Φτωχή σε υποδομές η Πάφος μας, πλούσια όμως σε αυθεντικότητα

Φτωχή σε υποδομές η Πάφος μας, πλούσια όμως σε αυθεντικότητα

Αναντίλεκτα και πασιφανέστατα η πόλη και η επαρχία της Πάφου είναι η πιο αδικημένη περιοχή της Κύπρου σε υποδομές, αλλά, την ίδια ώρα, είναι και η πιο προικισμένη σε αυθεντικότητα και παράδοση.

Βέβαια, το ένα δεν θα έπρεπε να τίθεται σε αντιδιαστολή με το άλλο. Η ανάπτυξη σε καμιά περίπτωση δεν θα έπρεπε να συνοδεύεται με καταστροφή της παράδοσης. Και η δημιουργία σύγχρονων υποδομών δεν θα έπρεπε να συνδέεται με διάβρωση της αυθεντικότητας. Ωστόσο, η ίδια η ζωή έχει αποδείξει στην πράξη πως αυτό είναι που συμβαίνει. Υποδομές και ανάπτυξη πλήττουν την παράδοση και την αυθεντικότητα. Ίσως αυτό να συμβαίνει σε μεγαλύτερο βαθμό σε άλλες περιοχές της Κύπρου, αλλά συμβαίνει και στην Πάφο.


Αλλά ας κάνουμε αρχή με τις υποτυπώδεις υποδομές που υπάρχουν στην Πάφο και τις άλλες που απουσιάζουν παντελώς. Πρώτα και κύρια το οδικό δίκτυο. Πχ η κεντρική οδική αρτηρία που συνδέει την πόλη της Πάφου με το διαμέρισμα Χρυσοχούς ανήκει σε άλλες εποχές, εποχές του παρελθόντος. Το αποτέλεσμα είναι, δεκαετίες τώρα, οι κάτοικοι της γύρω περιοχής να καταταλαιπωρούνται σε όλες τις μετακινήσεις τους, αλλά και οι περιηγητές, ημεδαποί και αλλοδαποί, να δυσκολεύονται αφάνταστα. Η έννοια αυτοκινητόδρομος είναι γνωστή στους Παφίτες μόνο από την αρτηρία που τους συνδέει με τη Λεμεσό. Από εκεί και πέρα, πέραν του αστικού κέντρου, καλό είναι και το οδικό δίκτυο της δεκαετίας του ’80!

Το «νέο» Γενικό Νοσοκομείο της Πάφου του χρόνου γίνεται κιόλας τριάντα χρονών. Υποδομή γερασμένη και ανεπαρκής για να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες της πόλης και επαρχίας, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Τα ίδια μπορεί να υποστηρίξει κανείς και για τις κτιριακές υποδομές, κυρίως της μέσης και τεχνικής εκπαίδευσης. Κτίρια πεπαλαιωμένα και ελλιπή με συνέπεια σχολεία δυσλειτουργικά και υπερπλήρη.

Ο κατάλογος της ένδειας της Πάφου σε δημόσιες υποδομές είναι μακρύς. Οι Παφίτες είναι και παραδοσιακοί, είναι και αυθεντικοί. Νιώθουν όμως και σύγχρονοι και μοντέρνοι. Αυτός ο εκσυγχρονισμός-εκμοντερνισμός, που βιώνουν οι Παφίτες στη ψυχοσύνθεση και τον τρόπο ζωής τους, πρέπει να πλαισιωθεί και από τις αντίστοιχες υποδομές. Τον λόγο έχει το κράτος, κατά πρώτο λόγο η εκτελεστική εξουσία και κατά δεύτερο το κοινοβούλιο. Η φωνή της Πάφου πρέπει να ακουστεί πιο δυνατά, πιο πειστικά και πιο αποτελεσματικά.

Η Πάφος αδικείται και επιβάλλεται να διεκδικεί πιο δυναμικά

της Μαρίας Παπαλαζάρου Φράγκου
Υποψήφια βουλευτής Πάφου, ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις