Φαίδων Φαίδωνος vs Άκης Χρυσόμηλος

Φαίδων Φαίδωνος vs Άκης Χρυσόμηλος

Οι δύο υποψήφιοι για τη δημαρχία της Πάφου εξηγούν τις θέσεις, παραθέτουν τις απόψεις και το όραμά τους απαντώντας στις ερωτήσεις της εφημερίδας Πολίτης.

Τα σκάνδαλα

O Δήμος Πάφου βρέθηκε στο επίκεντρο μεγάλων σκανδάλων και διαφθοράς στα οποία εμπλεκόμενοι ήταν μεταξύ άλλων δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι. Πώς αναπτύχθηκαν αυτά τα φαινόμενα και γιατί; Ποια είναι η θέση σας;


Φαίδωνας: Τα φαινόμενα της σήψης και της διαφθοράς που αποκαλύφθηκαν στον Δήμο Πάφου -και όχι μόνο- αποτελούν δυστυχώς το προϊόν ενός σαθρού οικονομικοπολιτικού συστήματος που αναπτύχθηκε στα χρόνια της ευμάρειας και λειτουργούσε στη βάση της συμφεροντολογίας, του κερδοσκοπισμού και της διαπλοκής. Διεφθαρμένοι πολιτικοί, επίορκοι δημόσιοι λειτουργοί και αδίστακτοι επιχειρηματίες, εκμεταλλευόμενοι τις θεσμικές και λειτουργικές αδυναμίες του κράτους αλλά και τη γενικότερη ηθική χαλάρωση της κοινωνίας μας, έστησαν κλίκες και κυκλώματα που κυριολεκτικά λυμαίνονταν το δημόσιο χρήμα εις βάρος των φορολογούμενων πολιτών. Βέβαια, η σήψη και η διαφθορά δεν περιορίζονται μόνο στην τοπική αυτοδιοίκηση και τους συναφείς οργανισμούς. Το πρόβλημα είναι δυστυχώς ευρύτερο και αφορά ολόκληρη την κοινωνία μας. Τα σκάνδαλα της κυπριακής οικονομίας που οδήγησαν τη χώρα μας στο χείλος της καταστροφής είναι απείρως μεγαλύτερα από τα σκάνδαλα του ΣΑΠΑ και των ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ και τα κρούσματα της διαφθοράς εντός της κρατικής μηχανής είναι σαφώς σοβαρότερα, με την έννοια ότι αφορούν μεγαλύτερο αριθμό εμπλεκομένων και πολύ μεγαλύτερα ποσά.
Η θέση μου είναι ξεκάθαρη και απλή: Μηδενική ανοχή, επαγρύπνηση και προσοχή, ακόμη και αν αυτό σημαίνει πολιτικό και προσωπικό κόστος, ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται κινδύνους και εχθρούς.

Χρυσόμηλος: Η ξεκάθαρη θέση μου είναι ότι η Αστυνομία και η δικαιοσύνη αλλά και όλοι μας οφείλουμε να είμαστε αμείλικτοι στην πάταξη της διαφθοράς και οφείλουμε να μην επιτρέψουμε με κανένα τρόπο την επανάληψη τέτοιων φαινομένων.

Τα σκάνδαλα δεν είναι φαινόμενο που εμφανίστηκε μόνο στην Πάφο. Είναι δυστυχώς μια μάστιγα η οποία δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε σε αρκετούς δημόσιους ή ημιδημόσιους οργανισμούς όλα αυτά τα χρόνια.

Τέτοια φαινόμενα είναι απαράδεκτα και καταδικαστέα από το σύνολο του κυπριακού λαού. Γενεσιουργοί παράγοντες αυτών των φαινομένων αποτέλεσαν οι αδυναμίες και τα κενά που υπήρχαν στα συμβόλαια διαχείρισης των έργων, η έλλειψη σωστού και αποτελεσματικού ελέγχου, η ανοχή και η ατιμωρησία που υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια.

Πώς θα διασφαλίσετε ότι δεν θα επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα;

Φαίδωνας: Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, είναι η άμεση και δημόσια καταγγελία κάθε υπόθεσης διαφθοράς που πέφτει στην αντίληψή μας, τόσο της δικής μου όσο και του οποιουδήποτε πολίτη. Συχνά με κατηγορούν ότι βγαίνω στα ΜΜΕ, στις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα και καταγγέλλω καταστάσεις και πράγματα. Ερωτώ: Τόσα χρόνια που δεν δινόταν δημοσιότητα τι γίνονταν; Εάν ακολουθούσαμε την πεπατημένη και, απλώς, περιοριζόμασταν σε κάποιες καταγγελίες στις αρμόδιες αρχές, πιστεύει κανείς ότι θα έβγαινε κάτι ουσιαστικό; Η πείρα λέει και τα γεγονότα το επιβεβαιώνουν ότι, δυστυχώς, μόνο με τη δημόσια αποκάλυψη μπορούν κάποια πράγματα να προχωρήσουν πιο ουσιαστικά και πιο αποτελεσματικά. Για παράδειγμα, ενημέρωσα σε κλειστή συνεδρία τη διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων για την εκτεταμένη αρχαιοκαπηλία που γίνεται, ενδεχομένως και με τη συμμετοχή μελών του τμήματός της. Καμία ενέργεια, καμιά συνέχεια. Και αντί αυτού με κάλεσε να απολογηθώ για δήθεν συκοφαντία και λαϊκισμό, πριν δικαιωθώ απόλυτα από τις αστυνομικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν και τις συλλήψεις που ακολούθησαν. Ισχυρότατο αποτρεπτικό παράγοντα αποτελεί βέβαια και η άσκηση μιας χρηστής διοίκησης, με πλήρη διαφάνεια και απόλυτο σεβασμό στους νόμους και κανονισμούς. Για να γίνει όμως αυτό ακόμη πιο αποτελεσματικό χρειάζεται η αρωγή της πολιτείας, η οποία οφείλει να θωρακίσει τους θεσμούς και να τους προστατεύσει, μέσω των κατάλληλων διατάξεων και νομοθεσιών, από κάθε πιθανότητα ή δυνατότητα διαφθοράς. Και προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να γίνουν πολλά. Όσον αφορά εμένα προσωπικά, ο αγώνας ενάντια στη διαφθορά είναι και θα παραμείνει μια κυρίαρχη προτεραιότητα της πολιτικής μου πρακτικής. Τουλάχιστον έως ότου η κοινωνία μας αποκτήσει τέτοιο ηθικό και πνευματικό επίπεδο που θα αποτρέπει από μόνη της τα φαινόμενα αυτά.

Χρυσόμηλος: Με την εφαρμογή κανόνων πραγματικής διαφάνειας και αποτελεσματικού ελέγχου. Πρέπει να υπάρξει θεσμική θωράκιση από παρόμοια φαινόμενα, να προχωρήσουμε σε θεσμικές τομές και εφαρμογή κανόνων διαφάνειας και ελέγχου. Επιβάλλεται η πιστή τήρηση των διαδικασιών στην προκήρυξη μελετών και την εκτέλεση έργων.

Επιπρόσθετα, είναι απαραίτητος ο έλεγχος και ο εντοπισμός πιθανών κενών στα συμβόλαια και στις διαδικασίες διαχείρισης των έργων. Είναι απαραίτητη η συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς και ιδιαίτερα με το ΕΤΕΚ για τήρηση των κανόνων χρήστης διαχείρισης των έργων.

Ο θεσμός του εσωτερικού ελεγκτή πρέπει να ενισχυθεί και να αναβαθμιστεί για να μπορεί να παίξει ενεργό ρόλο στην όλη διαδικασία διαχείρισης των έργων. Ο εξωτερικός έλεγχος μέσω του γενικού ελεγκτή και του γενικού λογιστή πρέπει να λειτουργεί προληπτικά παρακολουθώντας τα έργα εκ του σύνεγγυς για να προλαβαίνουν τα προβλήματα και τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης.

Το βέβαιο είναι ότι τόσο εγώ ως δήμαρχος όσο και το δημοτικό συμβούλιο θα δείχνουμε μηδενική ανοχή σε σκάνδαλα και γενικά σε φαινόμενα παραβίασης των κανόνων χρήστης διοίκησης.

Η υποδομή

Τα τελευταία δύο χρόνια στην Πάφο άρχισαν να εκτελούνται σημαντικά έργα υποδομής, τα οποία κατά γενική ομολογία θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης. Γιατί δεν έγιναν στο παρελθόν, πώς έγινε κατορθωτό αυτό σήμερα και τι συνέβαλε στην υλοποίησή τους;

Φαίδωνας: Οι δύσκολες συνθήκες που βίωνε τα τελευταία χρόνια η Πάφος, λόγω της αδιαφορίας και της αδράνειας των προηγούμενων αιρετών, αλλά και της δεινής οικονομικής κρίσης που έπληξε ιδιαίτερα την επαρχία μας, δεν άφηναν πολλές επιλογές. Με την ανάληψη της δημαρχίας πριν από 22 μόλις μήνες, έπρεπε να δράσουμε και να αντιδράσουμε για να ανακόψουμε τον οικονομικοκοινωνικό κατήφορο και να προετοιμάσουμε την πόλη για να ανταποκριθεί στις βαριές υποχρεώσεις της ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017. Για να το πετύχουμε αυτό, μια μόνο επιλογή υπήρχε. Να «γονατίσουμε» πάνω στα έργα, ώστε να τα «ωριμάσουμε», να τα χρηματοδοτήσουμε, να τα προκηρύξουμε και να τα εκτελέσουμε. Και όλα αυτά σε διάστημα λιγότερο των δύο ετών. Επρόκειτο για μια τιτάνια προσπάθεια, που με σκληρή δουλειά, σωστό προγραμματισμό και μεγάλη επιμονή φέραμε εις πέρας. Σε αυτό συνέβαλε βέβαια η δημιουργική συνεργασία του δημοτικού συμβουλίου, η στήριξη του κράτους και της κυβέρνησης και η αφοσίωση της δημοτικής μηχανής. Ως αποτέλεσμα τούτου, η Πάφος έχει μετατραπεί σήμερα σε ένα απέραντο εργοτάξιο με την ταυτόχρονη εκτέλεση 16 μεγάλων και μικρών έργων ανάπτυξης και υποδομής, κάποια εκ των οποίων ολοκληρώνονται και παραδίνονται εντός των ημερών.

Χρυσόμηλος: Τα έργα που εκτελούνται αυτή την περίοδο ήταν προγραμματισμένα τα τελευταία χρόνια και αποτελούν προϊόν σκληρής δουλείας αρκετών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι τα οραματιστήκαν, τα σχεδίασαν και τα «ωρίμασαν» για να μπορούν να εκτελούνται σήμερα. Καταλύτης για την προώθηση των έργων αυτών ήταν η μεγάλη επιτυχία της ανάληψης του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017 και η φυσιολογική αναγκαιότητα για τέτοια έργα.

Θεωρώ ηθικό χρέος όλων μας να αναγνωρίσουμε και τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε ο τότε δημαρχεύων Μάκης Ρουσής στην επιτυχή εξασφάλιση της χρηματοδότησης των έργων.

Η ωραιοποίηση που περιγράψατε με την ερώτηση είναι μόνο η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη είναι πως σήμερα όλοι οι Παφίτες και όλες οι Παφίτισσες διαπιστώνουν καθημερινά μια αδικαιολόγητη χρονοτριβή στην ολοκλήρωση των έργων με αποτέλεσμα μεγάλες και ανεπούλωτες πληγές. Ο κ. Φαίδωνος εφάρμοσε δυστυχώς έναν κακό προγραμματισμό, με αποτέλεσμα σοβαρές καθυστερήσεις, αποκλεισμό της εμπορικής δραστηριότητας στο κέντρο της πόλης και δημιουργία σωρείας προβλημάτων.

Τα όσα καταλογίζουν οι δημότες στον κ. Φαίδωνος καταγράφονται με τον πλέον παραστατικό τρόπο και στην έκθεση του γενικού ελεγκτή, ο οποίος υποδεικνύει ξεκάθαρα ότι οι αυστηροί όροι οδήγησαν σε υπερχρέωση 1 εκατομμυρίου ευρώ λόγω του αποκλεισμού των εργολάβων της Πάφου από τη διαδικασία. Στο τέλος, δε, είναι οι Παφίτες εργολάβοι που διεκπεραιώνουν τα έργα μέσω υπεργολαβιών, αφού «φρόντισε» προηγουμένως ο κ. Φαίδωνος να φεσώσει τους δημότες.

Η Πάφος του μέλλοντος

Τι άλλο χρειάζεται να γίνει στην Πάφο για να καταστεί μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη;

Φαίδωνας: Όπως ανέφερα, σε 22 μόλις μήνες παραδώσαμε έργο που άλλες πόλεις δεν έχουν δει σε πενταετίες. Κύριος στόχος για την επόμενη πενταετία είναι η συνεχής αναβάθμιση της πόλης και η διαρκής βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών. Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζουμε ήδη την εκτέλεση μιας δεύτερης μεγάλης δέσμης έργων, τα οποία θα αρχίσουν την επόμενη χρονιά, ώστε να συμπληρώσουν εκείνα που βρίσκονται σήμερα υπό εκτέλεση και να αλλάξουν ριζικά την εικόνα της πόλης. Επιγραμματικά, η δέσμη αυτή περιλαμβάνει τα εξής έργα: πλήρη και ριζική ανακαίνιση των βασικών οδικών αρτηριών με υπογειοποιήσεις καλωδίων, νέο αστικό εξοπλισμό, επισκευές και κατασκευές πεζοδρομίων και δημιουργία χώρων πρασίνου, ολοκλήρωση του περιφερειακού οδικού δικτύου, δημιουργία δύο μεγάλων γραμμικών πάρκων στη δυτική και ανατολική περιφέρεια, βελτίωση της ακτής του βορειοδυτικού παραλιακού μετώπου, κατασκευή κυματοθραυστών για την προστασία των λουόμενων, διαμόρφωση του κυκλικού κόμβου στο τέλος του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού – Πάφου, εξωραϊσμό προσόψεων κτηρίων στο κέντρο της πόλης. Ταυτόχρονα, προωθούμε τη μετατροπή της Πάφου σε μια «πράσινη και έξυπνη πόλη», μέσω της χρήσης και εφαρμογής νέων τεχνολογιών για την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών και τη δημιουργία καινούργιων, όπως 74 σύγχρονες στάσεις λεωφορείων, 32 τουαλέτες, περίπτερα πληροφόρησης, σύστημα ηλεκτρονικών ανακοινώσεων και οδηγού πόλης, δίκτυο σταθμών ηλεκτρικών ποδηλάτων, δίκτυο σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, αναβάθμιση δημόσιου φωτισμού και δωρεάν παροχή δικτύου WiFi υψηλής ταχύτητας σε 15 περίπου πλατείες στο κέντρο της πόλης και την τουριστική περιοχή. Σημειώνω ότι για όλα τα παραπάνω έργα οι χρηματοδοτήσεις έχουν ήδη εξευρεθεί και οι διαδικασίες υλοποίησης βρίσκονται σε εξέλιξη, πράγμα που διασφαλίζει την υλοποίησή τους εντός του 2017, χρονιά που η Πάφος θα είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Χρυσόμηλος: Πολλά χρειάζεται να γίνουν. Και πρώτα πρώτα, χρειάζεται να ξαναγίνει η Πάφος δήμος των δημοτών. Να αποκτήσουν οι Παφίτες και οι Παφίτισσες έναν δήμαρχο που να ακούει, να συζητά, να τους λαμβάνει υπόψη, να συνθέτει απόψεις, να πιστεύει στη δημοκρατία και στην αξιοποίηση όλων ανεξαιρέτως των δημοτών και των φορέων της πόλης. Μόνο έτσι θα πετύχουμε τον μεγάλο στόχο και όραμά μας, που είναι να μετατρέψουμε την Πάφο σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη αντάξια της ιστορίας της.

Για να το πετύχουμε αυτό, είναι απαραίτητη η ετοιμασία και υιοθέτηση ενός γενικού χωροταξικού σχεδίου καθώς και μιας νέας κυκλοφοριακής μελέτης. Χρειαζόμαστε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για προβολή και ανάδειξη της πλούσιας αρχαιολογικής μας κληρονομιάς.

Πρέπει επίσης να κοιτάξουμε και να πάμε και πίσω από τη βιτρίνα. Εκεί που βρίσκονται οι συνοικίες. Να κάνουμε έργα, να φτιάξουμε πάρκα, παιδότοπους, να δώσουμε χρώμα και ζωντάνια ξανά στις γειτονιές της πόλης μας.

Το Αναβαργός, ο Μούτταλλος, η Κάτω Πάφος, σχεδόν το σύνολο της πόλης μας δίνει σήμερα μια εικόνα εγκατάλειψης. Το όραμά μας περιλαμβάνει ολοκληρωμένες προτάσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, για τη συμμετοχή και ενεργοποίηση των πολιτών, για την πρόληψη και πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς, για την αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας, για τον τουρισμό, για την ανάπτυξη και τα έργα υποδομής, για τη μετατροπή της Πάφου σε μια αειφόρο οικολογική έξυπνη πόλη, για τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και μέτρα κοινωνικής αλληλεγγύης.

Πώς οραματίζεστε την Πάφο τα επόμενα 10 χρόνια;

Φαίδωνας: Θα μπορούσα να συνοψίσω το όραμά μου σε μία μόνο φράση: Πάφος όμορφη, ελκυστική και λειτουργική με μια κοινωνία έντιμη, ευημερούσα και δημιουργική. Πάνω από όλα, όμως, οραματίζομαι μια Πάφο που θα ξαναθυμίζει στην Κύπρο τι σημαίνει ήθος, προσφορά, πνεύμα, πολιτισμός. Μια Πάφο που θα αξίζει να ζεις και να δημιουργείς.

Χρυσόμηλος: Δήμο των δημοτών. Μια πόλη δηλαδή που να δημιουργεί συνθήκες ευημερίας και ανάπτυξης για τους δημότες της. Μια πόλη όπου οι δημότες θα βρίσκονται στο επίκεντρο.

Με μια δημοτική αρχή που θα τους ακούει, θα τους σέβεται, θα τους αξιοποιεί. Μια δημοτική αρχή που θα εφαρμόζει πραγματική κοινωνική πολιτική η οποία θα στηρίζει αυτούς που έχουν ανάγκη, θα στηρίζει την τοπική οικονομία και θα αντιμετωπίζει τους δημότες ως συμμάχους και όχι ως εχθρούς.

Μια πόλη με όραμα και έργα για την ανάπτυξη, για τον πολιτισμό, για τους νέους, για τα οργανωμένα σύνολα, για όλους και όλες.

Το «ο Δήμος στους δημότες», που είναι το κεντρικό μήνυμά μας, δεν είναι ένα απλό σύνθημα. Είναι η Πάφος των επόμενων χρόνων.

Πώς σκέφτεστε να αξιοποιήσετε την κληρονομιά που θα αφήσει το Πάφος 2017

Φαίδωνας: Τη χρονιά-ορόσημο του 2017 θα ακολουθήσει η κεφαλαιοποίηση όλων των γνώσεων και όλης της εμπειρίας που θα αφήσει ως παρακαταθήκη στην πόλη μας η υπέροχη αυτή διαδρομή. Όπως προβλέπεται και στην πρόταση που κέρδισε τον τίτλο, στο λεγόμενο “bit book”, ο οργανισμός Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης-Πάφος 2017 θα μετεξελιχθεί σε έναν πολιτιστικό φορέα, ο οποίος θα έχει ως βασικό στόχο τη συνέχιση της παραγωγής πολιτισμού, μέσω της αξιοποίησης των έργων της πολιτιστικής υποδομής και των πολύτιμων εμπειριών που θα έχει αποκομίσει το ανθρώπινο δυναμικό. Ο ακριβής τρόπος που θα γίνει αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο σκέψεων και συζητήσεων στους μήνες που ακολουθούν. Για την ώρα, η προσοχή και η δράση μας εστιάζονται αποκλειστικά στη διασφάλιση της επιτυχίας της πόλης μας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017.

Χρυσόμηλος: Η Πάφος κέρδισε επάξια τον τίτλο και την ιδιότητα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017 μέσα από τη μεγάλη προσπάθεια που έκαναν προηγούμενα δημοτικά συμβούλια και με τη στήριξη πολλών παραγόντων από την Κύπρο και το εξωτερικό και, ιδιαίτερα, των απλών δημοτών και των εθελοντών.

Πέρα από την πλούσια δράση που ο οργανισμός θα αναπτύξει μέσα στο 2017, μπαίνουν οι βάσεις για να δημιουργήσουμε στο μέλλον ένα πραγματικό «εργοστάσιο» δημιουργίας πολιτισμού στην πόλη μας. Η δημιουργία ενός μόνιμου φορέα πολιτισμού, που θα αξιοποιήσει την πείρα και την τεχνογνωσία του Οργανισμού 2017 καθώς και των έργων υποδομής που δημιουργούνται, είναι αναγκαία προκειμένου να αξιοποιηθεί μακροπρόθεσμα αυτή η τιμητική ιδιότητα της Πάφου. Ήδη η μεγάλη εθελοντική αγάπη που αγκάλιασε το Πάφος 2017 είναι μια σπουδαία παρακαταθήκη για το αύριο.

Τα έργα που θα ολοκληρωθούν, έστω και με καθυστέρηση λόγω των ενεργειών του απερχόμενου δημάρχου, όπως πλατείες, ανοικτοί χώροι, θέατρο, αρχαιότητες, θα συνθέτουν έναν πολιτιστικό καμβά που θα τοποθετεί την Πάφο στο επίκεντρο κάθε πολιτιστικής δραστηριότητας στην Κύπρο.

Με την ευκαιρία αυτή θέλω πραγματικά να συγχαρώ τον πρόεδρο και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου καθώς και τους πολλούς εθελοντές αλλά και το προσωπικό του Πάφος 2017 για την εξαιρετική δουλειά τους. Και θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι ο νέος δήμαρχος και ο Δήμος Πάφου θα είναι αρωγοί και συμπαραστάτες σε αυτή την πορεία για να διασφαλίσουν την επιτυχία αυτού του θεσμού.

Εμείς δηλώνουμε έτοιμοι να εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία αυτής της υπερπροσπάθειας που καταβάλλεται. Μια επιτυχία που θα ανήκει αποκλειστικά στην Πάφο και στους δημότες της.

Πηγή: Πολίτης