Τρίζουν τα δόντια συμβασιούχοι και έκτακτοι εκπαιδευτικοί

Τρίζουν τα δόντια συμβασιούχοι και έκτακτοι εκπαιδευτικοί

Σκληρή αναμένεται η διαπραγμάτευση των εμπλεκόμενων φορέων σε σχέση με την αλλαγή του συστήματος διορισμού


εκπαιδευτικών στη Δημόσια Παιδεία. Η ΟΕΛΜΕΚ επανέλαβε την αντίθεσή της στην πρόταση. Επικριτική και η στάση του ΑΚΕΛ.

Από 40 κύματα φαίνεται ότι θα περάσει η πρόταση του Υπουργού Παιδείας για την κατάργηση του υφιστάμενου συστήματος διοριστέων και την εισαγωγή νέου.

Να θυμίσουμε ότι το πρώτο “όχι” εισέπραξε ο Κυριάκος Κενεβέζος από την ΟΕΛΜΕΚ, η οποία χαρακτήρισε την πρόταση άδικη, που δεν επιδιώκει να λύσει τα σοβαρά προβλήματα της εκπαίδευσης, αλλά να αποπροσανατολίσει από αυτά.

Μετά τις επικρίσεις της ΟΕΛΜΕΚ, ο Υπουργός Παιδείας, απέστειλε επιστολή στην Οργάνωση, ζητώντας της να υποβάλει γραπτώς τις προτάσεις της. Και ενώ ο Κυριάκος Κενεβέζος αναμένει τις επίσημες προτάσεις της ΟΕΛΜΕΚ, ο πρόεδρος της, Θέμης Πολυβίου επανέλβε σήμερα την αντίθεση της οργάνωσης στην πρόταση του Υπουργού λέγοντας ότι, ο ικανός εκπαιδευτικός δεν είναι αυτός που γράφει άριστα στις εξετάσεις αλλά αυτός που έχει μεράκι και αγάπη για τα παιδιά.

Σε ομιλία του στην Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων, είπε ότι στην Παιδεία δεν χωράνε κόμματα και παρατάξεις.

Από την πλευρά, της οργισμένη εμφανίζεται η ΠΟΕΔ, γιατί ο Υπουργός Παιδείας κάλεσε σε διάλογο την Κλαδική Επιτροπή Συμβασιούχων της οργάνωσης. Θεωρεί την ενέργεια αυτή ως υποσκάπτουσα του κύρους της ΠΟΕΔ .

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα η ΠΟΕΔ, ανέφερε ότι η ανακίνηση του θέματος των διορισμών σε μιαν περίοδο που έχουν παγοποιηθεί, δείχνει ότι αυτό που επιδιώκεται δεν είναι, πραγματικά, ο «εκσυγχρονισμός» του Συστήματος.

Για το θέμα τοποθετήθηκε και το ΑΚΕΛ. Ο Επικεφαλής του γραφείου Παιδείας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, σε γραπτή δήλωση ανεφέρει μεταξύ άλλων: «Aναλύοντας τις νέες προτάσεις του Υπουργού Παιδείας για το “σύστημα πρόσληψης εκπαιδευτικών” σε σχέση με την προηγούμενη πρόταση διαπιστώνουμε ότι αυτές την χειροτερεύουν ουσιαστικά».

«Τις θέσεις μας», αναφέρει ο Χρίστος Χριστφίδης, «θα τις θέσουμε στο διάλογο με το Υπουργείο Παιδείας και τους εμπλεκόμενους φορείς.

Οι διαφοροποιήσεις αυτές γεννούν πολλά ερωτήματα, αναφέρεται, τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν».

Από την αρχή του διαλόγου, το ΑΚΕΛ, θέτει ως προϋπόθεση την διασφάλιση των έκτακτων και συμβασιούχων εκπαιδευτικών.

Και όλα αυτά, τρείς εβδομάδες πριν εκπνεύσει η διορία για υποβολή απόψεων εμπλεκόμενων φορέων .

Πρόταση για μονοήμερη απεργία

Σε μια άλλη εξέλιξη, η Επιτροπή Συμβασιούχων και Εκτάκτων Εκπαιδευτικών Μέσης, ο Σύνδεσμος Προϋπηρεσιακής Κατάρτισης και ο Σύνδεσμος Αντικαταστατών Καθηγητών είχαν σήμερα από κοινού Γενική Συνέλευση για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την πρόταση Κενεβέζου.

Μιλώντας στις Τομές στα Γεγονότα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συμβασιούχων και εκτάκτων εκπαιδευτικών Μέσης Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου ανέφερε ότι αποφασίστηκε όπως προωθηθεί στην Παγκύπρια Διάσκεψη της ΟΕΛΜΕΚ την ερχόμενη Τετάρτη, πρόταση για μονοήμερη απεργία των εκπαιδευτικών.