Σύντομα νέα κτίρια για Αστυνομία και Πυροσβεστική

Σύντομα νέα κτίρια για Αστυνομία και Πυροσβεστική

Σε τροχιά πλήρους υλοποίησης των αναπτυξιακών έργων που έχει προκηρύξει η Κυβέρνηση και αφορούν την ανέγερση νέων εγκαταστάσεων και την κτηριολογική αναβάθμιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων της Αστυνομίας Κύπρου και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, βρίσκεται το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση.

Όπως σημειώνεται, η τελευταία φάση του έργου για ανέγερση της νέας Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου έχει ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2018, ενώ προωθούνται άμεσα οι εργασίες για ανέγερση των νέων Αστυνομικών Διευθύνσεων Μόρφου και Αμμοχώστου, οι οποίες θα αρχίσουν τον προσεχή Δεκέμβριο.


Παράλληλα, προωθούνται οι διαδικασίες για ανέγερση τεσσάρων νέων Αστυνομικών Σταθμών στο Στρουμπί, στα Κούκλια, στη Λάνια και στην Περιστερώνα. Η προκήρυξη διαγωνισμού από το Τμήμα Δημοσίων Έργων, για τα τρία πρώτα έργα θα γίνει τον Ιανουάριο του 2017, ενώ μέχρι τα τέλη του 2016 αναμένεται η έναρξη των εργασιών που αφορούν τον Αστυνομικό Σταθμό Περιστερώνας.

Επίσης, εντός του 2017 αναμένεται η προκήρυξη διαγωνισμού για την ανέγερση εγκαταστάσεων για τις ανάγκες της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, στο οποίο θα στεγαστεί και το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Eurosur.

Στο μεταξύ, έχει ολοκληρωθεί η ανακαίνιση του Διοικητηρίου του Στρατοπέδου Ν. Ιωάννου στο Ζύγι, για στέγαση του Αστυνομικού Σταθμού Ζυγίου και τα εγκαίνια του νέου σταθμού θα τελεστούν στις αρχές Νοεμβρίου.

Περαιτέρω, στα πλαίσια του στόχου που έχει τεθεί για αναβάθμιση των κτηριακών εγκαταστάσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ούτως ώστε να ενισχυθεί η επιχειρησιακή της ικανότητα, προωθείται η υλοποίηση των ακόλουθων αναπτυξιακών έργων:

  • Ανέγερση νέου κτηρίου Πυροσβεστικού Σταθμός Λεμεσού (Αγίου Ιωάννη-Λοχία Βασίλη Κρόκου), στον χώρο του υφιστάμενου στη Λεωφόρο Μακαρίου Γ΄, ο οποίος ανεγέρθηκε το 1958, και θα κατεδαφιστεί. Η εργασίες του έργου θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο του 2017 και αναμένεται να παραδοθεί τον Μάρτιο του 2019.
  • Ανέγερση Πυροσβεστικού Σταθμού για το Ενεργειακό Κέντρο στην περιοχή Βασιλικού με σκοπό την άμεση επέμβαση και καταστολή πιθανών πυρκαγιών ή διαρροών πετρελαιοειδών και άλλων επικίνδυνων χημικών υλικών. Το Τμήμα Δημοσίων έργων έχει ήδη προχωρήσει τη διαδικασία για την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού για τη μελέτη, κατασκευή και συντήρηση του έργου.
  • Ανέγερση νέου Πυροσβεστικού Σταθμού Υπαίθρου στην Αθηένου – έργο το οποίο θα εκτελεστεί από τον Δήμο Αθηένου, υπό την επίβλεψη του Τμήματος Δημοσίων Έργων και την παραχώρηση χορηγίας από το κράτος με την πρόοδο εκτέλεσης εργασιών του έργου.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, προχωρούν όλες οι βελτιωτικές εργασίες σε αστυνομικά κρατητήρια, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2016. Οι εργασίες αυτές περιλαμβάνουν βελτιωτικά έργα στα Αστυνομικά Κρατητήρια Λακατάμειας και στους Κεντρικούς Αστυνομικούς Σταθμούς Πάφου και Λεμεσού που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη διασφάλιση φυσικού αερισμού του χώρου, και τη δημιουργία εξωτερικών χώρων άσκησης των κρατουμένων στα Αστυνομικά Κρατητήρια Κοφίνου, Αγίας Νάπας και Λακατάμειας.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι πριν από το τέλος Νοεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες εργασίες για κράτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες στα Αστυνομικά Κρατητήρια Λακατάμειας.