Την επέτειο της 1ης Απριλίου τίμησε η Πάφος στην παρουσία του Προέδρου της Βουλής
Την εθνική επέτειο της 1ης Απριλίου τίμησε σήμερα η Πάφος .
Η καθιερωμένη δοξολογία τελέστηκε στον Καθεδρικό ναό Αγίου Θεοδώρου χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής, ενώ στην δοξολογία παρέστη και ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου .
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων μετά το πέρας της δοξολογίας είπε πως η 1η Απριλίου του 1955 υπήρξε η πιο λαμπρή ώρα της κυπριακής ιστορίας. Κυρίως όμως συνέχισε, η 1η Απριλίου 1955 έχει ένα εξόχως επίκαιρο μήνυμα γιατί – όπως είπε- οι συνθήκες που διέρχεται σήμερα η Κύπρος απαιτούν αναδρομή στο παρελθόν ως μήνυμα αφύπνισης εγρήγορσης , επαγρύπνησης και αγωνιστικής τάσης. Ο κ Ομήρου σημείωσε επίσης ” πως οι εθνικές επέτειοι δεν προσφέρονται απλώς για επετειακούς λόγους και ύμνους και δοξαστικούς αλλά προσφέρονται για διδαχή και για τον καθορισμό των καθηκόντων μας στην σημερινή συγκυρία”.
Εξάλλου ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής σε δηλώσεις του ανέφερε πως ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ 1955 – 1959 αποτελεί το μεγαλύτερο σταθμό στην σύγχρονη ιστορία του Κυπριακού ελληνισμού. Στις μέρες πρόσθεσε , ” όπου οι αξίες έχουν καταρρακωθεί πρέπει να αντλούμε από τις αξίες που μας άφησαν παρακαταθήκη αγωνιστές του 1955 – 59, αυτή της συναδερφωσύνης , της ανιδιοτέλειας , του αδόλευτου πατριωτισμού “.
Ο κ Πατσαλής σημείωσε ακόμη πως θα πρέπει να έχουμε φάρο φωτεινό το έπος 1955- 59 για να μας καθοδηγεί στον αγώνα μας για απελευθέρωση από την κατοχή για ελευθερία και δικαιοσύνης.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Ανδρέας Βοσκός ομότιμος καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας με έμφαση στην Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στην ομιλία του ο κ Βοσκός ανέφερε πως ο αγώνας με προσταγή του Διγενή κι ευχή του Μακαρίου, ανδρώθηκε και θέριεψε. Νέοι ήρωες, εκατοντάδες , μεθυσμένοι με τα’ αθάνατο κρασί του `21 , παίρνουν τον δρόμο της θυσίας για την ελευθερία. Πανστρατιά οι μαχητές και στην εδώ περιοχή, και ας κλείστηκαν χιλιάδες στα περιβόητα κρατητήρια , όπως είπε.
Οι αγωνιστές στης Ε.Ο.Κ.Α. , της Π.Ε.Κ.Α. και της Α.Ν.Ε έγραψαν ανεξίτηλα – όπως είπε-, μοναδικές και ανεπανάληπτες σελίδες ελληνικής ιστορίας.
Ο αγώνας πρόσθεσε ήταν αληθινά ηρωικός σε βάθος απροσπέλαστο και εύρος ασυνήθιστο.
Σαν έπος συνέχισε, φανταστικό προικισμένου Ομηρικού ποιητή αντηχούν ακόμα στα αυτιά μας ” όσων ζήσαμε κείνο το ξέφρενο τετράχρονο πανηγύρι της λευτεριάς το νιότρανο μολών λαβέ του Κυριάκου Μάτση, των ηρώων του Λιοπετρικού αχυρώνα και της αγχόνης της πανστρατιάς των μαχητών της ΕΟΚΑ , και των μαθητών, που ξεχύνονταν στους δρόμους αγνοώντας τις σφαίρες των σιδερόφραχτων στρατευμάτων του κατακτητή, που ανέβαιναν στις στέγες σχολείων και με – πρόμαχο την Ελληνική σημαία- πάσκιζαν να φράξουν τον δρόμο της δουλείας , που, όταν οι Άγγλοι απελπισμένοι κλείναν τα σχολεία συνέρρεαν στα σπίτια των δασκάλων και στις εκκλησιές και θέρμαιναν την αποσταμένη ελπίδα με λόγια Ομηρικά και Ευαγγελικά “.
Μετά το πέρας της δοξολογίας τελέστηκε τρισάγιο στον ανδριάντα του Ευαγόρα Παλληκαρίδη στην παρουσία των Αρχών της πόλης , εκπαιδευτηρίων , αγωνιστών του 1955- 1959 και πλήθος κόσμου.
Η τελετή έληξε με την κατάθεση στεφάνων και την ανάκρουση του Εθνικού Υμνου.