Τέρμα η δωρεάν στάθμευση στο Λιμανάκι – Κατά πλειοψηφία η απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο

Τέρμα η δωρεάν στάθμευση στο Λιμανάκι – Κατά πλειοψηφία η απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο

Η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Πάφου αποφάσισε να υιοθετήσει την πρόταση για επιβολή τέλους στον χώρο στάθμευσης του αρχαιολογικού πάρκου δίπλα από το λιμανάκι.

Για 20 περίπου χρόνια ο χώρος στάθμευσης διατίθεται δωρεάν για στάθμευση λόγω της γνωμάτευσης που είχε λάβει σε κάποιο στάδιο η τοπική αρχή, ότι σε περίπτωση επιβολής τέλους θα έδινε το δικαίωμα στους πρώην ιδιοκτήτες να διεκδικήσουν επιστροφή των περιουσιών τους που είχαν απαλλοτριωθεί.


Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να ενημερώσει το Υπουργείο Μεταφορών, το Τμήμα Αρχαιοτήτων και το Υπουργείο Εσωτερικών για την απόφασή του να επιβάλει τέλη στάθμευσης. Η απόφαση της πλειοψηφίας του δ.σ. στηρίχθηκε σε γνωμάτευση του νομικού Επαμεινώνδα Κορακκίδη, σύμφωνα με την οποία η τοπική αρχή δύναται να επιβάλλει τέλος στάθμευσης δίχως να προκύψουν δικαιώματα για τους πρώην ιδιοκτήτες των τεμαχίων που απαλλοτριώθηκαν για αρχαιολογικούς σκοπούς.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κορακίδης σημειώνει πως σκοπός της απαλλοτρίωσης, σύμφωνα με τη σχετική γνωστοποίηση, ήταν η «προστασία της στρωματογραφίας του αρχαιολογικού χώρου της Νέας Πάφου προς διατήρηση των αρχαιοτήτων». Σχετικά με την απαλλοτριωθείσα ιδιοκτησία, αναφέρει συγκεκριμένα πως βάσει της νομοθεσίας πως, κατά την άποψή του, δεν μπορεί να απαγορευτεί η συντήρηση του χώρου ή απαγόρευση για τη χρήση του από το κοινό εφόσον επιτυγχάνεται η προστασία της στρωματογραφίας του αρχαιολογικού χώρου, λόγος για τον οποίο έγινε η απαλλοτρίωση. Ούτε και η επιβολή τέλους για χρήση του χώρου από το κοινό θα μπορούσε, όπως αναφέρει, να θεωρηθεί ως χρήση του χώρου για σκοπό διαφορετικό από αυτό για τον οποίο έγινε η απαλλοτρίωση.

Πηγή: Πολίτης