Τη διαλογή στην πηγή προωθεί ο Δήμος Πόλεως Χρ.

Τη διαλογή στην πηγή προωθεί ο Δήμος Πόλεως Χρ.

Στο πρόγραμμα του Τμήματος Περιβάλλοντος για εφαρμογή της διαλογής στην πηγή και χωριστής συλλογής ροών ανακυκλώσιμων αποβλήτων, θα συμμετάσχει ο Δήμος Πόλης Χρυσοχούς, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το πρόγραμμα αφορά παράλιες τουριστικές περιοχές. Πρόκειται για Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, που χρηματοδοτεί κατά 100% την αγορά του αναγκαίου εξοπλισμού.


Σε σύντομη συνέντευξη στο ΚΥΠΕ, ο Δήμαρχος Πόλεως Χρυσοχούς Άγγελος Γεωργίου Οδυσσέως χαρακτήρισε την απόφαση για συμμετοχή σε αυτό το πρόγραμμα ως “σημαντική και θετική εξέλιξη σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των στερεών οικιακών αποβλήτων”.

Συνοπτικά, η αίτηση αφορά – όπως είπε- τη δημιουργία συνολικά επτά σημείων χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων ροών αποβλήτων (Βιοαποδομήσιμα Οργανικά, PMD (πλαστικές και μεταλλικές συσκευασίες, συσκευασίες τύπου Τέτρα-Πακ, Χαρτόνι/Χαρτι – οι τρεις αυτές ροές θα συλλέγονται σε κατάλληλους συμπιεστές) και γυάλινες συσκευασίες (θα συλλέγονται σε δοχεία τύπου καμπάνας).

Ο κ. Οδυσσέως είπε πως τα σημεία αυτά προτείνεται όπως δημιουργηθούν στην περιοχή Λατσί και συγκεκριμένα στο δημοτικό χώρο στάθμευσης και στο χώρο Πρασίνου προς το λιμανάκι. Επίσης, από ένα σημείο σε τρία ξενοδοχεία, στον κατασκηνωτικό χώρο Πόλης Χρυσοχούς, ενώ παράλληλα – όπως ανέφερε- προτείνεται όπως τοποθετηθούν απορριμματοδοχεία διαλογής (Α.Δ.) χωρητικότητας 1100 λίτρων ώστε να εξυπηρετούνται οι κατασκηνωτές που θα βρίσκονται μακριά από το σημείο τοποθέτησης των συμπιεστών.

Τα απορριμματοδοχεία διαλογής, σημείωσε, θα αδειάζουν στους συμπιεστές με ειδικό μηχανισμό από αρμόδιο προσωπικό του Δήμου.

Επίσης, ένα σημείο θα δημιουργηθεί και στο κέντρο Πόλης Χρυσοχούς και συγκεκριμένα στο δημοτικό χώρο στάθμευσης – όπως και στον Κατασκηνωτικό Χώρο, προτείνεται όπως τοποθετηθούν απορριμματοδοχεία διαλογής ώστε να εξυπηρετούνται εστιατόρια και άλλα τουριστικά υποστατικά, τα οποία θα βρίσκονται μακριά από το σημείο τοποθέτησης των συμπιεστών.

Επιπρόσθετα, προτείνεται, συνέχισε ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς, όπως παραχωρηθούν δέκα δοχεία τύπου Skip για τη συλλογή πράσινων (φυτικών) βιοαποδομήσιμων αποβλήτων.

Πρόσθεσε πως η μετακίνηση των απορριμματοδοχείων διαλογής θα γίνεται με τρία προτεινόμενα ηλεκτρικά οχήματα με τετρακίνηση, τα οποία επίσης θα χρησιμοποιούνται για την αποκομιδή των αποβλήτων στα απορριμματοδοχεία διαλογής χωρητικότητας 200 λίτρων και σταχτοδοχεία που θα τοποθετηθούν κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, στις παραλίες και στο κέντρο της πόλης.

Η αποκομιδή των συμπιεστών και των δοχείων τύπου Skip θα γίνεται με κατάλληλο όχημα που επίσης θα παραχωρηθεί και θα εξυπηρετεί και τις αντίστοιχες σχετικές ανάγκες του Δήμου Πόλεως και της Κοινότητας Νέου Χωριού.

Ο κ. Οδυσσέως είπε πως έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες προπαρασκευαστικής μελέτης του έργου, στα πλαίσια διενέργειας της οποίας ενημερώθηκαν οι ιδιοκτήτες / αντιπρόσωποι των τουριστικών μονάδων σχετικά με το Πρόγραμμα και βάσει της οποίας γίνεται η εισήγηση για εξασφάλιση του αναγκαίου εξοπλισμού και αναμένεται η επικύρωση της εισήγησης από το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Έχει ετοιμαστεί, συνέχισε, το Συμφωνητικό έγγραφο και αναμένεται η υπογραφή του από τους ενδιαφερομένους και από το Δήμο Πόλεως Χρυσοχούς και την Κοινότητα Νέου Χωρίου.

Πρόσθεσε επίσης πως έχει ετοιμαστεί η μελέτη κόστους-οφέλους που αφορά το συγκεκριμένο έργο και έχει χαρτογραφηθεί η περιοχή μελέτης και έχουν οριστεί οι χώροι τοποθέτησης του εξοπλισμού.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Οδυσσέως ανέφερε πως μέσω της διαλογής στην πηγή αναμένεται να επιτευχθεί μεγαλύτερη εκτροπή ροών ανακυκλώσιμων από κέντρα μεγάλης παραγωγής αποβλήτων.

Μέχρι σήμερα έχει επιτευχθεί μόνο μερική εκτροπή ροών ανακυκλώσιμων αποβλήτων με ουσιαστικά μηδενική εκτροπή βιοαποδομήσιμων οργανικών αποβλήτων, είπε, προσθέτοντας πως επίσης αναμένεται απάμβλυνση του προβλήματος στη διαχείριση αποβλήτων τουριστικού, παραλιακού μετώπου όπου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες παρουσιάζεται πολλαπλασιασμός παραγωγής αποβλήτων λόγω αύξησης του τουρισμού.

Με τη διαλογή στην πηγή, χωριστή συλλογή και προώθηση για εναλλακτική διαχείριση/επεξεργασία των ροών ανακυκλώσιμων αποβλήτων προωθείται η προστασία του περιβάλλοντος αλλά και επιτυγχάνεται σημαντική μείωση στο κόστος διαχείρισης των αποβλήτων, προς όφελος των δημοτών αλλά και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη τουριστική περιοχή του δήμου, σημείωσε.

Επιπρόσθετα, κατέληξε ο κ. Οδυσσέως, ενισχύεται η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης στους δημότες αλλά και επισκέπτες με τη δημιουργία ενός παραδείγματος ολοκληρωμένης και περιβαλλοντικά υπεύθυνης διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων, κατέληξε.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΒΑ)