Τριτοκοσμικές οι συνθήκες και οι αναλύσεις στο Νοσοκομείο Πάφου

Τριτοκοσμικές οι συνθήκες και οι αναλύσεις στο Νοσοκομείο Πάφου

Σε σοβαρές καταγγελίες για λανθασμένες, όπως υποστηρίζει, αναλύσεις σε παιδιά που γίνονται στα κλινικά εργαστήρια των δημόσιων νοσηλευτηρίων προέβη ο Διαβητικός Σύνδεσμος Πάφου, ο οποίος και ζητά την άμεση παρέμβαση του υπουργού Υγείας, Γιώργου Παμπορίδη.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου, Ματθαίο Ιεροκηπιώτη, στα θέματα υγείας δεν μπορεί να γίνονται εκπτώσεις. Σε γραπτή ανακοίνωση, ο κ. Ιεροκηπιώτης αναφέρει πως μετά το σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε με την ανάλυση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, «που λόγω ακατάλληλων αντιδραστηρίων που χρησιμοποιούνταν, έδειχνε πολύ υψηλό ζάχαρο στο αίμα των ασθενών, άλλα δυο πολύ σοβαρά προβλήματα προστίθενται στο κομπολόι της υγείας των ατόμων με διαβήτη».


Αναφέρει, συγκεκριμένα, στη γραπτή ανακοίνωση, ότι τις τελευταίες μέρες έφθασαν στον Σύνδεσμο παράπονα από γονείς μικρών παιδιών, τα οποία «διαγνώσθηκαν» ότι πέρα από διαβήτη έχουν και θυροειδή, αφού αυτό έδειχνε η ανάλυση ρουτίνας FT 4, στην οποία υποβλήθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο.

Μετά όμως από υποψίες συγκεκριμένου γιατρού, ο οποίος εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, τα παιδιά επανέλαβαν την εξέταση σε ιδιωτικά κλινικά εργαστήρια, εκτός του Γενικού Νοσοκομείου, η οποία και ήταν αρνητική, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Το πλέον, όμως, ανησυχητικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι σε ένα τουλάχιστο παιδί φαίνεται πως έχει χορηγηθεί τους τελευταίους μήνες θεραπεία με χορήγηση θυροξίνης, που -όπως γνωρίζουμε- υπάρχουν πολλές άσχημες παρενέργειες», αναφέρει ο κ. Ιεροκηπιώτης. Σημειώνει, επίσης, πως τα άτομα με διαβήτη ανησυχούν και προβληματίζονται έντονα μετά και την πρόθεση του υπουργείου Υγείας «να αποσύρει με το τέλος της παρτίδας που υπάρχει την ινσουλίνη Landus, μια ινσουλίνη 24ωρης δράσης, η οποία για πολλά χρόνια ήταν στο “οπλοστάσιο” των διαβητικών, με εξαιρετικά αποτελέσματα».

«Έχουμε ήδη ζήσει το μεγάλο λάθος με τα μηχανάκια μέτρησης της γλυκόζης, που η αντικατάστασή τους με φθηνότερη αποδεικνύεται λανθασμένη αφού καθημερινά έχει απόκλιση 20 με 25% των πραγματικών τιμών και δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχτούμε νέες, σοβαρές παραλείψεις και λάθη ειδικά σε βάρος μικρών παιδιών», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Διαβητικού Συνδέσμου Πάφου.

Αυξημένα σάκχαρα λόγω ακατάλληλων αντιδραστηρίων

Πρόσφατα ο «Φ» αποκάλυψε ότι αυξημένα σάκχαρα παρουσιάζονταν στο αίμα ασθενών λόγω ακατάλληλων αντιδραστηρίων που χρησιμοποιούνταν για τη διεκπεραίωση βιοχημικών αναλύσεων στα κρατικά νοσοκομειακά εργαστήρια και στο στρατιωτικό νοσοκομειακό εργαστήριο.

Το θέμα είχε προκύψει στην Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων κατά την εξέταση θέματος που έθεσε το Υπουργείο Υγείας για αλλαγή κωδικού του είδους του αντιδραστηρίου αυτόματης μεθόδου γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης που χρησιμοποιούν τα κρατικά χημεία. Σύμφωνα με την ενημέρωση της ΚΕΑΑ, είχε ζητηθεί από την τεχνολόγο του νοσοκομειακού εργαστηρίου η αλλαγή του προϊόντος χωρίς να επηρεάζεται η τιμή.

Κατά τη συζήτηση ζητήθηκαν διευκρινίσεις για την αλλαγή και φάνηκε ότι δεν ήταν απλή αλλαγή κωδικού, αλλά και αλλαγή του εργοστασίου προμήθειας των συγκεκριμένων αντιδραστηρίων για προσδιορισμό της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c). Τότε η τεχνολόγος του εργαστηρίου αποκάλυψε στα μέλη της ΚΕΑΑ ότι ο λόγος που ζητείται αλλαγή του προϊόντος έχει να κάνει με το γεγονός ότι πρόκειται για ελαττωματική παρτίδα που έβγαζε λανθασμένα αποτελέσματα λόγω ασυνήθιστα υψηλών τιμών HbA1c σε δείγματα ασθενών.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος