Τελέστηκαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου αγωνιστών Χλώρακας

Στην παρουσία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, πολιτικών, στρατιωτικών και εκκλησιαστικών Αρχών τελέστηκαν σήμερα τα αποκαλυπτήρια του μνημείου αγωνιστών Χλώρακας στον αγώνα της ΕΟΚΑ, στο προαύλιο του Ιερού Ναού Παναγίας Χρυσοαιματούσης στη Χλώρακα της Πάφου.

Προ των αποκαλυπτηρίων τελέστηκε το μνημόσυνο των αγωνιστών του 55- 59 της Κοινότητας Χλώρακας.


Η εκδήλωση ξεκίνησε με το άναμμα φλόγας που μετέφερε από το χώρο άφιξης του Αρχηγού Διγενή, ενώ τελέστηκε τρισάγιο από τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο. Ακολούθησαν τραγούδια από τη χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ευαγόρα Παλληκαρίδη, που διεύθυνε ο μουσικός Ζαχαρίας Ευαγγέλου.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο καλλιτέχνης του Μνημείου Χρίστος Συμεωνίδης ανέφερε πως στόχος του ήταν να δημιουργήσει ένα έργο που να μην υπερβαίνει τα όρια αλλά ακριβώς να είναι εκεί στο άκρο της ολοκλήρωσης του, να συμπληρώσει την αγωνιστικότητα και την καταξίωση και να φέρνει – όπως είπε- συναισθήματα αισιοδοξίας για το μέλλον αυτού του τόπου.

Ο κ. Συμεωνίδης ανέφερε πως το έργο του μνημείου συντελείται από αθάνατα υλικά της φύσης, πέτρα της Πάχνας, πέτρα από τη θάλασσα της Χλώρακας αλλά και από ανοξείδωτο μέταλλο. Η δόμηση του αρχίζει από τη γη και πάνω από ιερά κόκαλα των Χλωρακιωτών ως να αναβλύζει με την περιγραφή μιας στήριξης, μιας συμβολής των υλικών της πέτρας σε ένα βάθρο.

Ο πρόεδρος ανέγερσης του Μνημείου Μιχάλης Λεωνίδου στην ομιλία του ανέφερε πως η επιλογή της Χλώρακας για το εναρκτήριο σάλπισμα του αγώνα ήταν μεγάλη τιμή για τους Χλωρακιώτες, σημειώνοντας πως έπρεπε με κάθε θυσία να τιμήσουν αυτή την επιλογή της οργάνωσης και να φέρουν σε αίσιο τέλος την αποστολή τους.

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Χλώρακας Κλεόβουλος Παπακώστας ανέφερε πως η σύλληψη του πλοιαρίου στην Ακτή Ροδαφίνια της Χλώρακας γίνεται η πρώτη είδηση σε όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία και στις εφημερίδες εκείνης της εποχής. Εδώ, συνέχισε, στη Χλώρακα θα δημιουργηθεί η πρώτη οργανωμένη ανταρτική ομάδα, σημειώνοντας πως η διάλυση της έγινε με τη σύλληψη του πλοιαρίου αλλά δεν απογοήτευσε τους πατριώτες της Χλώρακας οι οποίοι αγωνίζονται με κάθε τρόπο.

Στο μεταξύ σε χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955 – 1959 Θάσος Σοφοκλέους ανέφερε “βρισκόμαστε σήμερα εδώ, ταπεινοί προσκυνητές, για να μνημονεύσουμε και να τιμήσουμε τους αγωνιστές του χωριού σας, τους πρωτεργάτες του αγώνα που είχαν την τύχη και την τιμή να υποδεχθούν τον στρατηγό της ΕΟΚΑ, τον στρατηλάτη Διγενή τον οποίο περιέβαλαν με αγάπη και στοργή”.

Η εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων του μνημείου αγωνιστών της Χλώρακας ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.
(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΜΜ)