Τελέστηκαν τα αποκαλυπτήρια προτομής του ήρωα Ιωάννου Ιωάννη Κώστα στην Φιλούσα Κελοκεδαρων Πάφου

Τελέστηκαν τα αποκαλυπτήρια προτομής του ήρωα Ιωάννου Ιωάννη Κώστα στην Φιλούσα Κελοκεδαρων Πάφου

Tελέστηκαν σήμερα τα αποκαλυπτήρια Προτομής του ήρωα Ιωάννου Ιωάννη Κώστα στην κοινότητα Φιλούσας Κελοκεδάρων Πάφου.


Η εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από την οικογένεια Ασπασίας Κώστα Ιωάννου του ήρωα , την κοινότητα Φιλούσας Κελοκεδάρων Πάφου και τον Σύνδεσμο « Μαχητές 1ου Λόχου 211 Τ.Π. 1974» , πραγματοποιήθηκε στο μνημείο του ήρωα στην κοινότητα, αμέσως μετά το πέρας της θείας λειτουργίας που τελέστηκε στον Ιερό ναό Αγίας Μαρίνας στη οποία χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αρσινόης Νεκτάριος. Τα αποκαλυπτήρια τέλεσε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Στυλιανός Νάσης, ο οποίος εξήρε την προσφορά του ήρωα και τον τρόπο της θυσίας του.

Ο ήρωας τραυματίστηκε στις 14 Αυγούστου του 1974 στο Ιστορικό Φυλάκιο Αρ. 1005 ( Παλλούκια) του 1ου Λόχου 211 Τ.Π. στον Άγιο Παύλο στη πράσινη γραμμή . Παρά τον τραυματισμό του , παρέμεινε και πολεμούσε, μέχρι που δέχτηκε θανάσιμο κτύπημα. Με την θυσία του , για την Τιμή και την ελευθερία της Κύπρου, πιστοποίησε πιο πρέπει να είναι το πρότυπο των ηρώων.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου « Μαχητές 1ου Λόχου 211 Τ.Π. 1974» Κώστας Μεταξάς ανέφερε πως ο ήρωας ετάφη στο νεκροταφείο Λακατάμειας. Κατά τις εκταφές του 2000 και με αναλύσεις με την μέθοδο DNA που ακολούθησαν έγινε αναγνώριση των λειψάνων του. Το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2000 , στρατιωτικό άγημα, μετέφερε τα οστά του ήρωα στο γραφικό αγαπημένο του χωριό , όπου ετάφη τελικά οριστικά στην γη των προγόνων του. Η κηδεία του είπε ο κ Μεταξάς τελέστηκε σε βαρύ κλίμα στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας στη Φιλούσα Κελοκεδάρων Πάφου στην παρουσία εκπροσώπων της πολιτείας και του στρατού , συγγενών, φίλων συγχωριανών και συμπολεμιστών του ήρωα , του είπαν το « ύστατο χαίρε » και του απόδωσαν τις τιμές που άξιζε ως ήρωας. Η τελετή αποκαλυπτηρίων – όπως ανέφερε- ο κ Μεταξάς έγινε στην παρουσία της υπερηλίκου μάνας του ήρωα που ανέμενε με καημό την απόδοση της ελάχιστης αυτής τιμής προς τον ήρωα γιό της, προτού φύγει από την ζωή. Ο πατέρας ωστόσο του ήρωα , έφυγε, με το παράπονο και την απορία.

Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Φιλούσας Κελοκεδάρων Μιχαλάκης Μαρίνος ανέφερε πως μετά από πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες και προσπάθειας δέκα χρόνων από την κοινότητα, της οικογένειας και τους συμπολεμιστές του, ολοκληρώθηκε στη γενέτειρα του Φιλούσα , η ανέγερση μνημείου με προτομή του ήρωα.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Διευθυντής της ΕΛΔΥΚ Συνταγματάρχης Γιώργος Κουρής , του 211 Τ.Π. βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων και της Ελληνικής Πρεσβείας , κοινοτάρχες, ο σύνδεσμος Μαχητές 1ου Λόχου 211 Τ.Π. μέλη οικογενειών ηρώων , ο σύνδεσμος αποδήμων Φιλούσας, κάτοικοι των γειτονικών χωριών. Στην όλη τελετή παιάνιζε η φιλαρμονική της Ε.Φ. και άγημα της Ε.Φ. απέδωσε τιμές ρίχνοντας βολές κατά το προσκλητήριο πεσόντων.