Σχεδιασμός με Ενεργειακή Συνείδηση

Σχεδιασμός με Ενεργειακή Συνείδηση

Με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε νέες τεχνολογίες ανανεώσιμων συστημάτων και την χρήση των τεχνολογιών στα σπίτια μας


διοργανώθηκε σήμερα ημερίδα με θέμα « Σχεδιασμός με Ενεργειακή Συνείδηση» από την Ένωση Κυπρίων Φυσικών το Τμήμα Περιβάλλοντος του υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και το Πανεπιστήμιο Νεάπολης .

 

Ο Δρ Εμμανουήλ Λιουδάκης πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Φυσικών ανέφερε πως η Κύπρος βρίσκεται αρκετά πίσω από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες προσθέτοντας πως η χώρας μας βρίσκεται μακριά από κτίρια ενεργειακής κατανάλωσης και από τους στόχους που έχει θέσει η ΕΕ. Σκοπός της ημερίδας είπε είναι όπως με εξέχοντες ομιλητές ευαισθητοποιήσουμε το κοινό αλλά περισσότερο να τεθούν ενεργειακές πολιτικές από το κράτος δηλαδή από εκεί από όπου πρέπει να ξεκινήσει η όλη δράση ώστε να έχουμε μια καλύτερη πορεία και να επιτευχθεί ο στόχος.

Σύμφωνα με τον κ Λιουδάκη την ημερίδα απασχόλησαν τα θέματα της κατασκευής ενεργειακών συστημάτων , της μοντέρνας αρχιτεκτονικής, καθώς και της τοποθέτησης συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα οικοσυστήματα.

Ο κ Λιουδάκης ερωτηθείς σχετικά ανέφερε πως το γεγονός ότι η Κύπρος βρίσκεται πίσω οφείλεται στην έλλειψη καλλιέργειας οικολογικής κουλτούρας, παιδείας, και στην έλλειψη ενεργειακής πολιτικής. Κάλεσε τέλος τις οικογένειες να δώσουν έναυσμα στα παιδιά ούτως ώστε να ξεκινήσουν μια νέα ενεργειακή πολιτική και στην επόμενη γενιά των μαθητών να έχει καλλιεργηθεί η περιβαλλοντική κουλτούρα.

 

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας στο πλαίσιο της ομιλίας του ανέφερε πως τα θέματα του περιβάλλοντος και κυρίως της ενέργειας χρήζουν σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, της δέουσας αντιμετώπισης και της επιβεβλημένης πολιτικής. Με αυτό το δεδομένο συνέχισε, οι τοπικές αρχές ως αρχές που βρίσκονται κοντά στον πολίτη, δεν θα μπορούσαν να μείνουν αδρανείς. Είναι μέσα σ΄αυτά τα πλαίσια είπε ο δήμαρχος Πάφου που η Πάφος ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, είχε ήδη συμπεριλάβει στο φάκελο της υποψηφιότητας της – και τώρα ετοιμάζεται να υλοποιήσει- μια σειρά από δράσεις που έχουν στο επίκεντρο την ανάδειξη του περιβάλλοντος, καθώς και την ανάπτυξη της ενεργειακής συνείδησης μεταξύ των πολιτών. Ενδεικτικά ο κ Βέργας αναφέρθηκε στην δεδηλωμένη πρόθεση της τοπικής αρχής για βιοκλιματικό σχεδιασμό του νέου Δημοτικού Θεάτρου, τις μεγάλες καλλιτεχνικές δράσεις « Ακάμας» και « Winds of Dance» που θα διαδραματιστούν στην Χερσόνησο του Ακάμα και στο Αιολικό Πάρκο της Πάφου.

Ταυτόχρονα είπε ο Δήμος Πάφου προωθεί δυναμικά την ανακύκλωση και αξιοποίηση των ευρωπαϊκών δυνατοτήτων υλοποιώντας μια σειρά Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, όπως το LitusGo που ολοκληρώθηκε πρόσφατα και το Wastecosmart που μόλις εγκρίθηκε .

 

Εξάλλου ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Νεάπολης Ηλίας Ντινένης ανέφερε πως μπορεί η οικονομική κρίση να έχει εκτοπίσει από τα πρωτοσέλιδα σημαντικά θέματα ωστόσο συνέχισε να θέματα περιβάλλοντος παραμένουν και πρέπει να μελετηθούν. Μέσα σ΄αυτά τα πλαίσια είπε αναλήφθηκε η πρωτοβουλία από τους διοργανωτές , για την πραγματοποίηση της ημερίδας, ώστε να μελετηθούν οι πτυχές που άπτονται του περιβάλλοντος και του ζητήματος ενέργειας στην Κύπρο.

 

Σημαντικές παρουσιάσεις στο πλαίσιο της ημερίδας έγιναν από τον Δρ Θεόδουλο Μεσημέρη Ανώτερο Λειτουργό Περιβάλλοντος, την Δρ Κυριακή Ιωάννου Ανώτερο Χημικό Τμήμα Περιβάλλοντος, τον Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, τη Δρ Θεοδώρα Ιωάννου Λειτουργό Περιβάλλοντος του Τμήματος Περιβάλλοντος, τον Γιάννη Κουτσόλαμπρο αρχιτέκτοντα , γραμματέα περιφερειακής επιτροπής ΕΤΕΚ Πάφου, την Αγγελική Σιβιτανίδου Λέκτορα , Τμήμα Αρχιτεκτονικής και τον Δημήτρη Αντωνίου Επίκουρο Καθηγητή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Νεάπολης.