Το “Cine Attikon” φιλοξενεί τον παγκοσμίου φήμης Karl Markovics

Το “Cine Attikon” φιλοξενεί τον παγκοσμίου φήμης Karl Markovics

Το πρόγραμμα “Cine Attikon” περιλαμβάνει ταινίες από τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο, αναδεικνύοντας δημιουργούς και έργα που έχουν διακριθεί σε διεθνή φεστιβάλ, με τη βοήθεια Πρεσβειών και Ξένων Αντιπροσωπειών στην Κύπρο και με Χορηγό την εταιρεία McDonald’s.

Tο διήμερο αυτό, ο Οργανισμός Πάφος2017 παρουσιάζει τις ταινίες “Atmen” και “Superwelt”, με τη συνεργασία της Πρεσβείας της Αυστρίας. Οι δύο ταινίες, είναι ένα αφιέρωμα στον Αυστριακό ηθοποιό, σεναριογράφο και σκηνοθέτη Karl Markovics, ο οποίος θα παραστεί στις δύο προβολές και θα συνομιλήσει με το κοινό.


Ο σκηνοθέτης

Ο Karl Markovics (1963) είναι ίσως ο πιο αγαπητός ηθοποιός στην Αυστρία, ο οποίος έπαιξε και πρωταγωνίστησε σε πολλές κινηματογραφικές και τηλεοπτικές ταινίες. Πολλοί θα τον θυμούνται από την τηλεοπτική σειρά της δεκαετίας του ’90 “Επιθεωρητής Ρεξ” / “Inspector Rex” και “Stockinger”. ‘Eγινε παγκόσμια γνωστός όταν πρωταγωνίστησε στην ταινία του Stefan Ruzowitzky “Οι παραχαράκτες” / “The Counterfeiter” (2007), η οποία και κέρδισε το Βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας. Από τότε έχει παίξει σε διεθνείς και ευρωπαϊκές ταινίες όπως: “Unknown Identity” (2011), “Eastalgia“ (2012), Süskind (2012), „Die Vermessung der Welt“, „ The Grand Budapest Hotel“ (2014), „ Me and Kaminski“ (2015) “The King’s Choice“ (2016) κ.α. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος της Ακαδημίας Αυστριακού Κινηματογράφου (Akademie des österreichischen Films). Το 2011, έδειξε για πρώτη φορά τις συγγραφικές και σκηνοθετικές του ικανότητες με την ταινία Atmen και στη συνεχεία το 2015, με το Superwelt. Δυο πολυβραβευμένες ταινίες που τον καθιέρωσαν πλέον ως καταξιωμένο δημιουργό του ευρωπαϊκού κινηματογράφου.

Οι ταινίες

16.06.2017

Atmen / Breathing / Αναπνοή (Αυστρία | 2011 | 90’)

Στη γερμανική γλώσσα με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους.

Αυτή η ταινία αποτελεί την πρώτη δουλειά του Karl Markovics ως σεναριογράφος και σκηνοθέτης, ο όποιος βραβεύτηκε με το περίφημο Directors’ Fortnight στο 64ο Φεστιβάλ Καννών 2011. Η ταινία έλαβε επίσης 26 διεθνή βραβεία και το Αυστριακό Βραβείο Κινηματογράφου 2012 σε έξι κατηγορίες.

O 19xρόνος Ρόμαν Κόγκλερ έχει την ευκαιρία να αποφυλακιστεί πρόωρα από ένα ίδρυμα για νεαρούς παραβάτες. Οι πιθανότητες, όμως, δεν είναι υπέρ του. Ως μοναχικός και επιφυλακτικός χαρακτήρας, χωρίς οικογένεια, δύσκολα θα επανενταχτεί στην κοινωνία. Ως κρατούμενος πιάνει δουλειά στο δημοτικό νεκροτoμείο της Βιέννης και αυτή ακριβώς η επαφή του με τον θάνατο θα αποβεί καταλυτική για να ξαναβρεί το δρόμο του στη ζωή.

Σενάριο/σκηνοθεσία: Karl Markovics
Ηθοποιοί: Thomas Schubert, Karin Lischka, Gerhard Liebmann

Trailer:


17.06.2017

Superwelt / Super World (Αυστρία | 2015 | 90’)

Στη γερμανική γλώσσα με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους.

Μια επίσης πολυβραβευμένη ταινία, η οποία συμμετείχε σε πολλά φεστιβάλ κινηματογράφου. Στους δυο πρωταγωνιστές απονεμήθηκαν τα βραβεία καλύτερου ηθοποιού στα Αυστριακά Βραβεία Κινηματογράφου 2016.

Η Gabi είναι ταμίας σε ένα σούπερ μάρκετ σε μια μικρή πόλη στην Αυστρία. Μια απλή μεσήλικας, παντρεμένη με δύο ενήλικα παιδιά. Η ζωή της κυλάει στη ρουτίνα μέχρι μια μέρα μετά τη δουλειά, αλλάζουν όλα. Ξαφνικά, υπάρχει κάποιος νέος στη ζωή της, κάποιος με τον οποίο είχε ήδη εξοικειωθεί: ο Θεος!

Το Superworld είναι μια ιστορία για τον Θεό και τον κόσμο: ένας κόσμος του οποίου η ηρωίδα εργάζεται στο ταμείο και ένας Θεός που δεν βλέπουμε ούτε ακούμε ποτέ, αλλά του οποίου την παρουσία αισθανόμαστε σε όλη την ταινία.

Η πρωταγωνίστρια Ulrike Beimpold προσφέρει μια αξιοσημείωτη παράσταση ως γυναίκα με θεϊκή επιρροή, μια γυναίκα σε κρίση που στέλνει κύματα σοκ σε ολόκληρης την οικογένειάς της, ενώ ο σκηνοθέτης Karl Markovics εργάζεται σταθερά με ένα ρεαλιστικό τρόπο. Η αφηγηματική του προσέγγιση είναι συχνά οπερατική, με περίτεχνες και εντυπωσιακές συνθέσεις εικόνων βιβλικών διαστάσεων που εκδηλώνουν την παρουσία του Θεού. Μέχρι που στο λυκόφως των θεών καταρρέουν οι ουρανοί στο οικόπεδο. Έτσι κ αλλιώς όλα τα καλά πράγματα έρχονται από ψηλά. Το Superworld είναι σαν ένα μικρό θαύμα. Ένα σούπερ θαύμα.

Σενάριο/σκηνοθεσία: Karl Markovics
Πρωταγωνιστούν: Ulrike Beimpold, Nikolai Gemel, Simon Jaritz κ.ά

Trailer: