Το Κυπριακό ζήτημα την εποχή της Κρίσης: Προκλήσεις – Ευκαιρίες – Κίνδυνοι

Το Κυπριακό ζήτημα την εποχή της Κρίσης: Προκλήσεις – Ευκαιρίες – Κίνδυνοι

10 χρόνια συμπληρώνει φέτος το «Ιεροκήπειον Ελεύθερο Πανεπιστήμιο στην Πάφο», που διοργανώνουν από κοινού ο Δήμος Γεροσκήπου, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ράδιο Πάφος. Ένας δυναμικός και ενδιαφέρων κύκλος διαλέξεων προσκαλεί τους κατοίκους, όλων των ηλικιών της Πάφου σε έναν γόνιμο διάλογο για τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν την κοινωνία μας σήμερα, αλλά και για θέματα ιστορικού, περιβαλλοντικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.


 

Η 4η διάλεξη, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου και ώρα 7.00μ.μ., στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πολυδύναμου Κέντρου Γεροσκήπου, φιλοξενεί τον Δρα Παύλο Ιωάννη Κοκτσίδη, Ειδικό Επιστήμονα του Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η παρουσίαση με θέμα «Το Κυπριακό Ζήτημα στην εποχή της κρίσης: προκλήσεις – ευκαιρίες – κίνδυνοι» θα εστιάσει στην αξιολόγηση και τις πιθανότητες διευθέτησης του Κυπριακού Ζητήματος υπό το πρίσμα των δραστικών εσωτερικών εξελίξεων (κούρεμα τραπεζικών καταθέσεων, ύφεση, δανεισμός) μέσα στο μεταβαλλόμενο γεω-στρατηγικό πλαίσιο της περιοχής.

Εκ των πραγμάτων, το Κυπριακό ζήτημα έχει πλέον εισέλθει σε μια νέα απρόβλεπτη φάση. Η σχετική προβλεψιμότητα της de facto διχοτόμησης, αλλά και η ραγδαία χρηματοοικονομική ανάπτυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρείχε μια ανορθόδοξη ασφάλεια, της οποίας όμως η χρησιμότητα και βιωσιμότητα κρίνεται αμφίβολη εξαιτίας των ραγδαίων εξελίξεων στην οικονομία και τον γεωπολιτικό χώρο. Η Κυπριακή Δημοκρατία καλείται να αξιοποιήσει τις δεδομένες ευκαιρίες για ανάκαμψη, όπως η σωστή αξιοποίηση του φυσικού αερίου και πετρελαίου, σε μια εγγύτερη περιοχή, η οποία ταλανίζεται από αιματηρές συγκρούσεις πρωτοφανούς κλίμακας και αγριότητας, όπως ο εμφύλιος της Συρίας και της Λιβύης, και το Παλαιστινιακό.

Το κεντρικό ζητούμενο, λοιπόν, είναι η διαμόρφωση μιας νέας αντίληψης για τους συσχετισμούς δύναμης στην περιοχή, αλλά και για τη θέση της ίδιας της Κύπρου, ως μια όαση ασφάλειας, προόδου και ειρήνης, η οποία θα επιτρέψει στην Κυπριακή Δημοκρατία να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που προκύπτουν εν μέσω κρίσης.

Οι διαλέξεις του «Ιεροκήπειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου» είναι ανοικτές για το κοινό και μεταδίδονται ζωντανά από το Ράδιο Πάφος, 93.7 και ηχογραφημένες από το Ραδιοσταθμό του Πανεπιστημίου Κύπρου UCYvoice 95.2. Με το τέλος των εισηγήσεων το κοινό, αλλά και το ακροατήριο του Ράδιο Πάφος, μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στη συζήτηση που ακολουθεί.

Χορηγός επικοινωνίας: Εφημερίδα «ο Φιλελεύθερος»
Χορηγός φιλοξενίας: Aqua Mare Beach Hotel
Πληροφορίες: 22894305/ 26960857