Τέλος στα σφραγίσματα με φάρμακο για το Αλτσχάιμερ;

Τέλος στα σφραγίσματα με φάρμακο για το Αλτσχάιμερ;

Αν πιστέψουμε τα νέα ερευνητικά δεδομένα, σύντομα τα σφραγίσματα, ο πόνος και ο φόβος της καρέκλας του οδοντιάτρου θα αποτελούν παρελθόν. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένα φάρμακο για το Αλτσχάιμερ αναγεννά τα δόντια!

Ερευνητές από το King’s College του Λονδίνου βρήκαν ότι το φάρμακο Tideglusib, που χορηγείται σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ, ενεργοποιεί τα βλαστοκύτταρα στο κέντρο του χαλασμένου δοντιού και επιταχύνει την αποκατάσταση μικρών ρωγμών και οπών. Έτσι στην ουσία καταργεί την ανάγκη για σφραγίσματα.


Τα δόντια έχουν την ικανότητα να αυτο-αποκαθίστανται, αλλά δεν μπορούν να καλύψουν εντελώς ένα δόντι που έχει χαλάσει σε βάθος, καθώς αφήνουν μόνο μια λεπτή στρώση προστασίας. Το φάρμακο τονώνει την φυσική διαδικασία αναγέννησης, προκειμένου να κλείνουν ακόμη και μεγαλύτερες τρύπες, όπως έδειξαν πειράματα σε ποντίκια.

Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Paul Sharpe, είπε: “Σχεδόν κάθε άνθρωπος στον πλανήτη έχει ένα χαλασμένο δόντι κάποια στιγμή. Προσπαθήσαμε σκοπίμως να φτιάξουμε κάτι πολύ απλό, πολύ γρήγορο και με ελάχιστο κόστος”.

Όπως είδαν οι ερευνητές στα πειράματά τους σε ποντίκια στο εργαστήριο, όταν η τρύπα στο δόντι γεμίζει με ένα βιοδιασπώμενο σφουγγαράκι κολλαγόνου, διαποτισμένο με το εν λόγω φάρμακο, το δόντι δημιουργεί νέα οδοντίνη, αναπλάθεται πλήρως μόνο του βαθμιαία, μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Το συγκεκριμένο φάρμακο έχει δοκιμαστεί όχι μόνο για χρήση κατά του Αλτσχάιμερ, αλλά και άλλων νευρολογικών παθήσεων και έχει, ήδη, βρεθεί ότι είναι ασφαλές για κλινική χρήση. Παραμένει, πάντως, ακόμη αβέβαιο, αν το φάρμακο θα μπορεί να αποκαταστήσει τις τρύπες και στα ανθρώπινα δόντια, που είναι μεγαλύτερα από των πειραματόζωων κι αν όλα πάνε καλά, έως το τέλος του έτους θα ακολουθήσουν οι πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Scientific Reports.

Πηγή: The Guardian