Το μνημείο Φλωράκη ανήκει σε…ιδιώτη

Προ εκπλήξεως βρέθηκε το κοινοτικό συμβούλιο Κουκλιών, όταν ενημερώθηκε πρόσφατα ότι ο χώρος στον οποίο βρίσκεται το μνημείο του πρώην Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Ευάγγελου Φλωράκη (ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη συντριβή του ελικοπτέρου που τον μετέφερε στις 11/7/2002) ανήκει σε ιδιώτη.


Ο χώρος, εμβαδού 3.000 τετραγωνικών μέτρων είχε παραχωρηθεί δωρεάν στο κοινοτικό συμβούλιο Κουκλιών από την τότε ιδιοκτήτρια του χώρου κ. Κλεονίκη Κακογιάννη, μέσω της πληρεξουσίου της κ. Φρειδερίκης Γιαγκοπούλου.

Ύστερα από την ενέργεια αυτή το Κοινοτικό Συμβούλιο θεωρούσε πως ο χώρος του ανήκει. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έγινε και με επιστολή που απέστειλε ο κοινοτάρχης Κουκλιών κ. Μιχάλης Σόλωνος προς τον Έπαρχο Πάφου, επιρρίπτει ευθύνες στον γραμματέα του Συμβουλίου. Με βάση το περιεχόμενο της επιστολής, στις 2/7/2004 υπεβλήθη αίτηση για διαχωρισμό και παραχώρηση μέρους του υπό αναφορά τεμαχίου στο Κοινοτικό Συμβούλιο. Στις 2/7/2004 το Κοινοτικό Συμβούλιο εξέδωσε φοροαπαλλακτικό για την περιουσία της ιδιοκτήτριας του συγκεκριμένου τεμαχίου με υπογραφή του γραμματέα του Συμβουλίου.

Την ίδια μέρα ενώ το Κοινοτικό Συμβούλιο είχε την εντύπωση πως ο χώρος του μνημείου μεταβιβάστηκε επ’ ονόματι του, κατατέθηκε πωλητήριο έγγραφο που αφορούσε το σύνολο του τεμαχίου στο οποίο βρισκόταν και το μνημείο. Στις 20/7/2004 έγινε και η χαρτοσήμανση του πωλητηρίου εγγράφου. Ένδεκα χρόνια μετά την παραχώρηση του χώρου του μνημείου, και συγκεκριμένα στις 16/5/2013, ο έπαρχος Πάφου ζήτησε ενημέρωση ως προς τις άδειες ανέγερσης του μνημείου και όταν ζητήθηκαν εξηγήσεις, ο Έπαρχος ενημέρωσε το Κοινοτικό Συμβούλιο ότι ο χώρος του μνημείου ουδέποτε ανήκε στο Συμβούλιο.

Ο κοινοτάρχης με την επιστολή του ζητά ενημέρωση από τον Έπαρχο υποδεικνύοντας, πως ο γραμματέας έχει άμεση σχέση με τον ιδιοκτήτη που αγόρασε το σύνολο του τεμαχίου από το 2004.

Όπως προκύπτει από την επιστολή του κοινοτάρχη, θα αναζητηθούν πιθανές ευθύνες από τον γραμματέα, από τον οποίο αναμενόταν να ενεργήσει ώστε την ημέρα της φοροαπαλλαγής του αρχικού ιδιοκτήτη, να μεταβιβαζόταν και ο χώρος του μνημείου στην κοινότητα.