Τα μνημεία ναι μεν είναι δικά μας αλλά ανήκουν σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο , λέει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην επίσκεψη του Μουφτή

Τα μνημεία ναι μεν είναι δικά μας αλλά ανήκουν σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο , λέει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην επίσκεψη του Μουφτή

Περιοδεία στην Πάφο πραγματοποίησε σήμερα ο Μουφτής των Τ/Κ iTalipAtalay


συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομος Β’ . Πρώτος σταθμός ήταν η Κάτω Πάφος και το μουσουλμανικό τέμενος Χασάν Αγά Τεκέ. Ακολούθως ο Μουφτής ξεναγήθηκε στην Χρυσοπολίτισσα, στο θρησκευτικό χώρο της Αγίας Κυριακής από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, στο αρχαιολογικό πάρκο της Κάτω Πάφου και στα Χαμάμ Λουτρά στην Επαρχιακή διοίκηση .

Ο Μουφτής στην συνέχεια με ομάδα τουρκοκυπρίων περίπου 100 ατόμων επισκέφτηκαν το τέμενος του Μουττάλου ( Αγία Σοφία) για να προσευχηθούν.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος καλοσώρισε με πολύ χαρά τον Μουφτή στην Πάφο . ” Ηθέλαμε “ανέφερε, ” να επισκεφτεί όλα τα τεμένη και κοιμητήρια και διάφορους άλλους χώρους που τον ενδιέφεραν για να δει από κοντά” – όπως είπε- “ότι η Κυβέρνηση μας και εμείς ως Εκκλησία θέλουμε να είναι συντηρημένα όλα τα τεμένη όλα τα κοιμητήρια και ότι έχουν σχέση έχουν με την τουρκική κοινότητα.”.

Ο Μακαριότατος σημείωσε πως η προσπάθεια τόσο η δική του όσο και του Μουφτή είναι να φέρουμε τις δύο κοινότητες την μια κοντά στην άλλη, να συντηρήσουμε όλα τα μνημεία μας και τα μωαμεθανικά που υπάρχουν στην πλευρά την δική μας , αλλά και τα χριστιανικά μνημεία που υπάρχουν στην άλλη πλευρά.

Τα μνημεία συνέχισε, ναι μεν είναι δικά μας ,αλλά ανήκουν σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Β΄ εξέφρασε την ικανοποίηση του που δόθηκε η ευκαιρία -όπως είπε- στον αγαπητό Μουφτή να προσευχηθεί με τους δικούς του πιστούς σήμερα εδώ στην Πάφο  στο τέμενος.

Πιστεύω  συνέχισε ” ότι φεύγοντας από την Πάφο θα έχει τις καλύτερες αναμνήσεις ότι εδώ στην Πάφο υπάρχει Δημοκρατία υπάρχει ασφάλεια, υπάρχει αγάπη, σεβασμός και μπορεί ελεύθερα ο κάθε πιστός να προσεύχεται στο δικό του Θεό.

.

Επεσήμανε ακόμη, πως είναι η πρώτη που ο Μουφτής επισκέφτηκε την Πάφο και  σημείωσε πως θα ήταν χαρούμενος να τον καλοσωρίσει και σε άλλες επισκέψεις ούτως ώστε να του δίδεται η ευκαιρία να προσεύχεται στα τεμένη και  σε άλλα τεμένη όχι μόνο σ’ αυτό, για το καλό των μωαμεθανών τουρκοκυπρίων αλλά και των άλλων μωαμεθανών που υπάρχουν στην Πάφο και σε όλες τις περιοχές που ελέγχει το Κράτος.

Ο Μουφτής των Τ/Κ iTalipAtalayαπό την πλευρά του ευχαρίστησε τον μακαριότατο για τις προσπάθειες του που καταβάλει ο ίδιος προσωπικά  αλλά και την Κυβέρνηση.

Σε δηλώσεις του μετά την προσευχή του στο τέμενος του Μουττάλου ( Αγία Σοφία)  είπε ότι αγαπά την Πάφο και την Κύπρο και ότι έχει πολλά πλεονεκτήματα το νησί που μπορούν να μοιραστούν από κοινού ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι , ο λαός μας , όπως ανέφερε χαρακτηριστικά .

Προσκάλεσε τους τουρκοκύπριους να επισκέπτονται τα χωριά τους και τα τεμένη τους τα κοιμητήρια τους, ενώ ανακοίνωσε στο μακαριότατο την επίσημη έναρξη της αναστύλωσης του μοναστηριού του Απόστολου Ανδρέα.

OMακαριότατος  ανέφερε πως αύριο στις 10:00 το πρωί  με τον Μουφτή θα επισκεφτεί και άλλα τεμένη στην Πόλη Χρυσοχούς .

Η  επίσκεψη θα ολοκληρωθεί  αύριο μετά το μεσημέρι. OMουφτής σήμερα αναμένεται να φιλοξενηθεί από τον μακαριότατο στην Πάφο.