Το τρίτο διεθνές φεστιβάλ animation ξεκινά αύριο στο Κέντρο Τεχνών Κίμωνος

Το τρίτο διεθνές φεστιβάλ animation ξεκινά αύριο στο Κέντρο Τεχνών Κίμωνος

Το διεθνές φεστιβάλ animation με τον τίτλο The Animattikon Project έρχεται για τρίτη χρονιά στην Πάφο, από το Κέντρο Τεχνών Κίμωνος σε συνεργασία με τον δήμο της πόλης. Μετά από δύο επιτυχημένες διοργανώσεις, και με την ολοκλήρωση μιας ξεχωριστής, θερινής έκδοσης, το Animattikon Project επιστρέφει ανανεωμένο στον ιστορικό τόπο καταγωγής του, τον πολυχώρο Αττικόν, με μια σειρά από συναρπαστικές δράσεις και εκδηλώσεις για την τέχνη του animation, από τις 26 Οκτωβρίου μέχρι τις 3 Νοεμβρίου.

Το φετινό Animattikon Project έχει και διαγωνιστικό χαρακτήρα, θεσμοθετώντας τα βραβεία «Χρυσά Καπέλα» για κάθε κατηγορία ταινιών που φιλοξενεί.
Το φεστιβάλ ανοίγει το Σάββατο 26 Οκτωβρίου, με τους εορτασμούς για τη Διεθνή Ημέρα Animation. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εγκαίνια έκθεσης για το εικαστικό animation στον Πολυχώρο Παλιά Ηλεκτρική, ενώ η βραδιά θα συνεχιστεί με το κονσέρτο ARK II, μια μουσική παράσταση με συνοδεία προβολών animation, στον Πολυχώρο Αττικόν, με τη στήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Κύπρου.


Στους πολυάριθμους επισκέπτες της φετινής έκδοσης συγκαταλέγονται ο υποψήφιος για Ευρωπαϊκό Βραβείο Animation 2018, Γιώργος Νικόπουλος, σκηνοθέτης της ταινίας The Ox, ο Ιταλός σκηνοθέτης Thomas Kunstler, ο ειδικός στην κατασκευή κούκλας για stop motion animation Ανδρέας Αριστοδήμου, η animator και σχεδιάστρια χαρακτήρων Παναγιώτα Μιχαήλ και ο animator Μάριος Ματθαίου. Το φεστιβάλ φιλοξενεί επίσης την Αμερικανίδα δημοσιογράφο και ιστορικό του animation Nancy Phelps, μαζί με τον σύζυγό της, μουσικοσυνθέτη Nik Phelps.

Επίσης, όπως επιβάλλει η παράδοσή του, το Animattikon Project προσφέρει δημιουργικά εργαστήρια animation για παιδιά και ενήλικες, παρουσιάσεις και διαλέξεις σχετικά με την τέχνη του animation και πολλές προβολές ταινιών από ένα πλούσιο ρεπερτόριο. Σε αυτό το πλαίσιο, το φεστιβάλ ανανεώνει τη συνεργασία του με την παγκοσμίου φήμης σχολή animation του Βίμποργκ της Δανίας, The Animation Workshop, και υποδέχεται ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα από ταινίες φοιτητών της σχολής. Επίσης, όπως κάθε χρόνο, το Animattikon Project προτείνει εκλεκτά animation τρόμου (μικρού μήκους) με την ευκαιρία του Halloween, στις 31 Οκτωβρίου. Η συγκεκριμένη προβολή θα γίνει στο πρώην Ananas8bit Coffee, το γνωστό καλλιτεχνικό στέκι της πόλης, το οποίο θα ανοίξει ξανά ειδικά για το φεστιβάλ.

Στον ίδιο χώρο, το Animattikon θα παρουσιάσει και το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ animation της Anja Kofmel, Chris the Swiss, που ήταν υποψήφιο για τέσσερα βραβεία Emile το έτος 2018, εισάγοντας το κυπριακό κοινό στον θεσμό των Ευρωπαϊκών Βραβείων Animation.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται υπό την αιγίδα της ASIFA Κύπρου και του Κυπριακού Συνδέσμου Animation (CAA). Για μια ακόμα χρονιά, επίσημος υποστηρικτής του φεστιβάλ είναι το ξενοδοχείο Almyra, που φιλοξενεί τους καλεσμένους και παρέχει τους χώρους για τις προβολές των παιδικών ταινιών.

* Πάφος, Animattikon Project 2019, 26 Οκτωβρίου – 3 Νοεμβρίου. Λεπτομέρειες και αναλυτικό πρόγραμμα στην ιστοσελίδα animattikon.com και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του φεστιβάλ και του Κέντρου Τεχνών Κίμωνος.