Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2016
Ο θεατρικός χάρτης της Κύπρου διανθίστηκε και φέτος, τον Ιούλιο, με παραστάσεις αρχαίου ελληνικού δράματος από θεατρικά σχήματα εντός και εκτός Κύπρου, στο πλαίσιο της δέκατης ένατης διοργάνωσης του «Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος», το οποίο συνδιοργανώνουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ) και ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού.
Για άλλη μια χρονιά το πρόγραμμα του «Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος» χαρακτηρίστηκε από πολυσυλλεκτικότητα και εξωστρέφεια, κέρδισε την ευρεία ανταπόκριση του κοινού και ανέδειξε το διεθνή χαρακτήρα του.
Μέσα στο πλαίσιο των δύσκολων οικονομικών συνθηκών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι διοργανωτές στοχεύοντας στην αναβάθμιση του Φεστιβάλ και αφουγκραζόμενοι τα αισιόδοξα μηνύματα των τελευταίων χρόνων, έδωσαν προτεραιότητα στην ποιότητα έναντι της ποσότητας των παραστάσεων και προσέφεραν στο κοινό ποιοτικές παραστάσεις σε χαμηλές τιμές εισιτηρίου, για δεύτερη συνεχή χρονιά.
Η διαχρονική επιθυμία για την όσο το δυνατό μεγαλύτερη προσέλευση του κυπριακού κοινού, αλλά και των ξένων επισκεπτών στις παραστάσεις, φαίνεται ότι έχει επιτευχθεί σε σημαντικό βαθμό και φέτος με την αύξηση των εισιτηρίων.
Οι κυπριακές παραγωγές που συμμετείχαν στο φετινό Φεστιβάλ σημείωσαν αύξηση εισιτηρίων της τάξης του 40%, σε σχέση με τις κυπριακές παραγωγές που παρουσιάστηκαν στο «18ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2014», ενώ η αύξηση εισιτηρίων στις ξένες παραγωγές άγγιξε το ποσοστό του 43%.
Η ουσιαστική συνεργασία μεταξύ των συνδιοργανωτών, η αναβαθμισμένη συνεργασία με το Δήμο Πάφου, τον Οργανισμό «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάφος 2017», το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου και η έμπρακτη στήριξη από το μέγα χορηγό του Φεστιβάλ, την Κεντρική Συνεργατική Τράπεζα, αλλά και από όλους τους χορηγούς και υποστηρικτές, καθώς και η εφαρμογή μιας συντονισμένης πολιτικής προώθησής του, με αρωγούς τα ΜΜΕ, η στοχευμένη διαφήμιση, η χρήση των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης και άλλων αποτέλεσαν μέρος της φετινής επιτυχίας του Φεστιβάλ.
Και φέτος όλες οι παραστάσεις του «Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος» εντάχθηκαν στο επίσημο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Οργανισμού «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – ΠΑΦΟΣ 2017».
Από την 1η μέχρι τις 30 Ιουλίου, πέντε θεατρικά σχήματα από την Κύπρο, τη Σερβία, την Ισπανία και το Ισραήλ παρουσίασαν παραστάσεις αρχαίου ελληνικού δράματος στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου, στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου και στο Αμφιθέατρο «το Σκαλί».
Την αυλαία του Φεστιβάλ άνοιξε, στο κατάμεστο Αρχαίο Ωδείο Πάφου την 1η Ιουλίου, το Θέατρο ΕΝΑ σε συνεργασία με το Θέατρο VERSUS με την Μήδεια του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Χριστοδουλίδη. Στη συνέχεια το Εθνικό Θέατρο Βελιγραδίου παρουσίασε στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου τη σοφόκλεια τραγωδία Αντιγόνη, σε σκηνοθεσία Γιάνκος Μάρκοβιτς, ενός από τους σπουδαιότερους Σέρβους σκηνοθέτες και προσέφερε στο κοινό ένα μοναδικό κράμα σερβικής χροιάς και αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.
Ακολούθησαν η αντιπολεμική ουτοπία του Αριστοφάνη Ειρήνη, από τη νεοσύστατη κυπριακή θεατρική ομάδα της Γιολάντας Χριστοδούλου, η οποία χάρισε άφθονο γέλιο στο κοινό και ο Ιππόλυτος, βασισμένο στον Ευριπίδη, από το Induo Τeatro Producciones από την Ισπανία, σε διασκευή και σκηνοθεσία του βραβευμένου Χοσέ Μανουέλ Σάντσεθ «Αντρέου». Η πολυβραβευμένη παραγωγή του Θεάτρου Cameri Τελ Αβίβ Ηλέκτρα του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Κφιρ Αζουλάι, έκλεισε τον φετινό κύκλο παραστάσεων του Φεστιβάλ, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές και κερδίζοντας τις εντυπώσεις των θεατών.
Τα τελευταία χρόνια, όπως αναφέρεται, το «Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος» βρίσκεται σε ανοδική πορεία και η πρόσφατη διάκρισή του με την ευρωπαϊκή αναγνώριση EFFE Label 2015-2016, ως ένα από τα καλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης, ενισχύει την καθιέρωσή του ξεχωριστού αυτού θεσμού με διεθνή εμβέλεια.
Ανασκοπώντας την πολύχρονη πορεία του Φεστιβάλ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, είναι εμφανές ότι ο σκοπός που τέθηκε το 1997 από το Δ.Σ. του ΚΚΔΙΘ, κατόπιν εισήγησης του τότε Εκτελεστικού Διευθυντή του Νίκου Σιαφκάλη και αγκαλιάστηκε από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, για ευρύτερη παρουσία του αρχαίου ελληνικού δράματος στα θεατρικά πράγματα της Κύπρου και συμβολής του στη θεατρική ευαισθητοποίηση του κοινού, έχει επιτευχθεί σε ικανοποιητικό βαθμό.
Κάθε χρόνο, συνεχίζει η ανακοίνωση, το Φεστιβάλ αναπτύσσεται, διευρύνεται, αγγίζει τα ευρύτερα στρώματα, συνεισφέρει στο διεθνές και στο τοπικό πολιτιστικό τοπίο και ανοίγει εποικοδομητικούς διαλόγους με άλλες χώρες.
Προσβλέποντας στη συνέχιση της ανοδικής πορείας του Φεστιβάλ, οι διοργανωτές προχώρησαν ήδη στην προκήρυξη του «Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2016» για υποβολή προτάσεων συμμετοχής από θεατρικά σχήματα εκτός Κύπρου και Ελλάδος, ενώ στις επόμενες βδομάδες προγραμματίζεται να ανακοινωθεί η πρόσκληση υποβολής προτάσεων από θεατρικά σχήματα της Κύπρου και της Ελλάδος.
Οι διοργανωτές εκφράζουν θερμές ευχαριστίες προς τους χορηγούς και υποστηρικτές του Φεστιβάλ, τους συντελεστές που έλαβαν μέρος, την ομάδα οργάνωσης παραγωγής, τους εθελοντές και τους θεατές του «Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2015».
Το «Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2015» ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του αξέχαστου Χριστάκη Γεωργίου, ο οποίος υπηρέτησε το ΚΚΔΙΘ από την ίδρυσή του, ως ιδρυτικό στέλεχος και ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου από το 1983 έως το 2011 και υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες του «Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος.
(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΜΜ)