιληφθεί το ζήτημα, υποστηρίζοντας εκ νέου ότι δεν υπάρχει θέμα για την εταιρεία από τη στιγμή που είχε αιτήματα και ζητούσε άδειες από την τοπική Αρχή  που εκκρεμούσαν. Ο Θέμης Φιλιππίδης ξεκαθάρισε ότι δεν ήταν σε θέση να ανασυνθέσει τη μέθοδο που χρησιμοποίησε η αναπληρώτρια δημοτικός μηχανικός Ανδρούλα Ευθυμίου, στον υπολογισμό των εμβαδών των τεμαχίων της ανάπτυξης.

Δεν διαθέτω, είπε συγκεκριμένα, “εξειδικευμένη γνώση και στερούμαι ειδικής εκπαίδευσης” κατά συνέπεια, συνέχισε, “δεν μπορώ να κρίνω συγκεκριμένους παραμέτρους της έκθεσης της Α. Ευθυμίου”, δηλώνοντας ωστόσο ότι η άποψη του είναι ότι υπήρχε σοβαρή διαφορά όσον αφορά το εμβαδόν που η εταιρεία έπρεπε να παραχωρήσει στο δημόσιο.

O κ. Παπαϊωάννου ανέφερε πως δεν κατάλαβε τι έγινε αντιληπτό από τα μέλη του ΔΣ Πάφου από πλευράς της έκθεσης της Ανδρούλας Ευθυμίου και προχώρησαν στην καταγγελία στην Αστυνομία

Ο συνήγορος του ζεύγους Αριστοδήμου σημείωσε ακόμη ότι η εταιρεία δέχθηκε ανεπανόρθωτο πλήγμα και “ρίφθηκε στην πυρά” κατά την έκφραση του λόγω των λανθασμένων και βεβιασμένων χειρισμών του Δήμου Πάφου στην υπόθεση, προσθέτοντας ότι πρόσφατα αναγκάστηκε να απολύσει πενήντα εργαζόμενους ακριβώς λόγω της δραματικής μείωσης του κύκλου εργασιών της εταιρείας συνεπεία της αρνητικής δημοσιότητας, αλλά και από το γεγονός ότι εδώ και τόσους μήνες η Αστυνομία κατακρατεί όλους τους φακέλους αναπτύξεως της εταιρείας χωρίς να τους επιστρέψει με αποτέλεσμα  να προκληθεί τεράστια οικονομική ζημιά στην εταιρεία.

Διερωτήθηκε γιατί έγινε η καταγγελία στην Αστυνομία χωρίς να ληφθεί υπόψη η θέση της εταιρείας και χωρίς να κληθεί από το Δήμο Πάφου προκειμένου να δώσει εξηγήσεις, πράγμα που έγινε – όπως είπε- μετά την υποβολή της καταγγελίας αντί προηγουμένως.

Ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε επίσης στο δικαστήριο πως το Κτηματολόγιο στο τέλος της ημέρας κάνει την τελική εμβαδομέτρηση στα αναλογούντα ποσοστά πρασίνου και εξοπλισμού.

Ο κ. Φιλιππίδης είπε από την πλευρά του ότι δεν το αμφισβητεί αυτό, αλλά σημείωσε παράλληλα πως αυτό δεν σημαίνει ότι η έκθεση των τεχνικών υπηρεσιών του Δ. Πάφου υστερεί.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του ζεύγους Αριστοδήμου παρατήρησε ακόμη πως υπάρχει μια λανθασμένη τακτική στη σηματοδότηση εγγράφων από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Πάφου. Επιπρόσθετα ανέφερε πως πολλοί φάκελοι που ζητήθηκαν από την Αστυνομία και παραδόθηκαν από το Δήμο Πάφου δεν αφορούν τη συγκεκριμένη ανάπτυξη αλλά και άλλες αναπτύξεις της εταιρείας από το 2000 μέχρι σήμερα.
Είπε ακόμη πως θα έπρεπε ο Δήμος Πάφου να αναμένει τη χωρομετρία του κτηματολογίου που αποτελεί τη μόνη καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία και μετά να καταγγελθεί η υπόθεση στην Αστυνομία.

Είπε επίσης πως κανένα από τα μέλη του ΔΣ Πάφου αντιλήφθηκαν την έκθεση της αναπληρώτριας δημοτικού μηχανικού του Δήμου Πάφου, θέση ωστόσο που δεν συμμερίστηκε ο κ. Φιλιππίδης.

O κ. Φιλιππίδης είπε ότι το ΔΣ ενήργησε εν τη σοφία του και δεν κάλεσε την εταιρεία Αρίστο πριν καταγγείλει την υπόθεση και πως από το 1998 που εργάζεται στο Δημαρχείο της Πάφου δεν έχει γίνει τέτοιου είδους και τέτοιας φύσης καταγγελία.

Επανέλαβε ωστόσο ότι η καταγγελία έγινε στη βάση της έκθεσης της Α. Ευθυμίου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κ. Παπαϊωάννου, ο τρίτος μάρτυρας κατηγορίας ανέφερε πως για την παράδοση των φακέλων στην Αστυνομία ενημερώθηκαν τόσο ο τέως Δήμαρχος Πάφου όσο και ο Νομικός σύμβουλος του Δήμου Πάφου Ανδρέας Δημητριάδης.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του σχεδιαστή της Αρίστο Χρήστου Σολωμονίδη, Μιχάλης Πικής  ζήτησε να κατατεθεί ως τεκμήριο ο φάκελος 20/06 ο οποίος είναι συνδεδεμένος με το φάκελο αίτησης για πολεοδομική  άδεια 25/10 και ο οποίος κατά παράδοξο τρόπο δεν είχε ζητηθεί από την Αστυνομία και δεν παραδόθηκε στην Αστυνομία – όπως είπε- παρόλο που η Αστυνομία ζήτησε και παρέλαβε 191 φακέλους αιτήσεων της εταιρείας ΑΡΊΣΤΟ πλείστοι εκ των οποίων αφορούσαν άλλες αναπτύξεις και ήταν άσχετες με την επίδικη ανάπτυξη.

Εξάλλου ο Θέμης Φιλιππίδης, απαντώντας σε σχετική υποβολή του συνηγόρου υπεράσπισης του κατηγορούμενου Σάββα Σάββα, δικηγόρου Ηλία Στεφάνου, παραδέχτηκε ότι οι σχέσεις του κ. Σάββα με την Ανδρούλα Ευθυμίου δεν ήταν αρμονικές και όντως ο Σάββα αμφισβήτησε αρκετές φορές την επαγγελματική επάρκεια της κ. Ευθυμίου.

Ο κ. Στεφάνου, στην αντεξέταση του τρίτου μάρτυρα κατηγορίας, διερωτήθηκε γιατί δεν δόθηκαν στους ανακριτές οι φάκελοι τεκμήρια 2 και 3 σημαντικοί για την υπόθεση κατά την πρώτη κατάθεση του κ. Φιλιππίδη στην Αστυνομία την 1.7.2014 και ο κ. Φιλιππίδης απήντησε ότι οι φάκελοι επιδόθηκαν στην Αστυνομία στις 7.7.2014.

Αναφερόμενος στο τοπικό σχέδιο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι το τοπικό σχέδιο είναι νόμος και διερωτήθηκε κατά πόσο το ΔΣ μπορεί να πάρει απόφαση πέραν  του τοπικού σχεδίου και αν είναι εκτός του πλαισίου του τοπικού σχεδίου ενώ από τη μεριά του ο κ. Φιλιππίδης απήντησε ότι το τοπικό σχέδιο δίνει ευχέρεια στο ΔΣ να ασκεί εξουσία αλλά όχι απόφαση που άμεσα ή έμμεσα συγκρούεται από τη νομοθεσία.

Στο δικαστήριο αναφέρθηκε επίσης ότι ζητήθηκαν 191 φάκελοι από την εταιρεία χωρίς να καταδεικνύεται ότι όλοι εμπλέκονται με την επίδικη υπόθεση, ενώ από την πλευρά του ο μάρτυρας κατηγορίας όταν ρωτήθηκε είπε πως δεν ήταν δική του δουλειά  αλλά θέμα της Αστυνομίας και δεν μπορούσε να παρέμβει στο ανακριτικό έργο.

Η πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Δώρα Σωκράτους διέκοψε τη διαδικασία στις 15:00 περίπου λόγω του προχωρημένου της ώρας. 

Η υπόθεση αναμένεται να συνεχιστεί την Πέμπτη στις 5.2.2015 στις 09:00 το πρωί με τη συνέχιση της αντεξέτασης του κ. Φιλιππίδη από τον συνήγορο υπεράσπισης του Σ. Σάββα Ηλία Στεφάνου.