Τον Κ. Παλαμά τίμησε με διήμερες εκδηλώσεις ο  Φυσιολατρικός Πνευματικός όμιλος Πάφου

Τον Κ. Παλαμά τίμησε με διήμερες εκδηλώσεις ο Φυσιολατρικός Πνευματικός όμιλος Πάφου

Διήμερες εκδηλώσεις προς τιμήν του εθνικού ποιητή Κωστή Παλαμά διοργάνωσε σήμερα και χθες στην Πάφο ο Φυσιολατρικός Πνευματικός Όμιλος Πάφου σε συνεργασία με το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρο στην παρουσία και των φοιτητών του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου του Προέδρου του Τμήματος Καθηγητή Παντελή Βουτουρή , της καθηγήτριας Αλεξάνδρας Σαμουήλ και του μαθηματικού καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου Γιώργο Γεωργίου.

Ο Πρόεδρος του Φυσιολατρικού Πνευματικού Ομίλου Πάφου Ανδρέας Σωτηριάδης στο χαιρετισμό του ανέφερε πως οι Παλαμικές γιορτές έχουν τη ρίζα τους στα μέσα του περασμένου αιώνα όταν ο λόγιος και πολιτευτής της Πάφου Λοϊζος Φιλίππου και αργότερα ο αείμνηστος Δήμαρχος της Πάφου Χριστόδουλος Γαλατόπουλος πρωτοξεκίνησαν τις γιορτές αυτές με στόχο να τιμήσουν τον εθνικό μας ποιητή Κωστή Παλαμά.


Ο Φυσιολατρικός Όμιλος Πάφου , πρόσθεσε ο κ Σωτηριάδης, συνεχιστής του θεσμού των Παλαμικών γιορτών από την ίδρυση του (1951), διοργανώνει κάθε χρόνο τις εκδηλώσεις για να τιμήσει τη μνήμη του μεγάλου αυτού ποιητή και ταυτόχρονα για να δώσει την ευκαιρία να αντλήσουμε διδάγματα από την ποίηση και γενικά το έργο του.

Παρατήρησε επίσης πως από την περασμένη χρονιά η συμμετοχή των φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου στις Παλαμικές γιορτές έχει προσδώσει μια άλλη διάσταση στις εκδηλώσεις .

Η εκδήλωση «Παλαμική γιορτή» που διοργανώθηκε σήμερα στην αίθουσα Εκδηλώσεων του Λυκείου Α’ Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ περιλάμβανε τραγούδια από την χορωδία Ορφέας Πάφου υπό τη Διεύθυνση του μαέστρου Πόλυ Χαραλάμπους καθώς και τραγούδια από τη χορωδία του Μουσικού Λυκείου Πάφου και απαγγελίες ποιημάτων του Κωστή Παλαμά και Κώστα Μόντη.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ανακοινώθηκαν και τα αποτελέσματα του Παλαμικού διαγωνίσματος ενώ έγινε και απονομή των βραβείων.

Θέμα του φετινού Διαγωνίσματος ήταν : “Κωστής Παλαμάς – Κώστας Μόντης”: Δυο κορυφαίοι Έλληνες ποιητές που μέσα από την ποίησή τους εκφράζουν την αγωνία τους για την ιστορική πορεία και το μέλλον του Ελληνισμού»

Στο τέλος της εκδήλωσης έγινε η καθιερωμένη στέψη της προτομής του Κωστή Παλαμά, στην ομώνυμη πλατεία από το Δήμαρχο Πάφου κ. Σάββα Βέργα

Χθες η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε και πάλι προς τιμήν του Κωστή Παλαμά περιλάμβανε προβολή οπτικοακουστικού υλικού, απαγγελίες ποιημάτων και από τους ξενόγλωσσους φοιτητές του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου.