Υπάρχουν διαδικαστικά προβλήματα στην αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος, αλλά επιλύονται

Υπάρχουν διαδικαστικά προβλήματα στην αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος, αλλά επιλύονται

Τις αντιδράσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν όσον αφορά την φορολογία


στην ακίνητη περιουσία αλλά και τα παράπονα που αρκετοί πολίτες έχουν εκφράσει επειδή δεν έχουν λάβει ακόμη την σχετική ειδοποίηση για το ύψος της φορολογίας ,σχολίασε με δηλώσεις του στο Πολέμι της Πάφου ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος.

Ο κ Χάσικος ανέφερε πως υπάρχουν δύο θέματα . Το ένα είπε « είναι αυτό που συζητείται ενώπιον της Βουλής των αντιπροσώπων, και που βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις γνωστές απόψεις των κομμάτων αλλά, και της κυβέρνησης, και από εκεί αναμένεται τι τελικά θα αποφασίσει η Βουλή».

Σε ότι αφορά τον κόσμο που καλείται να πληρώσει, ο Υπουργός Εσωτερικών παραδέχτηκε ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα, διαδικαστικά, το γεγονός, όπως πρόσθεσε , « ότι στο φόρο εισοδήματος λόγω του ότι πολύς κόσμος μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα θέλει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του και να πληρώσει ή να κάνει ένσταση σε ότι τον χρέωσαν, δημιουργεί ένα πρόβλημα».

Παρατήρησε επίσης ερωτηθείς σχετικά, πως καμία σκοπιμότητα δεν κρύβεται πίσω από την καθυστέρηση . Χθες είπε « μίλησα με το γραφείο του Φόρου Εισοδήματος ,παίρνουν μέτρα σαν τμήμα και τα ενισχύουν» , προσθέτοντας πως χθες συγκεκριμένα σε συγκεκριμένο χώρο στην Λευκωσία ενίσχυσαν και το προσωπικό τόσο για την πληρωμή όσο και για τις ενστάσεις.

Ο κ Χάσικος επανέλαβε επίσης πως είναι ,μικρό χρονικό διάστημα, πολύς ο κόσμος, θα υπάρχουν – όπως είπε- κάποια προβλήματα αλλά επιλύονται.

Σε σχέση με το Κτηματολόγιο ο κ Χάσικος είπε, πως δόθηκαν όλα τα στοιχεία στο Τμήμα του Φόρου Εισοδήματος, έτσι ώστε να γνωρίζουν επ’ ακριβώς γιατί ακριβώς φορολογούνται. Αίτημα του κόσμου συνέχισε, ήταν η ανάλυση.

Παραδέχτηκε επίσης πως είναι η πρώτη φορά κατά τρόπο συντονισμένο τόσο στο Κτηματολόγιο όσο και στο Τμήμα του Φόρου Εισοδήματος και καταβάλλεται προσπάθεια όλα αυτά τα επιλυθούν.

Όσον αφορά τη CYTAο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως οι έρευνες συνεχίζονται, δηλώνοντας πως από την μια είναι η ερευνητική επιτροπή που διόρισε το Υπουργικό Συμβούλιο ενώ συνεχίζεται η κλήση μαρτύρων, οι οποίοι καταθέτουν. Θέλω να πιστεύω πρόσθεσε , « πως πλησιάζει στο τέλος, γιατί σε τελευταία ανάλυση είναι και άδικο καμία φορά, μέσα από τα όσα κατατίθενται εκεί, να πλήττονται άνθρωποι που στο τέλος μπορεί » να μην έχουν – όπως είπε- καμία ευθύνη.  

Από πλευράς ανακριτικών αρχών ο κ Χάσικος σημείωσε πως οι έρευνες συνεχίζονται, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση – όπως είπε- , να γνωρίζει το περιεχόμενο των ανακρίσεων. Ούτε έχω δικαίωμα να ζητήσω να μάθω είπε χαρακτηριστικά, και δεν το κάνω.

Και εκεί συνέχισε, « θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι έρευνες για να διαφανεί ποιοι θα οδηγηθούν ενώπιον δικαστηρίου» προσθέτοντας πως έγιναν οι τρεις συλλήψεις , αφέθηκαν ελεύθεροι θα παρουσιαστούν στο δικαστήριο και αναμένουμε να δούμε ποιοι άλλοι θα συλληφθούν. Αυτό είπε , « θα το κρίνει η αστυνομία , οι ανακριτικές αρχές, και ο εισαγγελέας».

Ο Υπουργός Εσωτερικών, που προέδρευσε περιφερειακής σύσκεψης κοινοτήτων Πάφου που αφορά τις κοινότητες Αγ. Δημητριανός, Δρύμου, Δρυνιά, Κανναβιού, Κρήτου Μαρόττου, Λάσα, Ασπρογιά, Σίμου, Αναδιού, Ψάθι, Φοίτη, Πολέμι, Μηλιά, Παναγιά στα Κοινοτικά κτίρια, στο Πολέμι, ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε πως οι συσκέψεις συνεχίζονται κατά εντατικό τρόπο, σημειώνοντας πως τα προβλήματα είναι πολλά και πως τα κοινοτικά συμβούλια με τη σειρά τους, τα παρουσιάζουν στην κυβέρνηση.

Όσα μπορούμε συνέχισε, να λύσουμε επί τόπου θα τα λύσουμε, άλλα δρομολογούνται γιατί παρόντες είναι και λειτουργοί όλων των υπηρεσιών του κράτους , έτσι ώστε να βοηθηθούν οι κοινότητες, και πρόσθεσε πως « δεδομένου ότι χρήματα δεν υπάρχουν» , τουλάχιστον θα καταβληθεί προσπάθεια να επιλυθούν όλα τα διαδικαστικά προβλήματα που έχουν να κάνουν με το βαθύ κράτος και τις υπηρεσίες.

ΚΥΠΕ/ΚΠ/