Φάλια: Ένα χωριό χωρίς νερό, χωρίς φωτισμό και χωρίς κοινοτική αρχή

Φάλια: Ένα χωριό χωρίς νερό, χωρίς φωτισμό και χωρίς κοινοτική αρχή

Ένα χωριό χωρίς νερό, χωρίς ηλεκτρισμό και χωρίς καμία στοιχειώδη άνεση είναι το παλιό τουρκοκυπριακό χωριό Φάλια στην επαρχία Πάφου. Ακόμη και οι ελάχιστοι μόνιμοι κάτοικοι του, είναι ουσιαστικά μόνιμοι μόνο τις καλοκαιρινές περιόδους, ενώ και οι ενοικιαστές υποστατικών που τα σαββατοκύριακα ή τις γιορτές και διακοπές γυρίζουν σε αυτό, χαρακτηρίζουν τη διαβίωση τους ως «διαβίωση πρωτόγονων» και για να τη βελτιώσουν οργανώνουν την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου εκδήλωση διαμαρτυρίας στην κοινότητα.

Εκπρόσωποι των κατοίκων δήλωσαν χθες στον «Φ» ότι εδώ και δύο χρόνια, με ελάχιστες μέρες διακοπής της κατάστασης αυτής, το χωριό είναι χωρίς νερό, με αποτέλεσμα όπως τονίζουν να αναγκάζονται να μεταφέρουν από τις κατοικίες τους στις πόλεις που ζούν, νερό για να μπορέσουν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους κατά το διάστημα της παραμονής τους στην κοινότητα.


Κάνουν επίσης λόγο για μη ηλεκτροδότηση δημοσίων χώρων στους, ανύπαρκτους ούτως ή άλλως δρόμους όπως επισημαίνουν, με αποτέλεσμα όση καλή διάθεση και αν έχουν να συνεχίσουν να ζουν σε ένα όμορφο φυσικό τοπίο, να δυσκολεύονται εντούτοις να ικανοποιήσουν στοιχειώδεις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου.

«Για αυτό το λόγο και επειδή πρέπει κάποτε να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι», τονίζουν, «όλοι οι κάτοικοι του χωριού, μόνιμοι και μη, πραγματοποιούν με αγανάκτιση εκδήλωση διαμαρτυρίας στην κοινότητα στις 18 Σεπτεμβρίου».

Τα προβλήματα του τουρκοκυπριακού χωριού Φάλια, στην περιοχή του χωριού Χούλου,μεγιστοποιούνται από το γεγονός ότι δεν διαθέτει Κοινοτική Αρχή για να «τρέξει» τέτοιες εκκρεμότητες. Οι εκπρόσωποι των κατοίκων τονίζουν πως οι κάτοικοι μέχρι στιγμής έχουν πληρώσει για να έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ επίσης έχουν επιδιορθώσει δρόμους μέσα στο χωριό που ήταν κατεστραμμένοι με δικά τους χρήματα.

Αίτημα τους, επισημαίνουν, είναι όπως το χωριό συνδεθεί με το υδατικό έργο στα Βρέτσια, ούτως ώστε να μπορέσει να έχει τρεχούμενο νερό και να σταματήσουν να φέρνουν νερό με ντεπόζιτα και δοχεία.

Στο χωριό λειτουργούν και δύο κτηνοτροφικές μονάδες οι οποίες επίσης ταλαιπωρούνται από την έλλειψη νερού.

Αρμόδιοι της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών σημείωσαν πως έχουν γίνει διαβήματα και πως αναμένεται από το Τμήμα Υδάτων να ολοκληρώσει μελέτη που αφορά την μεταφορά νερού από την γειτονική κοινότητα Βρέτσια στο χωριό Φάλια.

«Όταν θα ολοκληρωθεί η μελέτη, θα γίνει συνάντηση με τους κατοίκους του χωριού, προκειμένου να εξεταστεί πως θα επιλυθεί το πρόβλημα», τόνισαν.

Πηγή: Φιλελεύθερος/Ντόρα Χριστοδούλου