Τέταρτη Διάλεξη 9ου Χρόνου του Προγράμματος «Ιεροκήπειον Ελεύθερο Πανεπιστήμιο στην Πάφο» (29/03/2013)

Τέταρτη Διάλεξη 9ου Χρόνου του Προγράμματος «Ιεροκήπειον Ελεύθερο Πανεπιστήμιο στην Πάφο» (29/03/2013)

Νέα στοιχεία για τη χρονολόγηση του ναού της Αγίας Παρασκευής Γεροσκήπου


Ο ναός της Αγίας Παρασκευής στη Γεροσκήπου συγκαταλέγεται μεταξύ των σπουδαιότερων βυζαντινών μνημείων της Κύπρου. Η αρχαιότητα του μνημείου, ο σπάνιος αρχιτεκτονικός τύπος και οι τοιχογραφίες του συνθέτουν ένα μνημείο πρώτης γραμμής, το οποίο εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί αντικείμενο μελέτης πολλών ερευνητών, Κυπρίων και ξένων. Η χρονολόγηση και ο χαρακτήρας της πρώιμης ανεικονικής διακόσμησής του, έχουν κυρίως καταστεί πεδίο επιστημονικών αντιπαραθέσεων, αφού το μνημείο έχει χρονολογηθεί κυρίως από τον 8ο μέχρι και τον 10ο αιώνα. Η εποχή αυτή, ούτως ή άλλως δυσερμήνευτη και δυσπρόσιτη, λόγω των λιγοστών πηγών της και των ελαχίστων μνημείων που διασώζονται, προκαλεί πολλές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.

 

Κατά τη διάλεξη με θέμα τα νέα στοιχεία για τη χρονολόγηση του ναού της Αγίας Παρασκευής Γεροσκήπου ο Δρ Ανδρέας Φούλιας, Βυζαντινολόγος, θα παρουσιάσει νέα αρχαιολογικά στοιχεία που έχουν έρθει στο φως, τα οποία βοηθούν στην προσπάθεια που γίνεται για ερμηνεία και επαναξιολόγηση των δεδομένων μας για το σπουδαίο αυτό μνημείο της κυπριακής γης.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013, στις 7.00μ.μ., στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πολυδύναμου Κέντρου Γεροσκήπου, στο πλαίσιο του «Ιεροκήπειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου» που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Γεροσκήπου, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ράδιο Πάφος.

Οι διαλέξεις του «Ιεροκήπειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου» είναι ανοικτές για το κοινό και μεταδίδονται ζωντανά από το Ράδιο Πάφος 93.7 και ηχογραφημένες από το Ραδιοσταθμό του Πανεπιστημίου Κύπρου UCYvoice 95.2. Με το τέλος των εισηγήσεων το κοινό μπορεί να συμμετέχει ενεργά στη συζήτηση που ακολουθεί.

Το «Ιεροκήπειον Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» χορηγεί η ΣΠΕ Γεροσκήπου & Ανατολικής Πάφου. Χορηγός φιλοξενίας είναι το AQUAMARE Beach Hotel& Spa.

Χορηγός επικοινωνίας είναι η εφημερίδα «ο Φιλελεύθερος».

Πληροφορίες: 22894305/ 26960857.