Το παιδικό μυθιστόρημα “MOOJAG and the AUTICODE SECRET” βραβεύτηκε – Ποια η σχέση του με την Πάφο

Το παιδικό μυθιστόρημα “MOOJAG and the AUTICODE SECRET” βραβεύτηκε – Ποια η σχέση του με την Πάφο

Η Κυπριοβρετανίδα αυτιστική συγγραφέας N.E.McMorran κέρδισε το ΒΡΑΒΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΟΣ για το πρώτο της βιβλίο, το παιδικό μυθιστόρημα “MOOJAG and the AUTICODE SECRET”.

Το MOOJAG and the Auticode Secret διατίθεται σε έντυπη μορφή, σε εφαρμογές και σε μορφή (ήχου δημιουργήθηκε και εκτελέστηκε από αυτιστικούς). Εικονογραφήθηκε από την Ιάπωνα καλλιτέχνη Chiaki Kamikawa από την Πάφο.


Η Νέμα, η οποία είναι γνωστή ως N. E. McMorran, γεννήθηκε στο Λονδίνο από Κυπρία μητέρα και Άγγλο πατέρα, τον Σεπτέμβριο του 1974, αμέσως μετά την εσπευσμένη επιστροφή των γονιών της στην Αγγλία από την Κερύνεια εξαιτίας της τουρκικής εισβολής. Μεγάλωσε στην Αγγλία σε μια «νευρο-διαφορετική» οικογένεια καλλιτεχνών και σχεδιαστών. Σπούδασε Τέχνη, και μετά Εκπαίδευση, και εργάστηκε ως ερευνήτρια και φωτογράφος στο BBC. Επίσης δίδαξε Τέχνη σε γυμνάσια. Μετακόμισε στην Κύπρο το 2002, όπου και ίδρυσε την εκδοτική εταιρεία Access Arts Publications Ltd η οποία εξέδωσε δύο περιοδικα: το τρίγλωσσο ARTERI που είχε ως αντικείμενο την τέχνη και σχέδιο και έβγαινε στα ελληνικά, τουρκικά και αγγλικά, και το Kid Culture που προωθούσε έναν οικολογικό οικογενειακό τρόπο ζωής, και την εκπαίδευση.

Όταν η εταιρεία έκλεισε το 2013 λόγω της οικονομικής κρίσης, και λόγω προσωπικών προβλημάτων υγείας, επέστρεψε στο Λονδίνο μαζί με τον γιο της για να παρέχει ιδιωτική εκπαίδευση στο σπίτι, και τότε άρχισε να γράφει και το πρώτο της βιβλίο. Επίσης ίδρυσε το Spondylux Press, έναν εκδοτικό οίκο με διαχείριση από αυτιστικούς συντάκτες, για να εκδίδουν και να αναδεικνύουν τα έργα τους αυτιστικοί συγγραφείς. Μετά από πολλή αυτο-αντανάκλαση, αυτο- ανάλυση και έρευνα για τον αυτισμό, και ενώ συνέχιζε να γράφει το βιβλίο της – εμπνευσμένο από τις εμπειρίες της ζωής της- ζήτησε ιατρική αξιολόγηση. Δύο χρόνια αργότερα, στα 43 της, έλαβε την επίσημη διάγνωση αυτισμού. Επιστρέφοντας στην Κύπρο, ολοκλήρωσε τη συγγραφή του βιβλίου της και τελικά το δημοσίευσε κατά της διάρκεια του εγκλεισμού (lockdown) για τον Covid -19, τον Νοέμβριο του 2020 στο Λονδίνο.

Το ανεξάρτητα δημοσιευμένο βιβλίο έχει εγκριθεί από τους διάσημους συγγραφείς Steve Silberman και Temple Grandin, καθώς και από προασπιστές των θεμάτων αυτισμού, όπως η Christa Holmans, και ο James Sinclair του “Autistic and Unapologetic”. Τον Μάιο, το βιβλίο τιμήθηκε με το Βραβείο Βιβλίου Ναυτίλος των ΗΠΑ για την παιδική φαντασία. Το αξιοσέβαστο αυτό διεθνές βραβείο δίνεται σε «δημιουργικά βιβλία για έναν καλύτερο κόσμο».

Η N.E. McMorran συνεργάζεται τώρα με την ποιήτρια Αδελαίδα Παπαγεωργίου για τη μετάφραση του βιβλίου στα ελληνικά, έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε όλες τις οικογένειες στην Κύπρο να απολαύσουν την ιστορία, όπως επίσης να ενημερωθούν για τη νευρο­ποικιλότητα και να καταλάβουν τι σημαίνει να είναι κάποιος αυτιστικός ή να έχει νευρολογικές διαφορές. Ελπίζει ότι θα βοηθήσει να αλλάξουν οι αρνητικές αντιλήψεις για τον αυτισμό και ότι θα δώσει στα παιδιά την ελπίδα για ένα υγιές, βιώσιμο μέλλον, και ένα μέρος όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να νιώθουν ελεύθεροι και να είναι ο εαυτός τους. Επίσης να δώσει αυτοεκτίμηση και φωνή σε όλους εκείνους που αισθάνονται και ενεργούν διαφορετικά από τον κανόνα (δηλαδή, εκείνους που αντιλαμβάνονται τον κόσμο διαφορετικά, όπως τους αυτιστικούς, τους ADHD, τους δυσλεκτικούς, κ.λπ.).

“MOOJAG and the AUTICODE SECRET”

Οι ήρωες του μυθιστορήματος, που ζουν στο “Surrey Isles” μετά από μια κατακλυσμική καταστροφή, έχουν υιοθετήσει μια ουτοπική ζωή, όπου αυτιστικοί και νευρολογικά διαφορετικοί πολίτες ζουν σε αρμονία με τη φύση και την τεχνολογία. Η Νέμα και οι φίλοι της πρέπει να σώσουν τον τέλειο κόσμο τους από μια κοινωνία εθισμένη στη ζάχαρη που κρατάει αιχμάλωτα χαμένα παιδιά. Μόνο αυτοί μπορούν να αποκρυπτογραφήσουν τον κώδικα για να αποτρέψουν μια εισβολή από τα γιγάντια καραμελένια ρομπότ και να λύσουν το μυστήριο του χαμένου, για πολλά χρόνια, αδελφού της Νέμα. Αλλά πρέπει επίσης να βοηθήσουν τους έφηβους, που είναι αιχμάλωτοι, να ξεφύγουν από τον σκληρό αφέντη τους. Εάν δεν τους πείσουν για την πραγματική τους αξία εγκαίρως, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της αιχμαλωσίας και κανένας από αυτούς δεν θα μπορεί να επιστρέψει ποτέ στη Χώρα τους.

Όποιος έχει αισθανθεί διαφορετικός, ή έχει πρόβλημα να ενταχθεί στην κοινωνία, θα ταυτιστεί με αυτό το ιδιαίτερο βιβλίο. Είναι επίσης μια ιστορία για να διαβάζεται από όλη την οικογένεια μαζί, όπως και ομαδικά στο σχολείο, ώστε να εκπαιδεύει ο ένας τον άλλο για τον αυτισμό.

Το Moojag είναι διαθέσιμο από επιλεγμένα βιβλιοπωλεία της Κύπρου καθώς και διεθνώς, και διαδικτυακά.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τα πιο κάτω sites: