Το ΓΕΣΥ είτε μίνι είτε μάξι θα μείνει στα ράφια

Το ΓΕΣΥ είτε μίνι είτε μάξι θα μείνει στα ράφια

Απουσιάζει παντελώς η πολιτική βούληση της Κυβέρνηση να εφαρμόσει το ΓεΣΥ, δήλωσε στην Πάφο ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, προσθέτοντας ωστόσο πως δεν εννοεί τον Υπουργό Υγείας.

Ο κ. Λιλλήκας στο πλαίσιο επίσκεψης του στο ΓΝ Πάφου ανέφερε πως τα προβλήματα στα κρατικά νοσηλευτήρια συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τους Κύπριους ασθενείς, σημειώνοντας πως για αυτό δεν ευθύνονται το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ούτε οι διευθύνσεις των Νοσοκομείων.


Η ευθύνη, συνέχισε, “βαραίνει την Κυβέρνηση, η οποία στα πλαίσια πρώτα της πολιτικής λιτότητας έχει κάνει σοβαρές περικοπές στους προϋπολογισμούς για την υγεία και δεύτερον γιατί στην πραγματικότητα πολύ φοβούμαι ότι δεν εννοεί να προχωρήσει στην εφαρμογή του ΓεΣΥ”, όπως είπε .

Ο κ. Λιλλήκας είπε πως ως Συμμαχία Πολιτών έχουν στηρίξει το ΓεΣΥ, όπως ακόμα στηρίξαμε “και την προσπάθεια του Υπουργού Υγείας για να εφαρμόσει ένα mini ΓΕΣΥ νοουμένου ότι είναι το πρώτο στάδιο υλοποίησης ολόκληρου του προγράμματος του Γενικού Σχεδίου Υγείας”.

Παρατήρησε πως ακόμη και το mini ΓΕΣΥ για να εφαρμοστεί απαιτείται να στελεχωθούν τα κρατικά νοσηλευτήρια και σε ιατρικό και σε νοσηλευτικό προσωπικό και να εξοπλιστούν.

Σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε τον φόβο ότι απουσιάζει παντελώς η πολιτική βούληση από την Κυβέρνηση να εφαρμόσει το ΓΕΣΥ.

Όταν ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος δηλώνει, συνέχισε, “ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί ένα Γενικό Σχέδιο Υγείας που σχεδιάστηκε πριν 25 χρόνια αποκρύβοντας από το λαό την αλήθεια ότι αυτή η κυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού έχει κάνει ακόμα και πέρσι μελέτες, το επαναβεβαίωσαν από οίκους- που εκείνη επέλεξε – ότι το Σχέδιο Υγείας όπως έχει σχεδιαστεί είναι το καταλληλότερο για την Κύπρο”, τότε αποδεικνύεται- όπως είπε- “ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να ξεκολλήσει από τους νεοφιλελεύθερους δογματισμούς της”.

Εξέφρασε παράλληλα το φόβο του ότι το ΓΕΣΥ είτε mini είτε maxi θα μείνει στα ράφια.

Αναφερόμενος στο διάλογο που εγκαινιάζει ο Υπουργός Υγείας με την ΠΑΣΥΔΥ την ΠΑΣΥΚΙ και την ΠΑΣΥΝΟ για να συζητήσει τα προβλήματα της υγείας με στόχο την εφαρμογή του mini ΓΕΣΥ, η Συμμαχία Πολιτών είπε, έλαβε πρωτοβουλίες για να βοηθήσει στο βαθμό που μπορεί να ξεπεραστούν κάποια προβλήματα, που θα οξυνθούν στην περίπτωση που εφαρμοστεί η απόφαση της ΠΑΣΥΝΟ για επ’ αόριστο απεργία των νοσηλευτών.

“Έχουμε αναλάβει μια πρωτοβουλία να μεσολαβήσουμε με τον Υπουργό και την ΠΑΣΥΝΟ” και θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια – όπως είπε- “με την ελπίδα να υπάρξει μια συμφωνία, που να αντιμετωπίζει τα προβλήματα και να αποφευχθεί η απεργία που είχε εξαγγελθεί, η οποία θα ταλαιπωρήσει πάρα πολύ τους ασθενείς αλλά και το όλο κρατικό σύστημα υγείας”, όπως εκτίμησε.