Το μάδημα της μαργαρίτας

Το μάδημα της μαργαρίτας

Πληροφορηθήκαμε χθες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι η πρόσφατη άφιξη της Τρόικα στην Κύπρο


δεν θα είναι η τελευταία αλλά αναμένεται να ξανακατέβει. Είναι πλέον πρόδηλο ότι αυτή η κυβέρνηση διαχειρίζεται τον παράγοντα χρόνου μέχρι την εξάντληση της θητείας της και την αποφυγή υπογραφής μνημονίου. Κάτι τέτοιο φαίνεται να μετατίθεται στη νέα διακυβέρνηση που θα προκύψει στις προεδρικές εκλογές του 2013.

 

Προσπαθούμε το τελευταίο χρονικό διάστημα να καταλάβουμε τις θέσεις της κυβέρνησης και του ΑΚΕΛ για τη στάση που θα τηρήσουν στην οικονομία.

 

Διαφαίνεται πλέον ότι το χαρτί του Ρωσικού δανείου που έπαιξαν το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει χαθεί αφού η Ρωσία δεν φαίνεται διατεθειμένη να το παραχωρήσει. Η Ρωσική Ομοσπονδία κρίνει κάτι τέτοιο ως εγχείρημα πολύ ψηλού ρίσκου, πρώτιστα γιατί η Κύπρος βρίσκεται αποκλεισμένη από τις αγορές ομολόγων και η αποπληρωμή κρατικών δανείων και κυβερνητικών ομολόγων είναι αδύνατη και δεύτερον υπάρχει ο φόβος για κούρεμα κρατικών δανείων και ομολόγων για να καταστεί το Κυπριακό χρέος βιώσιμο.

 

Κατά τα τελευταίο Eurogroup που έγινε στην Λευκωσία ήταν έκδηλη η απογοήτευση των Ευρωπαίων ηγετών οι οποίοι προσπαθούσαν να καταλάβουν τι είναι αυτό που επιδιώκουμε.

 

Μας τόνιζαν φορτικά ότι η βοήθεια είναι έτοιμη να μας δοθεί φτάνει να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα εξυγίανσης και να ανακεφαλαιοποιήσουμε τις τράπεζες.

 

ΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

 

Πληροφορηθήκαμε από διαρροές στον ημερήσιο τύπο τα μέτρα που προτείνει η Τρόικα.Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτά είναι σκληρά και δυσβάστακτα.

 

Η κυβέρνηση ετοιμάζει, όπως φαίνεται, τις δικές της αντιπροτάσεις. Φαίνεται ότι αυτές επικεντρώνονται περισσότερο σε νέες φορολογίες, ιδιαίτερα συγκεντρώνονται στη φορολόγηση του συσσωρεμένου πλούτου.

 

Με δεδομένη την ανύπαρκτη υποδομή και τεχνογνωσία είναι αμφίβολο αν αυτό το μέτρο θα φανεί αποτελεσματικό και να επιφέρει άμεσα έσοδα στο κράτος. Είναι επομένως πρόδηλο ότι η Τρόικα θα είναι πολύ δύσκολο και κατά την άποψή μου αδύνατο να αποδεχτεί τις αντιπροτάσεις μας. Τρανό παράδειγμα αποτελεί το πακέτο για μέτρα €11,5 δις που απαιτεί η Τρόικα από την σημερινή Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο. Συγκεκριμένα η Τρόικα απέρριψε περισσότερο από το μισό πακέτο έτσι όπως προτάθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση.

 

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση έχει απομείνει με μόνο δύο επιλογές να εξετάζει:

 

  1. (i)Καμιά διαπραγμάτευση ( No Deal ):

 

Με δεδομένο πλέον όπως διαφαίνεται την ανυποχώρητη στάση της Τρόικα, ο πρόεδρος Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ δεν είναι διατεθειμένοι να υπογράψουν οτιδήποτε. Αυτή η θέση μπορεί να γίνει πραγματικότητα αν ο Υπουργός των Οικονομικών , όντας τραπεζίτης, με τις διασυνδέσεις που διαθέτει θα μπορούσε να εξασφαλίσει από τις Κυπριακές τράπεζες την χρηματοδότηση των τρεχουσών αναγκών της Κυβέρνησης μέχρι και τον Ιανουάριο του 2013 με την έκδοση γραμματίων του δημόσιου μικρής χρονικής διάρκειας. Άλλωστε αυτή η πρόθεση διαφάνηκε και από την προσπάθεια της Κυβέρνησης να δανειστεί βραχυπρόθεσμα από τα ταμεία συντάξεων των Ημικρατικών Οργανισμών και που σε κάποιο βαθμό κατάφερε να εξασφαλίσει την μερική χρηματοδότηση τρεχουσών αναγκών του Δημοσίου. Δεν είναι μυστικό το γεγονός ότι οι περισσότερες προσπάθειες του Υπουργού των Οικονομικών στρέφονται σήμερα στην εξασφάλιση βραχυπρόθεσμου δανεισμού.

 

  1. (ii)Παραίτηση Προέδρου Χριστόφια

 

Αυτό το σενάριο θα προβάλλει με μεγάλη πιθανότητα αν οι ενέργειες της Κυβέρνησης για βραχυπρόθεσμο δανεισμό δεν καρποφορήσουν.   Δεν πιστεύω ότι το ΑΚΕΛ και η Κυβέρνηση θα γκρεμίσουν τα θεμέλια της Μαρξιστικής τους ιδεολογίας για να δεχτούν τους όρους της Τρόικα. Άλλωστε ο πρόεδρος Χριστόφιας υπέδειξε τελευταία στον Άνδρο Κυπριανού να «προσέχει το ΑΚΕΛ σαν τα μάτια του». Με μια ενδεχόμενη παραίτηση Χριστόφια θα προστατευθεί το ΑΚΕΛ και η Μαρξιστική του ιδεολογία για να αφήσουν την διαπραγμάτευση του Μνημονίου στην επόμενη Κυβέρνηση, έτσι που η σημερινή αριστερά να είναι σε θέση να ασκεί αντιμνημονιακή αντιπολίτευση και την ΠΕΟ να κατεβαίνει στους δρόμους.

 

Είναι κατά συνέπεια βέβαιο ότι ΔΕΝ θα έχουμε την υπογραφή Μνημονίου από αυτή την Κυβέρνηση. Είτε θα εξασφαλίσουν βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση για να καλύψουν μισθούς, συντάξεις και το 13ο μισθό, οπότε δεν υπογράφεται μνημόνιο, είτε ο Υπουργός των Οικονομικών δεν θα τα καταφέρει να βρει χρηματοδότηση για τη τρέχουσες ανάγκες του κράτους και θα έχουμε παραίτηση Χριστόφια.

 

Αν οι εκτιμήσεις μου αποδειχθούν λανθασμένες σας υπόσχομαι δημόσια απολογία από αυτή εδώ την στήλη.  

 

Οικονομολόγος και μέλος του Ινστιτούτου Εγκεκριμένων Λογιστών Αγγλίας και Ουαλίας, Επαρχιακός Γραμματέας ΔΗ.ΣΥ Πάφου.