Φιλολογικό μνημόσυνο του μ. Χριστόδουλου Πετρίδη

Φιλολογικό μνημόσυνο του μ. Χριστόδουλου Πετρίδη

Την προσφορά του μ. Χριστόδουλου Πετρίδη , ευεργέτη της Πάφου εξήρε σε ομιλία του ο Σίμος Τσιέλεπος Γραμματέας του ΔΣ του Πετρίδειου Ιδρύματος στο πλαίσιο Φιλολογικού μνημοσύνου.

Ο κ. Τσιέλεπος ανέφερε πως ο Χριστόδουλος Πετρίδης μαζί με την αγαπημένη του σύζυγο Μαρία η οποία απεβίωσε οκτώ χρόνια νωρίτερα, το 2012, διάγουν μια ήσυχη ζωή και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και της προσωπικής προβολής μοιράζουν αγάπη και δωρεές στην κοινωνία της Πάφου.


Ενδεικτικά ανέφερε πως πρόσφεραν 437,915 ευρώ για αγορά αξονικού τομογράφου και μηχάνημα μέτρησης της αστικής πυκνότητας για τις ανάγκες του Νοσοκομείου Πάφου , 150.000 για την ολοκλήρωση του 9ου Πετρίδειου Νηπιαγωγείου Πάφου, 68.000 ευρώ για την ανέγερση στον περίβολο του Νοσοκομείου Πάφου εκκλησίας στο όνομα της Παναγίας της Θεραπεύτριας και δωρεά ενός οικοπέδου για την κατασκευή το σκαλιστού εικονοστασίου της πόλης και Επαρχίας Πάφου.

Ο κ. Τσιέλεπος αναφέρθηκε στην ίδρυση ακολούθως του Πετρίδειου Ιδρύματος το 1994 από τον Χριστόδουλο Πετρίδη το οποίο μάλιστα – όπως είπε- προικοδοτεί με περιουσία πέραν των τριών εκατομμυρίων ευρώ.

Επιπρόσθετα συνέχισε, δημιουργείται το Πετρίδειο Μέγαρο που κοσμεί την πόλη και αποτελεί φάρο προσφοράς και δημιουργίας μετουσιώνοντας σε πράξη την κληρονομιάς του μεγάλου Ευεργέτη για ηθική και υλική προσφορά προς την κοινωνία της πόλης μας.

Το Πετρίδειο ίδρυμα από το 2004 σημείωσε, δραστηριοποιείται κανονικά μέσα από τις πρόνοιες του καταστατικού του όπως αυτές εκφράζονται από τις επιθυμίες του μ. Χριστόδουλου Πετρίδη. Έκτοτε, είπε ο κ. Τσιέλεπος και μέχρι το 2014 το Πετρίδειο ίδρυμα έχει παραχωρήσει χορηγίες ύψους 254 χιλιάδων ευρώ, σε σωματεία και ιδρύματα, φοιτητικές χορηγίες, χορηγίες για ιατρικούς σκοπούς και χορηγίες σε πολύτεκνες και άπορες οικογένειες οικογένειες.

Ο Γραμματέας του ΔΣ του Πετρίδειου Ιδρύματος ανέφερε πως το διοικητικό συμβούλιο λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η Πάφος το 2017 θα έχει τον τιμητικό τίτλο της ΠΠΕ πήρε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως πρόσφερε το ποσό των 10 χιλ ευρώ για εξοπλισμό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης « Χριστόδουλος Γαλατόπουλος », τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν στις 4.12.2015, το ποσό των 10 χιλ. ευρώ για την δημιουργία Δημοτικής Βιβλιοθήκης στο Δήμο Γεροσκήπου, και το ποσό των 100 χιλ. ευρώ για την ανακαίνιση του σινεμά Αττικό / Οθέλλος και μετατροπής του σε Πολιτιστικό χώρο.

Εξάλλου σε δηλώσεις του ο κ. Τσιέλεπος εξέφρασε την βεβαιότητα ότι ο νέος Πολυχώρος πολιτισμού που δημιουργείται στην Πάφο με την ανακαίνιση του πρώην Αττικόν θα φέρει το όνομα του μεγάλου δωρητή της Πάφου Χριστόδουλου Πετρίδη.

Ο κ. Τσιέλεπος επαναβεβαίωσε την πρόταση του ιδρύματος προς την Τοπική Αρχή για την παραχώρηση ποσού 100 χιλιάδων ευρώ, που θα χρησιμοποιηθούν για τα έργα ανακαίνισης και συντήρησης του κτιρίου αυτού.

Πρόσθεσε πως το Δημοτικό συμβούλιο Γεροσκήπου αναμένεται να αποφασίσει την ονομασία του υπό ανέγερση βυζαντινού μουσείου του Δήμου σε βυζαντινό μουσείο Χριστόδουλου Πετρίδη μετά την προσφορά από το ίδρυμα του ποσού των 10 χιλιάδων ευρώ.

Το φιλολογικό μνημόσυνο ξεκίνησε με προβολή βίντεο και το έργο του μ. Χριστόδουλου Πετρίδη , και ολοκληρώθηκε με απονομή επάθλων ήθους και αρετής στον Ανδρέα Στυλιανού και για την διαχρονική προσφορά τους στους μ. Χρύσανθο και Ντίνα Κακογιάννη.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής τον οποίο ανέγνωσε ο Κυπριανός Λούης, Διευθυντής Μέσης εκπαίδευσης.

Στο τέλος της εκδήλωσης απονεμήθηκαν οι ετήσιες χορηγίες.
(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΧΡ)