Το ποσοστό εγκληματικότητας στην Πόλη Χρυσοχούς διχάζει

Το ποσοστό εγκληματικότητας στην Πόλη Χρυσοχούς διχάζει

Έντονη διαφωνία σχετικά με το αν είναι ή όχι υποστελεχωμένος ο Αστυνομικός Σταθμός της Πόλης Χρυσοχούς, αλλά και κατά πόσον έχει μειωθεί η εγκληματικότητα στην περιοχή, ξέσπασε μεταξύ του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνά Νικολάου και του Δημάρχου της Πόλης, Γιώτη Παπαχριστοφή.

Ο Δήμαρχος υποστηρίζει ότι η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί και άρα η περιοχή χρειάζεται περισσότερη αστυνόμευση, ενώ ο Υπουργός δηλώνει ότι το έγκλημα είναι μειωμένο στην Πόλη Χρυσοχούς και ότι η στελέχωση του Αστυνομικού Σταθμού είναι ικανοποιητική.


Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, απαντώντας σε επιστολή που του έστειλε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Πάφου, Ηλίας Μυριάνθους, σχετικά με την αστυνόμευση της Πόλης Χρυσοχούς, επεσήμανε ότι, ύστερα από ενημέρωση που είχε από την Αστυνομία και σύμφωνα με τη μελέτη στελέχωσης των Τμημάτων της Αστυνομίας, που έγινε το 2010, «ο Αστυνομικός Σταθμός Πόλης Χρυσοχούς πρέπει να στελεχώνεται με 25 μέλη. Σήμερα στον σταθμό», πρόσθεσε, «υπηρετούν 23 μέλη». Επιπρόσθετα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως, λαμβάνοντας υπόψη την έλλειψη προσωπικού που υπάρχει γενικά στην Αστυνομία, ο αριθμός αυτός κρίνεται ικανοποιητικός.

Έξαρση κλοπών

Όσον αφορά το θέμα της έξαρσης των κλοπών και άλλων παρανομιών στην περιοχή, ο κ. Νικολάου ανέφερε πως, σύμφωνα με την Αστυνομία, συγκριτικά με το έγκλημα που υπήρχε στην περιοχή το 2011, υπάρχει τώρα μείωση. Συγκεκριμένα, το 2011 στην περιοχή σημειώθηκαν 13 κλοπές, ενώ το 2016 έγιναν 12 κλοπές, οι διαρρήξεις το 2011 ανήλθαν σε 25, ενώ το 2016 σε 21, τα σοβαρά εγκλήματα το 2011 ανήλθαν στα 54, ενώ το 2016 στα 43. Ακόμη, το 2011 συνέβησαν 77 μικροαδικήματα, ενώ το 2016 έγιναν 67.

Ο κ. Νικολάου ανέφερε πως στο διαμέρισμα Πόλης Χρυσοχούς εφαρμόζεται και ο θεσμός του Παρατηρητή της Γειτονιάς, στον οποίο συμμετέχουν εξήντα κάτοικοι του Δήμου. Η Αστυνομία, είπε, έχει στόχο την ενδυνάμωση του θεσμού στην περιοχή, γεγονός το οποίο θα βοηθήσει στην περαιτέρω μείωση του εγκλήματος.

Σημειώνεται ότι ο κ. Μυριάνθους είχε αναφέρει ότι ο Αστυνομικός Σταθμός Πόλης Χρυσοχούς τα τελευταία χρόνια είναι υποστελεχωμένος, με αποτέλεσμα η αστυνόμευση στην περιοχή της δικαιοδοσίας του να είναι ελλιπής. Επίσης έκανε λόγο για έξαρση των κλοπών και άλλων παρανομιών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστιες επιπτώσεις στην κοινωνική και οικονομική ζωή των κατοίκων.

Διαφωνεί ο Δήμαρχος

Τη διαφωνία του στα περί μείωσης της εγκληματικότητας και ικανοποιητικής στελέχωσης του Αστυνομικού Σταθμού Πόλης Χρυσοχούς εξέφρασε, μιλώντας στη «Σημερινή», ο Δήμαρχος της Πόλης, Γιώτης Παπαχριστοφή. Ο κ. Παπαχριστοφή ανέφερε, συγκεκριμένα, στην εφημερίδα μας ότι «ο σταθμός της Πόλης είναι υποστελεχωμένος και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι η κάθε βάρδια, είτε αυτή είναι πρωινή είτε είναι νυχτερινή, στελεχώνεται μόνο από δύο ή τρία μέλη της Αστυνομίας, τα οποία δεν μπορούν να αστυνομεύσουν επαρκώς τις -πέραν των τριάντα – κοινότητες που ανήκουν στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Πόλης Χρυσοχούς».

Κάλεσε, μάλιστα, τον Υπουργό Δικαιοσύνης να επισκεφθεί τον Αστυνομικό Σταθμό της περιοχής, για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την κατάσταση που επικρατεί. Όπως σημείωσε ο κ. Παπαχριστοφή, και ο προκάτοχός του στη δημαρχία της Πόλης, Άγγελος Γεωργίου Οδυσσέως, ήγειρε θέμα υποστελέχωσης του Αστυνομικού Σταθμού της περιοχής, λαμβάνοντας μάλιστα διαβεβαιώσεις από τον ίδιο τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως ότι θα επιληφθεί του θέματος, χωρίς ωστόσο να έχει παρατηρηθεί ακόμη οποιαδήποτε αλλαγή.