Τελέστηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των ηρώων της Άρμου

Τελέστηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των ηρώων της Άρμου

Πεντήντα χρόνια μετά από την εξόδιο ακολουθία του αείμνηστου ήρωα Ανδρέα Χαραλαμπίδη


που έπεσε μαχόμενος στην Τηλλυρία , στην εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας στην Άρμου έγινε πράξη σήμερα η υπόσχεση που είχε δώσει ο τότε προέδρος της κοινότητας Άρμου αείμνηστος Διογένης Παπαδόπουλος και μετέπειτα Παπαδιογένης, για την ανέγερση μεγαλόπρεπου μνημείου στο προαύλιο της εκκλησίας προς τιμή του ήρωα. Η κοινότητα τότε ανέφερε εκ μέρους των οικογενειών των δυο ηρώων της Άρμου Ανδρέα Χαραλαμπίδη και Ανδρέα Χατζηθεωρή, ο Σοφοκλής Χαραλαμπίδης, αδερφός του ήρωα, στο πλαίσιο της τέλεσης των αποκαλυπτηρίων του μνημείου, δεν γνώριζε για το χαμό του άλλου παλικαριού στις 8 Αυγούστου 1964 του   Ανδρέα Χατζηθεωρή.

Ο κ Χαραλαμπίδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για την παρουσία του στη τελετή των αποκαλυπτηρίων του μνημείου των πεσόντων. Σήμερα είπε είναι εδώ « ο ίδιος ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Νίκος Αναστασιάδης, η εκκλησία , οι βουλευτές , δήμαρχοι, αξιωματούχοι του κράτους, η ηγεσία του στρατού και της αστυνομίας, καθώς και εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας του τόπου μας» . Σήμερα πρόσθεσε είμαστε όλοι εδώ έτοιμοι να αντικρύσουμε τις ηρωικές μορφές σας και να παραδώσουμε το μνημείο στις μελλούμενες γενιές, σύμβολο αγώνα, και θυσίας για λευτεριά.

Ο κ Χαραλαμπίδης θυμήθηκε τις μέρες εκείνες στην Τηλλυρία που – όπως είπε- δεν τραγουδάγανε τα πεύκα, αφού ήταν σημείωσε « μαύροι καμένοι σκελετοί, μορφές θανάτου».

Βαθιά συγκινημένος ο αδερφός του ήρωα Ανδρέα Χαραλαμπίδη πρόσθεσε « σήμερα είναι η ώρα να εκφράσουμε την συγνώμη μας , που αφήσαμε να περάσουν τόσα χρόνια 49 ολόκληρα χρόνια για να υλοποιήσουμε την υπόσχεση μας». Σήμερα συνέχισε, είναι η ώρα να απολογηθούμε γιατί « δεν φανήκαμε αντάξιοι της εθελούσιας θυσίας σας και με τις πράξεις και τις παραλείψεις μας με το πείσμα τους εγωισμούς και τις φιλοδοξίες μας δεν καταφέραμε αυτό που εσείς τότε στην Τηλλυρία με τον ηρωισμό και την θυσία σας αποτρέψατε».

Ο Σοφοκλής Χαραλαμπίδης επανέλαβε με σεβασμό και πλήρη συναίσθηση όπως είπε τα λόγια του πατέρα του, όταν εκ μέρους όλων των οικογενειών των πεσόντων στην Τηλλυρία κατέθετε δάφνινο στεφάνι στο 40 ήμερο μνημόσυνο τους, που τελέστηκε στο Ιακώβειο στάδιο της Πάφου παρόντων του Εθνάρχη Μακαρίου και του Αρχηγού Διγενή. Ο πατέρας του ήρωα τότε είχε πεί « μπροστά στην υπέροχη θυσία σας ολόκληρος ο ελληνισμός της Κύπρου υπόσχεται πως δεν θα υποστείλουμε την σημαία του τιμίου και ιερού αγώνος για τον οποίο επέσατε. Θα αγωνισθόμεν με πίστη στον παντοδύναμον και δίκαιον θεόν μέχρις ότου κυματίσει η δοξασμένη μας σημαία στην μαρτυρική ελληνική Κύπρον»

Ο κ Αναστασιάδης στην συνέχεια αποκάλυψε τους ανδριάντες και το μνημείο των ηρώων της κοινότητας της Άρμου ενώ ο τελετάρχης της εκδήλωσης παρέδωσε την ελληνική σημαία στην οικογένεια του ήρωα Ανδρέα Χαραλαμπίδη και την κυπριακή σημαία ως ένδειξη τιμής στην οικογένεια του ήρωα Ανδρέα Χατζηθεωρή.

Η εκδήλωση της τέλεσης των αποκαλυπτηρίων ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων , την τήρηση ενός λεπτού σιγής και τον εθνικό ύμνο .

ΚΥΠΕ/ΚΠ/