Τελέστηκε το μνημόσυνο του Ευάγγελου Φλωράκη και των τεσσάρων αξιωματικών στα Κούκλια

Τελέστηκε το μνημόσυνο του Ευάγγελου Φλωράκη και των τεσσάρων αξιωματικών στα Κούκλια

Τον ελάχιστο φόρο τιμής, στα πέντε αδικοχαμένα παλικάρια,


τον τότε Αρχηγό της δύναμης Ευάγγελο Φλωράκη, τον Ταξίαρχο Στυλιανό Δεμέναγα, τον υποπλοίαρχο Νικόλα Σεργίου, τον Σμηναγό Πάρη Αθανασιάδη και τον υποσμηναγό Μιχάλη Σιακαλλή που σκοτώθηκαν σε διατεταγμένη υπηρεσία απέτιναν σήμερα Πολιτεία, Εκκλησία και Εθνική Φρουρά τελώντας το ενδέκατο ετήσιο μνημόσυνο τους στα Κούκλια.

Του μνημοσύνου στον ιερό ναό Απόστολου Λουκά στα Κούκλια προέστη ο μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος.  

Ο κ. Χάσικος στον επιμνημόσυνο λόγο του ανέφερε πως τα πέντε παλικάρια στην συνείδηση όλων μας , είναι σύγχρονοι εθνικοί ήρωες, είναι, -όπως είπε- « οι δικοί μας ήρωες που αψήφησαν τον κίνδυνο και έπεσαν στο πεδίο της τιμής, και θυσιάστηκαν στο βωμό του καθήκοντος».

Η μνήμη τους, συνέχισε , θα παραμείνει άσβεστη στο μυαλό και τις ψυχές μας, το παράδειγμά τους θα μας φωτίζει παντοτινά, θα καθοδηγεί τα δικά μας βήματα και θα υπενθυμίζει το δικό μας χρέος απέναντι στην πατρίδα « στον χώρο ‘εφ ω ετάχθη’ ο καθένας μας».

Αυτό είναι το τίμημα, πρόσθεσε ο κ Χάσικος «ενιαία και αδιαίρετη η θυσία, όπως ενσαρκώθηκε στο μοιραίο ελικόπτερο», λέγοντας παράλληλα , πως οι ρίζες του δένδρου της ελευθερίας και του Ελληνισμού είναι πολύ μεγάλες. Ξεκινούν από τον Απόστολο Ανδρέα, την Κερύνεια, τα Κούκλια της Πάφου και φτάνουν μέχρι το Αιγαίο, τον Έβρο, το Ιόνιο.

Οκ Χάσικος αναφέρθηκε και στην παρουσία του εκλιπόντος Στρατηγού Ευάγγελου Φλωράκη στην ηγεσία της Εθνικής Φρουράς, που αποτέλεσε- όπως είπε- κινητήριο δύναμη για την αποτελεσματικότερη αναδιοργάνωση και την περαιτέρω ενίσχυσή της, σε καιρούς χαλεπούς.

Εξέφρασε ακόμη την οδύνη του , υπενθυμίζοντας παράλληλα πως τότε, ως Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας , ήταν αυτός που ανέλαβε το βαρύ φορτίο που προκάλεσε η απώλεια αυτών των πολύ ξεχωριστών και γενναίων Ελλήνων εξ Ελλάδος και Ελλήνων εκ Κύπρου αξιωματικών.

Αναφερόμενος στο τραγικό συμβάν ο Υπουργός Εσωτερικών είπε « από ένα περίεργο παιγνίδι της μοίρας, μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα, εκείνο το πρωινό της 10ης Ιουλίου 2002, αντί να ξημερώσει το φως διήλθε το σκοτάδι, σκορπώντας θλίψη και πόνο στις ψυχές και τις καρδιές μας».

Εκείνο το θλιμμένο και βουρκωμένο πρωινό της 11ης Ιουλίου 2002, που έμελλε να αποτυπωθεί ανεξίτηλα στη μνήμη μας συνέχισε , και να κάμψει προς στιγμήν τις ψυχικές μας αντιστάσεις, μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα που τώρα φαντάζουν αιωνιότητα, η Εθνική Φρουρά στερήθηκε για πάντα των πολύτιμων υπηρεσιών πέντε εκ των πλέον εξεχόντων και σημαινόντων στελεχών της,  περιλαμβανομένου και του Αρχηγού της.

Ο κ Χάσικος υπογράμμισε επίσης, πως οι αείμνηστοι αξιωματικοί, των οποίων τελέστηκε το μνημόσυνο, υπήρξαν λιτοί, έμπρακτοι και αποτελεσματικοί, και επιτελούσαν παραγωγικά και αθόρυβα τη δύσκολη αποστολή τους, φυλάσσοντας Θερμοπύλες.

Το μοιραίο ελικόπτερο, σύμφωνα με τον κ Χάσικο, απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Λακατάμειας με κατεύθυνση την αεροπορική βάση Πάφου, για την παρακολούθηση νυκτερινής εκπαιδευτικής δραστηριότητας από τον Αρχηγό ΓΕΕΦ, που δεν ήταν άλλη από πτήσεις επιθετικών ελικοπτέρων Mi-35 τα οποία είχαν παραληφθεί με άκρα μυστικότητα το 2001 και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά την ημέρα της κηδείας του Στρατηγού Φλωράκη.

Το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν κατέπεσε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στις 4.20 π.μ. της 11ης Ιουλίου 2002, περίπου δύο χιλιόμετρα από την αεροπορική βάση Πάφου, κοντά στο χωριό Κούκλια, συμπαρασύροντας στο θάνατο τον Αρχηγό και τους αξιωματικούς που τον συνόδευαν σε αυτή την τελευταία πτήση της στρατιωτικής τους σταδιοδρομίας και της ζωής τους, συγκλονίζοντας τον απανταχού Ελληνισμό.

Ο Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης, και οι τέσσερις αξιωματικοί, είπε ο κ Χάσικος ότι είχαν να δώσουν στην πατρίδα το έδωσαν και με το παραπάνω.

Τώρα, ανέφερε είναι η δική μας σειρά, να φανούμε αντάξιοι των δικών τους προσδοκιών και της δικής τους θυσίας, μετατρέποντας σε βίωμα και τρόπο ζωής το μέτρο της δικής τους αυταπάρνησης. Να μη ξεχνούμε, δηλαδή, κατέληξε πως «Πατρός τε και μητρός τε και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερονεστιν η Πατρίς».

Μετά το πέρας του μνημοσύνου τελέστηκε τρισάγιο στο σημείο συντριβής του ελικοπτέρου Βell-206 της Εθνικής Φρουράς, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο του Αρχηγού ΓΕΕΦ Αντιστράτηγου Ευάγγελου Φλωράκη, και των τεσσάρων αξιωματικών. Δρομείς του σωματείου Περικλής Δημητρίου μετέφεραν δάδα (φλόγα) από την αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου στο σημείο της συντριβής του μοιραίου ελικοπτέρου. Η απόσταση έχει ταχθεί σκοπό, στόχο, και υπόσχεση να καλύπτεται συμβολικά κάθε χρόνο κατά την ημέρα της τέλεσης του επίσημου μνημόσυνου. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και προσκλητήριο πεσόντων κατά το οποίο ρίφθηκαν τιμητικές βολές για κάθε ήρωα , ενώ η Φιλαρμονική της Εθνικής Φρουράς απέδωσε τιμές.

ΚΥΠΕ/ΚΠ/


ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ
ΑΡΧΗΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ
Ο Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης γεννήθηκε στην Άρτα στις 14 Φεβρουαρίου 1943, στο χωριό των Τζουμέρκων.

Εισήχθη στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1962, απ’ όπου αποφοίτησε το 1966 με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού. Υπηρέτησε σε πολλές Μονάδες στην Ελλάδα και την Κύπρο. Το 1994 προάχθηκε στο βαθμό του Ταξίαρχου και υπηρέτησε ως Υποδιοικητής της XV Μεραρχίας Πεζικού και ως Διοικητής της 50ης Ταξιαρχίας Πεζικού.Με την προαγωγή του σε Υποστράτηγο το 1996 διορίστηκε ως Διοικητής της XVI Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού, στον Έβρο, και στη συνέχεια Διοικητής της Ανώτατης Σχολής Πολέμου στη Θεσσαλονίκη.Το 1999 του ανατέθηκε η διοίκηση του Β’ Σώματος Στρατού, κατέχοντας το βαθμό του Αντιστράτηγου.

Αφού κρίθηκε στις 2 Μαΐου 2000 από το ΣΑΓΕ ως «ευδοκίμωςτερματίσας τη σταδιοδρομία του», ανακλήθηκε ταυτόχρονα στην ενεργό υπηρεσία και στις 20 Μαΐου 2000 διορίστηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία ως Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς.

ΤΑΞΙΑΡΧΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΔΕΜΕΝΑΓΑΣ
ΔΚΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
Ο Ταξίαρχος Στυλιανός Δεμέναγας γεννήθηκε το 1952 στο νησί Κέα, στις Κυκλάδες. Κατετάγη στη Σχολή Ικάρων το 1970, απ’ όπου αποφοίτησε το 1974 με το βαθμό του Ανθυποσμηναγού.

Μεταξύ άλλων, υπηρέτησε στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ως επικεφαλής του Τμήματος Προγραμματισμού Επιχειρήσεων και Άμυνας.Το Μάιο του 2000 προάχθηκε σε Ταξίαρχο και υπηρέτησε ως Διευθυντής του Οργανισμού Εκμετάλλευσης Ανθρώπινου Δυναμικού της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και ως Γενικός Επιθεωρητής του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.Τον Ιούλιο του 2001 ανέλαβε τα καθήκοντα του Διοικητή της Διοίκησης Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς.

ΣΜΗΝΑΓΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΠΑΡΙΣ
ΥΔΚΤΗΣ 449 ΜΑΕ – ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ Ε/Π
Ο Σμηναγός Πάρις Αθανασιάδης του Παναγιώτη και της Αίγλης γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου 1969 στην Αμμόχωστο. Εισήχθη στη Σχολή Ικάρων το 1987 απ’ όπου και αποφοίτησε στις 30 Μαΐου 1991 με το βαθμό του Ανθυποσμηναγού Ιπτάμενου.Στις 6 Δεκεμβρίου 1994 προάχθηκε στο βαθμό του Υποσμηναγού και στις 31 Δεκεμβρίου 1998 στο βαθμό του Σμηναγού. Φοίτησε επιτυχώς στη Σχολή Όπλων και Τακτικής.

Υπηρετούσε ως κυβερνήτης – χειριστής Ελικοπτέρου Bell και Gazelle στη Μοίρα Ελικοπτέρων-Αεροσκαφών της Διοίκησης Αεροπορίας, ενώ ορίστηκε Αξιωματικός Επιχειρήσεων (Υποδιοικητής) της 449 ΜΑΕ .

ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΝΙΚΟΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΥΠΑΣΠΙΣΤΗΣ ΑΡΧΗΓΟΥ
Ο Υποπλοίαρχος Νικόλας Γεωργίου του Πέτρου και της Ελένης γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1971 στο Καμερούν. Κατατάχθηκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1988, απ’ όπου και αποφοίτησε στις 19 Ιουνίου 1992 με το βαθμό του Μάχιμου Σημαιοφόρου.
Στις 12 Αυγούστου 1999 μετατέθηκε στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (7ο Επιτελικό Γραφείο) ως Επιτελής και από 6 Σεπτεμβρίου 2000 εκτελούσε τα καθήκοντα του Διευθυντή Επιτελικού Γραφείου Κου Α/ΓΕΕΦ.

ΥΠΟΣΜΗΝΑΓΟΣ ΣΙΑΚΑΛΛΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ Ε/Π
Ο Υποσμηναγός Σιακαλλής Μιχάλης του Νίκου και της Νίκης γεννήθηκε στις 5 Απριλίου 1976 στη Λευκωσία. Εισάχθηκε στη Σχολή Ικάρων το 1994 απ’ όπου και αποφοίτησε στις 12 Ιουλίου 1998 με το βαθμό του Ανθυποσμηναγού Ιπτάμενου.

Υπηρετούσε ως συγκυβερνήτης – χειριστής Ελικοπτέρου Bell στη Μοίρα Ελικοπτέρων – Αεροσκαφών της Διοίκησης Αεροπορίας και, με τη μετονομασία της σε 449 Μοίρα Αντιαρματικών Ελικοπτέρων, συνέχισε να υπηρετεί εκεί.