ΥΠΑΜ: Επενδύουμε στη συνεργασία με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα

ΥΠΑΜ: Επενδύουμε στη συνεργασία με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Νεάπολις Μιχαλάκης Λεπτός.

Το μνημόνιο αποσκοπεί ,όπως αναφέρθηκε, στην προαγωγή της εκπαίδευσης και κατάρτισης του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς και του Υπουργείου Άμυνας. Μεταξύ άλλων, το Μνημόνιο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής κουλτούρας, ενώ διαλαμβάνει και την παραχώρηση υποτροφιών.


Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή, ο Υπουργός Άμυνας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Νεάπολις για τον αριθμό υποτροφιών που το Πανεπιστήμιο έχει προσφέρει προς την Εθνική Φρουρά.

Ως Υπουργείο Άμυνας, σημείωσε, επενδύουμε στη συνεργασία με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και την αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης. Έχουμε ήδη χειροπιαστά αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας, πρόσθεσε, προς όφελος της προαγωγής της εκπαίδευσης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη νέα πολιτική θετικών κινήτρων.

Ο Υπουργός εξέφρασε, παράλληλα, την ετοιμότητα του Υπουργείου για συνεργασία στον τομέα της προώθησης ερευνητικών προγραμμάτων, ειδικότερα στους τομείς του περιβάλλοντος.

Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, εξήγησε, και με τη θέσπιση ενός ειδικού γραφείου στο ΥΠΑΜ, του Γραφείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, έχουμε καταφέρει πρόσφατα να αξιοποιήσουμε δυνατότητες χρηματοδότησης και από ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία.

Πιο συγκεκριμένα, δύο προτάσεις από Κύπριους ερευνητές, από σύνολο 30 σε όλη την ΕΕ, έχουν περάσει στο τελικό στάδιο αξιολόγησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας καιθα τύχουν τεχνικής και οικονομικής στήριξης.

Πρόκειται για προγράμματα διπλής χρήσης, δηλαδή προγράμματα που δεν είναι αμιγώς στρατιωτικά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για μη στρατιωτικούς σκοπούς.

Ο Υπουργός Άμυνας έκανε, επίσης, ιδιαίτερη αναφορά στην υπό σύσταση Στρατιωτική Ακαδημία, η οποία θα λειτουργήσει τη νέα χρονιά και η οποία θα συντονίζει όλες τις εκπαιδευτικές δράσεις και τη συνεργασία με ακαδημαϊκά ιδρύματα, με στόχο τη συνεχή επιμόρφωση και κατάρτιση του προσωπικού.

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Νεάπολις εξέφρασε την πρόθεση του Πανεπιστημίου για διεύρυνση της συνεργασίας και συμμετοχή του Πανεπιστημίου στις διάφορες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το Υπουργείο.
(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΧΡ)