Τα βρίσκουν Δήμος Πέγειας και Leptos για Coral Bay

Τα βρίσκουν Δήμος Πέγειας και Leptos για Coral Bay

Δήμος Πέγειας και εταιρεία Leptos Calypso Hotels ltd φαίνεται να τα βρίσκουν για την ενοικίαση και εκμετάλλευση των δύο δημοτικών περιπτέρων στην παραλία του Κόλπου Κοραλλίων και όπως όλα δείχνουν αναμένεται να επιτευχθεί 10ετής συμφωνία για απευθείας ανάθεση για τη λειτουργία τους. Η διαχείριση για κρεβατάκια και ομπρέλες παραμένει στον Δήμο Πέγειας.

Η σχετική πρόταση θα τεθεί προς συζήτηση σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η πρόταση περιλαμβάνει και νομιμοποίηση των δύο περιπτέρων μέσα από δύο προσβάσεις προς αυτά. Με το πέρας των 10 χρόνων τη διαχείριση των περιπτέρων αναλαμβάνει και πάλι ο Δήμος Πέγειας.


Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο Δήμος Πέγειας αποτάθηκε στο Γενικό Λογιστήριο για εξεύρεση τρόπων αξιοποίησης της παραλίας, δεδομένου ότι δεν έχει πρόσβαση για την ικανοποιητική λειτουργία των δύο περιπτέρων και επομένως ούτε ελεύθερη παροχή υπηρεσιών όπως ηλεκτρικό ρεύμα και νερό. Και αυτό γιατί η πρόσβαση παρεχόταν από τα τεμάχια που είχαν εκμισθωθεί για 99 χρόνια στην εταιρεία Leptos από την Ιερά Μονή Κύκκου.

Τελικά συμφωνήθηκε όπως δοθεί η δυνατότητα στον δήμο για απευθείας ανάθεση των περιπτέρων στην εταιρεία Leptos νοουμένου ότι θα διασφαλιστούν τα συμφέροντα του δήμου και τεκμηριωθεί ένα λογικό ενοίκιο. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της περσινής θερινής περιόδου τα δύο περίπτερα λειτούργησε ο δήμος με καθαρά έσοδα €300.000. Η ενοικίαση των περιπτέρων αναμένεται να επιφέρει έσοδα στο δήμο €250.000 ετησίως. Άλλα €500.000 ετησίως είναι περίπου τα έσοδα από την ενοικίαση ομπρελών και κρεβατιών.

Κόντρα από το 2016

Στην Ειδική Έκθεση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από την Ελεγκτική Υπηρεσία, γίνεται αναφορά σε επιστολή που στάληκε από τον δήμαρχο Πέγειας στην Υπηρεσία τον Μάιο 2016, όπου αναφερόταν ότι η συγκεκριμένη εταιρεία είχε προβεί σε διάφορες ενέργειες (μεταξύ των οποίων και την παρεμπόδιση της απρόσκοπτης πρόσβασης στην παραλία), εμποδίζοντας τη χρήση των εν λόγω περιπτέρων από τον δήμο, στην προσπάθειά της να επιβάλει στον δήμο τις δικές της απαιτήσεις όσον αφορά στην αξιοποίηση του χώρου.

Στις 11/5/2016, με επιστολή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας προς τον δήμαρχο, γινόταν λόγος για απαράδεκτες ενέργειες της εν λόγω εταιρείας με υπόδειξη όπως ο δήμος όφειλε να εξεύρει τρόπους αξιοποίησης της παραλίας προς όφελος τόσο του ίδιου του δήμου όσο και των λουομένων, αναζητώντας βοήθεια και από τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα, ώστε να καταστεί δυνατή η απρόσκοπτη πρόσβαση του κοινού στην παραλία και η ελεύθερη παροχή υπηρεσιών στο υπό αναφορά περίπτερο, εκφράζοντας την άποψη ότι ήταν αδιανόητο να συζητά ο δήμος με έναν ιδιώτη, τους απαράδεκτους όρους που έθετε για θέματα τα οποία ουδόλως τον αφορούσαν, όπως για παράδειγμα το κατά πόσο θα παραμείνει η διαχείριση του περιπτέρου στον ίδιο τον δήμο, ή θα δοθεί σε ιδιώτη κατόπιν προσφορών, απόφαση η οποία ήταν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του δήμου.

Διαβουλεύσεις και αδιέξοδο

Όπως ακόμα αναφέρεται στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, το 2017 το Δημοτικό Συμβούλιο είχε ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τη συγκεκριμένη εταιρεία αναφορικά με τη λειτουργία των δύο δημοτικών περιπτέρων, σε συνδυασμό με την εξέταση από τον δήμο της νέας τροποποιητικής άδειας διαχωρισμού οικοπέδων στη συγκεκριμένη περιοχή που είχε εκμισθώσει, καθώς και σχετικά με την ανάπτυξη του παραλιακού τεμαχίου, που εκμεταλλευόταν ο δήμος. Η εν λόγω εταιρεία επιθυμούσε όπως τα τρία πιο πάνω θέματα τύχουν αντιμετώπισης ως ένα «πακέτο».

Το Δημοτικό Συμβούλιο την 1/6/2017, αφού έλαβε υπόψη τον απαράδεκτο και εκβιαστικό τρόπο της εταιρείας για επίτευξη συμφωνίας «πακέτου», αποφάσισε να ανασταλεί κάθε σχετική περαιτέρω διαβούλευση με την εταιρεία και ο δήμος να προχωρήσει στη λειτουργία των δύο περιπτέρων με δικό του υπαλληλικό προσωπικό. Την περίοδο Ιουνίου – Νοεμβρίου 2017, που ο ίδιος ο δήμος διαχειρίστηκε τα δύο περίπτερα, τα καθαρά έσοδα του ανήλθαν σε €300.628.

Πηγή: Φιλελεύθερος