Φαίδωνος: «Στημένο το παιγνίδι»

Φαίδωνος: «Στημένο το παιγνίδι»

Το παιγνίδι με τη HELECTOR ήταν στημένο, όπως υποστηρίζει ο δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, ο οποίος θεωρεί ότι αυτό έγινε για να παραταθεί η εκμετάλλευση του ΧΥΤΑ Πάφου ώστε να εισπράττει η εταιρεία περίπου €26 τον τόνο από περίπου €14 που κατακυρώθηκε η προσφορά στον νέο διαχειριστή.

Έκαναν πλάτες στη HELECTOR, όχι μόνο στην ανάθεση της προσφοράς αλλά και στη διαχείριση του συμβολαίου, λέει χαρακτηριστικά, δακτυλοδείχνοντας λειτουργούς στο υπουργείο Εσωτερικών. Παράλληλα, ο δήμαρχος Πάφου υποστήριξε πως διερευνάται το ενδεχόμενο να έγιναν υπερχρεώσεις. Ο Δήμος ενδεχομένως να προσφύγει νομικά για να διεκδικήσει αποζημιώσεις.


Πάντως, το εγχείρημα της απόδειξης φαίνεται πως δεν είναι εύκολο. Ήδη η εταιρεία αμφισβήτησε τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε από το Τμήμα Δημοσίων Έργων για εκτίμηση των ποσοτήτων που διαχειρίστηκε και που κυμαίνονται στους 680.000 τόνους.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η νέα προσφορά διαχείρισης του ΧΥΤΑ Πάφου κατακυρώθηκε στα €13,89 σεντ, σε σχέση με €26 που χρέωνε η HELECTOR ανέφερε ότι αποδεικνύεται αυτό που έλεγαν όσοι υποστήριζαν ότι το συμβόλαιο με τη διαχειρίστρια εταιρεία χρέωνε με πολλαπλάσιο κόστος τον Δήμο Πάφου.

Αν θυμάστε, συνέχισε ο δήμαρχος Πάφου, έλεγα ότι το συμβόλαιο της HELECTOR έληγε στις 30/6/2015 και ότι έπρεπε να υπάρχουν από τον Γενάρη του 2015 έτοιμα συμβόλαια ώστε να προκηρύσσονταν προσφορές και ο νέος διαχειριστής να αναλάμβανε την 1η Ιουλίου 2015. Στο μεταξύ, ξέσπασε το σκάνδαλο με τον ΧΥΤΑ και ενώ άσκησα τόσο μεγάλη πίεση φτάσαμε στον Αύγουστο του 2016 για να κατακυρωθεί προσφορά με συνοπτικές διαδικασίες και τελικά ο νέος διαχειριστής να αναλάβει τον Σεπτέμβριο του 2016. Με άλλα λόγια, αν δεν ασκείτο η πίεση που ασκήθηκε, μέχρι να προκηρύσσονταν και να κατακυρώνονταν οι προσφορές, η HELECTOR  θα διαχειριζόταν τον ΧΥΤΑ μέχρι το 2018, πρόσθεσε. Άρα, συνέχισε, και εδώ φαίνεται ότι κάποιοι κωλυσιεργούσαν ως προς την ετοιμασία όρων και την προκήρυξη προσφορών για να παρατείνεται το συμβόλαιο της HELECTOR η οποία με βάση και την κατακύρωση των προσφορών, πλέον, πληρωνόταν όλο αυτό το διάστημα υπερδιπλάσιο ποσόν από αυτό που θα πληρώνεται ο νέος προφοροδότης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε πως κάποιοι φαίνεται ότι έκαναν πλάτες στη HELECTOR παραπέμποντας σε υπηρεσιακούς.

Παρόλον που χαιρόμαστε από το γεγονός ότι κατέστη δυνατόν να απομακρυνθεί η HELECTOR ύστερα από ένδεκα χρόνια παρουσίας στην Πάφο και εκμετάλλευσης ενός υπέρογκου συμβολαίου, προβληματιζόμαστε σοβαρά για το γεγονός ότι μια συντεταγμένη πολιτεία, ενώ στις 4 Μαρτίου 2016 αποκαλύφθηκε το μεγάλο σκάνδαλο του ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ με 18 κατηγορούμενους ενώπιον του Κακουργιοδικείου, χρειάστηκε έξι μήνες για να βάλει νέο προσφοροδότη μέσα και ανέχτηκε έξι μήνες την HELECTOR, τη στιγμή που είχε αποκαλυφθεί η κομπίνα. Κατά την άποψή μου η εταιρεία θα έπρεπε να απομακρυνθεί 14 μέρες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, είπε, για να προσθέσει: Πιστεύω ότι προκύπτει αμέλεια ή και σκοπιμότητα που άφησαν τη HELECTOR εκεί, είπε. Κληθείς να προσδιορίσει τη σκοπιμότητα, ο δήμαρχος Πάφου ανέφερε ότι οι τιμές που χρέωνε η HELECTOR, έστω και αν ο δήμος δεν την πλήρωνε τους τελευταίους μήνες, θα είναι €26 τον τόνο και θα διεκδικήσει τα χρήματα ενώπιον Δικαστηρίου, όπως θα διεκδικήσει και ο δήμος τα χρήματα που θεωρεί ότι αποτελούν υπερχρεώσεις. Συνέφερε στην εταιρεία να συμψηφίσει τα οφειλόμενα προς εμάς (υπό μορφή υπερχρεώσεων) με όσα έχει να λαμβάνει (τους έξι μήνες που δεν πληρώθηκε από τον δήμο) με σκοπό να μη βάλει το χέρι στην τσέπη, πρόσθεσε ο κ. Φαίδωνος.

«Το αποδεικνύουν οι προσφορές»

Από την προφορά που κατακυρώθηκε στα €13,89 φαίνεται ότι τα προηγούμενα χρόνια, λόγω των όρων των προσφορών και της «φωτογραφικής» διαδικασίας που ακολουθήθηκε είχε ως αποτέλεσμα για δέκα χρόνια η Πάφος και η επαρχία ολόκληρη να υπερχρεώνεται στα θεάματα υγειονομικής ταφής και στην επεξεργασία του βιολογικού σταθμού, αναφέρει ο δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος.

Αν υπεβλήθη προφορά €13,89 για διαχείριση του ΧΥΤΑ για περίοδο 18 μηνών, είναι λογικό να υποθέσει κανείς πως αν ζητούσαμε προσφορά για δέκα χρόνια, η τιμή της προσφοράς θα ήταν ακόμη πιο χαμηλή από τα €13,89, λόγω του μακροχρόνιου της αξιοποίησης των εσόδων που θα είχαν και το κόστος θα ήταν χαμηλότερο για την Πάφο. Η προσφορά δείχνει το μέγεθος των υπερχρεώσεων που επέβαλε η HELECTOR, πρόσθεσε.

Όπως είπε ο κ. Φαίδωνος, ο Δήμος Πάφου προχωρεί σε λεπτομερή υπολογισμό των υπερχρεώσεων που επέβαλλε η HELECTOR αλλά και τους επιπλέον τόνους που χρέωνε η εταιρεία, χωρίς στην πραγματικότητα να τους επεξεργάζεται. Οι υπολογισμοί θα βοηθήσουν τον δήμο να διεκδικήσει αποζημιώσεις.

Πηγή: Φιλελεύθερος/Βάσος Βασιλείου