Τμ. Αρχαιοτήτων: Ξεκίνησαν ανασκαφές στο τεμάχιο της Αρχιεπισκοπής

Τμ. Αρχαιοτήτων: Ξεκίνησαν ανασκαφές στο τεμάχιο της Αρχιεπισκοπής

Πρόκειται για το τεμάχιο γης για το οποίο ο Αρχιεπίσκοπος κατέθεσε αίτηση στην Πολεοδομία για εξασφάλιση άδειας ανέγερσης ξενοδοχειακής μονάδας και 4 πύργων με πολυτελή διαμερίσματα.

Στο τεμάχιο είχε εντοπιστεί ένας ρωμαϊκός οικισμός. Η προκαταρκτική ανασκαφή είχε γίνει από το Τμήμα Αρχαιοτήτων το 2014 και ο χώρος ανακηρύχθηκε σε αρχαίο μνημείο του πίνακα β. Μετά από παρέμβαση της Αρχιεπισκοπής, η οποία έλαβε και νομικά μέτρα εναντίον του τμήματος διότι δεν είχε δώσει τη συγκατάθεσή της όπως προνοεί σχετική πρόνοια του Συντάγματος, η ανασκαφή διακόπηκε και έγινε ανάκληση της απόφασης για την κήρυξη του χώρου σε αρχαίο μνημείο.


Πιέσεις

Όπως αποκάλυψε ο «Π» στην έκδοση της Κυριακής, στην τελευταία σύσκεψη που συγκάλεσε η διευθύντρια της Πολεοδομίας για να κατατεθούν απόψεις από κυβερνητικά τμήματα για την αίτηση της Αρχιεπισκοπής, το Τμήμα Αρχαιοτήτων εξέφρασε τη θέση ότι δεν μπορεί να καταθέσει οριστικές απόψεις αν προηγουμένως δεν ολοκληρωθεί διερευνητική ανασκαφή σε ολόκληρο το τεμάχιο.

Μάλιστα για να επισπευσθούν οι εργασίες ζήτησε από την Αρχιεπισκοπή, που είναι ιδιοκτήτης του χώρου, και την εταιρεία που σχεδιάζει την ανάπτυξη να πληρώσουν το κόστος για την ανασκαφή.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι θα χρειαστούν 3 αρχαιολόγοι και 15 εργάτες για να ολοκληρώσουν τη διερευνητική ανασκαφή το αργότερο σε δύο μήνες. Μέχρι την περασμένη εβδομάδα εταιρεία και Αρχιεπισκοπή δεν είχαν απαντήσει επίσημα στο αίτημα του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Παρασκηνιακά όμως άσκησαν πολλές πιέσεις ώστε να ξεκινήσει η ανασκαφή.

Υπό το βάρος αυτών των πιέσεων το Τμήμα Αρχαιοτήτων ξεκίνησε από χθες την ανασκαφή. Χθες ανασκάφηκαν δύο σημεία στον χώρο όπου, όπως είχε αποκαλύψει τον περασμένο μήνα ο «Π», είχε εντοπιστεί παρέμβαση με εκσκαφέα.

Επιφανειακή ανασκαφή

Εντύπωση πάντως προκαλεί το βάθος στο οποίο γίνεται η ανασκαφή. Είναι τόσο επιφανειακή που δεν ξεπερνά τα 30 εκατοστά. Η περιοχή στην οποία χωροθετείται η ανάπτυξη της Αρχιεπισκοπής είναι μεταξύ των υφιστάμενων ξενοδοχείων Phaethon και Pioneer, στην οποία πριν από τρία χρόνια είχε ανεγερθεί και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Πριν από τρία περίπου χρόνια η Αρχιεπισκοπή συγκρότησε την κοινοπραξία ATUM Developments Ltd με τον Ούγγρο επιχειρηματία για την περίφημη ανάπτυξη μαμούθ EDEN CITY. Η αίτηση προς την Πολεοδομία αφορά ανέγερση πολυώροφων συγκροτημάτων με 120 πολυτελή διαμερίσματα και ξενοδοχείο 220 δωματίων. Υπενθυμίζεται ότι η κοινοπραξία από την ATUM Developments Ltd είχε εκδηλώσει αρχικά ενδιαφέρον να κατασκευάσει, μεταξύ άλλων, στην περιοχή τεχνητό νησί το οποίο θα φιλοξενεί ξενοδοχεία, επαύλεις και μαρίνα ενώ στον χερσαίο χώρο επιδιώκει να αξιοποιήσει μεγάλη έκταση κρατικής γης για την ανέγερση πολυτελών διαμερισμάτων, καταστημάτων, ξενοδοχείων και επαύλεων.

Η Δημοκρατία είχε προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για την ενοικίαση της κρατικής γης και κρίθηκε ως προτιμητέος προσφοροδότης η κοινοπραξία του Ούγγρου και του Αρχιεπισκόπου. Ωστόσο στη συνέχεια στις διαπραγματεύσεις που έγιναν υπήρξε πολύ μεγάλη διαφορά στην εκτίμηση μεταξύ του Κτηματολογίου και της κοινοπραξίας για το ύψος του ετήσιου ενοικίου που θα καταβαλλόταν. Έκτοτε το θέμα της ενοικίασης κρατικής γης βρίσκεται υπό μελέτη από ξένο οίκο.

Πηγή: Πολίτης