Υπό έλεγχο τέθηκε στις 8.00 το πρωί η μεγάλη πυρκαγιά που απείλησε το Δάσος Πάφου

Υπό έλεγχο τέθηκε στις 8.00 το πρωί η μεγάλη πυρκαγιά που απείλησε το Δάσος Πάφου

Η έγκαιρη κινητοποίηση όλων των δυνάμεων πυρόσβεσης της Δημοκρατίας, καθώς και το γεγονός ότι στην περιοχή επικρατούσε άπνοια τις ώρες που μαινόταν η πυρκαγιά, συνέτεινε στο να περιορισθεί εγκαίρως και να τεθεί υπό έλεγχο το μέτωπο πριν επεκταθεί προς το δάσος.

Στη σκηνή παραμένουν ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης για την πλήρη κατάσβεση και για πρόληψη τυχόν αναζωπυρώσεων, ενώ πλέον Αστυνομία και Πυροσβεστική ξεκινούν και το έργο του εντοπισμού των δραστών αφού έχει επισημοποιηθεί ότι η φωτιά είναι εγκληματική ενέργεια και όχι τυχαίο γεγονός.


Το νέο έργο εμπρηστών έθεσε σε συναγερμό από τα ξημερώματα το σύνολο του κρατικού μηχανισμού προστασίας των δασών στην επαρχία Πάφου. Τρεις φωτιές που ξέσπασαν ταυτόχρονα στην ανατολική ορεινή Πάφου, από το χωριό Γαλαταριά μέχρι το παλιό τουρκοκυπριακό χωριό Βρέτσια, ξέσπασαν με το πρώτο φως της ημέρας, καθιστώντας βέβαιο το γεγονός ότι δεν πρόκειται για τυχαίο γεγονός.

Οι εστίες της φωτιάς έχουν τεθεί από τους εμπρηστές σε σημεία κατά μήκος της κοίτης του ποταμού Ξερού και λόγω της πυκνής ξηράς βλάστησης στην περιοχή, αλλά και της ώρας που εκδηλώθηκαν, είχαν επεκταθεί γρήγορα, κατακαίοντας δέντρα, καλλιέργειες, άγρια χόρτα και ξηρά βλάστηση σε περιοχές των χωριών Κοιλίνια, Γαλαταριά, Άγιος Ιωάννης και Βρέτσια. Από την πρώτη στιγμή στην περιοχή επιχειρούσαν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, του Τμήματος Δασών, της Θήρας, της Πολιτικής Άμυνας με συνολικά 20 πυροσβεστικά οχήματα, καθώς και κάτοικοι των κοινοτήτων με γεωργικά μηχανήματα. Με το πρώτο φως της ημέρας είχαν απογειωθεί από το αεροδρόμιο Πάφου και τα δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα τύπου Kamov-32, καθώς και τα τέσσερα αεροπλάνα του Τμήματος Δασών από τις βάσεις τους στο αεροδρόμιο Λάρνακας και τη βάση Ακρωτηρίου.

Τις προσπάθειες για να τεθεί εγκαίρως υπό έλεγχο η πυρκαγιά είχε υποβοηθήσει η άπνοια που επικρατούσε το πρωί στην περιοχή. Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, το γεγονός της νηνεμίας, παρείχε στις δυνάμεις πυρόσβεσης την ευχέρεια για αποτελεσματικότερες κινήσεις πριν η φωτιά ξεφύγει προς το Δάσος Πάφου. Η προσπάθεια ήταν ωστόσο δύσκολη, αφού η περιοχή είναι δύσβατη, παρόλα αυτά η κατάσταση ήταν αντιμετωπίσιμη χάρη στις έγκαιρες ενέργειες των αρμοδίων με αποτέλεσμα να μην κινδυνεύει το Δάσος Πάφου, που ήταν ο μεγάλος φόβος όλων.

Οι αστυνομικές και πυροσβεστικές αρχές από την αρχή είχαν επιβεβαιώσει ότι η φωτιά είναι έργο εμπρηστών και όχι τυχαίο συμβάν και μετά την κατάσβεση άρχισαν εντατικές έρευνες για την διακρίβωση των συνθηκών υπό τις οποίες τέθηκαν οι εστίες φωτιάς και για την αποκάλυψη των δραστών.

Πηγή: Φιλελεύθερος