Τέρμα το περιθώριο του +20% στα όρια ταχύτητας από 1η Οκτωβρίου!

Τέρμα το περιθώριο του +20% στα όρια ταχύτητας από 1η Οκτωβρίου!

Μειώνεται οριστικά η ανοχή στην υπέρβαση του ορίου ταχύτητας στις πόλεις και γενικά στις κατοικημένες περιοχές και από το 20% που ίσχυε ώς τώρα πέφτει στο 10%.

Το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας ενέκρινε χθες την εισήγηση του Τμήματος Τροχαίας για μείωση του ορίου, με το αιτιολογικό ότι οι πλείστες θανατηφόρες και σοβαρές οδικές συγκρούσεις συμβαίνουν στις πόλεις.


Η Τροχαία ουσιαστικά αποφάσισε να ακολουθήσει το αγγλικό μοντέλο που προβλέπει ανοχή 10% συν δύο χιλιόμετρα.

Έτσι, από την 1η Οκτωβρίου οι οδηγοί θα καταγγέλλονται ως εξής σύμφωνα με τον Διευθυντή της Τροχαίας, Γιαννάκη Γεωργίου:

  • Για όριο μέχρι τα 30 χιλιόμετρα (αστικοί δρόμοι και άλλοι) η ανοχή θα είναι μέχρι τα 35 χιλιόμετρα και από τα 36 και άνω οι παραβάτες θα καταγγέλλονται.
  • Για όριο 50 χιλιομέτρων και άνω που είναι και το πιο συνηθισμένο στις πόλεις και τα χωριά, η ανοχή θα είναι μέχρι τα 57 χιλιόμετρα και από τα 58 και άνω θα γίνονται καταγγελίες των οδηγών. Ώς τώρα οι καταγγελίες γίνονταν από τα 63 χλμ και άνω.
  • Για όριο 65 χλμ. η ανοχή θα είναι στα 73,5 χλμ. και από τα 74 θα γίνονται καταγγελίες.
  • Δεν αλλάζει το όριο ανοχής 20% στους αυτοκινητόδρομους και υπεραστικούς δρόμους που είναι τα 100 χλμ και 80 αντίστοιχα και παραμένει στα 120 χλμ και 97, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το Τμήμα Δημοσίων Έργων υποστήριξε ότι έπρεπε να μειωθεί και το όριο ανοχής στους αυτοκινητόδρομους και να κατέβει στα 110 χλμ συν δύο, ωστόσο η εισήγηση αυτή δεν έγινε αποδεκτή, επειδή δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα θανατηφόρων τροχαίων συγκρούσεων στους μεγάλους δρόμους, αφού οι θάνατοι κυμαίνονται από ένα έως τρεις τον χρόνο.

Το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας απασχόλησε και το θέμα της επέκτασης των εξουσιών των τροχονόμων των δήμων, με την υπουργό Δικαιοσύνης, Έμιλυ Γιολίτη, να καλεί τους δήμους να αποταθούν στον Αρχηγό Αστυνομίας ζητώντας άδεια για να δοθούν στους τροχονόμους εξουσίες ώστε να καταγγέλλουν οδηγούς για άλλα 53 αδικήματα εκτός από αυτά που δικαιούνται να τους καταγγέλλουν τώρα.

Ήδη, οι Δήμοι Λευκωσίας και Αγίας Νάπας έχουν προχωρήσει στην επέκταση των εξουσιών των τροχονόμων τους. Όσοι δήμοι εκφράσουν ενδιαφέρον, τότε τα μέλη τους που θα καταγγέλλουν, θα περάσουν από εκπαίδευση από την Αστυνομία.

Πηγή: Φιλελεύθερος