ΦυλΑναγνωσία: Διαβάζοντας το φύλο – Ένα παφίτικο Kickstarter!

ΦυλΑναγνωσία: Διαβάζοντας το φύλο – Ένα παφίτικο Kickstarter!

Από 15 Απριλίου έως 6 Ιουνίου 2022, στην διαδικτυακή πλατφόρμα Kickstarter θα είναι ενεργή η καμπάνια Crowdfunding που θα συνεισφέρει στην ίδρυση ενός εκδοτικού οίκου στην Κύπρο παιδικών και εικονογραφημένων βιβλίων που θέλει να δώσει χώρο σε “νέες γλώσσες” απαλλαγμένες από έμφυλα στερεότυπα. H ΦυλΑναγνωσία θα είναι ένας διαφορετικός Κυπριακός εκδοτικός οίκος, ο πρώτος στο είδος του στην Κύπρο και στην Ελλάδα.

Καμπάνια στο Kickstarterhttps://www.kickstarter.com/projects/fylanagnosia/fylanagnosia


Οι κύριοι στόχοι αυτής της πρωτοβουλίας είναι δύο:

Η μετάφραση στην ελληνική γλώσσα παιδικών και εικονογραφημένων βιβλίων απ’ όλο τον κόσμο που έχουν θετικό περιεχόμενο ως προς το φύλο και καλλιεργούν το σεβασμό χωρίς διακρίσεις.

Η δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου μεταξύ εκδοτικών οίκων ή/και οργανισμών που με κοινό όραμά να προσφέρουν στο αναγνωστικό κοινό βιβλία που αφηγούνται ιστορίες ή παρουσιάζουν πρόσωπα που αποδίδουν την πολυπλοκότητα της σύγχρονης πραγματικότητας.

Η ιδέα πηγάζει από το ενδιαφέρον της κύπριας μεταφράστριας παιδικής λογοτεχνίας, Κωνσταντίνας Μαύρου, η οποία συχνά στη δουλειά της ασχολείται με κείμενα που πραγματεύονται κοινωνικά ζητήματα το οποία σχετίζονται κυρίως με την ισότητα.

Η αναποτελεσματική προσπάθεια εύρεσης ελληνικής βιβλιογραφίας για την ανάπτυξη ενός εκπαιδευτικού προγράμματος σχετικά με το φύλο και η ενδελεχή έρευνα τόσο στις βιβλιοθήκες όσο και στους καταλόγους των εκδοτικών οίκων οδήγησαν την Κωνσταντίνα Μαύρου στη διαπίστωση της σχεδόν παντελούς έλλειψης ελληνικών ή μεταφρασμένων προς τα ελληνικά βιβλίων με θετικό περιεχόμενο ως προς την έννοια του φύλου. Το συμπέρασμα της ήταν ότι η αγορά του βιβλίου χρήζει άμεσου εμπλουτισμού της με νέες ιδέες και υλικό.

Αφού μοιράστηκε την ιδέα της με πολλά άτομα με τα οποία συνεργάζεται, κατάφερε να δημιουργήσει μια δυναμική ομάδα με υψηλά κίνητρα αποτελούμενη από τις Virna Manattini – Επικεφαλής της καμπάνιας Crowdfunding και διαχείρισης μέσων κοινωνικής δικτύωσης, Ιωάννα Αβραάμ – εικονογράφος και δημιουργός του silent book (βιβλίο χωρίς λόγια) με το οποίο η ΦυλΑναγνωσία θα κάνει τα πρώτα της βήματα και Ελένη Μαύρος Σέρρα – σχεδιάστρια λογοτύπου. Μαζί οργάνωσαν και προωθούν αυτήν την καμπάνια Crowdfunding, η οποία θα επιτρέψει την ίδρυση του εκδοτικού οίκου ΦυλΑναγνωσία.

Έμπνευση για την ονοματοδοσία αυτή έδωσε η ομοηχία της με τη σύνθετη λέξη Φιλαναγνωσία και πιο συγκεκριμένα το πρώτο συνθετικό τους «φυλ» και «φίλ», δηλαδή των δύο διαφορετικής σημασίας αλλά ομόηχων λέξεων φίλος και φύλο.

Η Κωνσταντίνα, γνωρίζοντας καλά την αγορά του βιβλίου, κυρίως του παιδικού, τόσο της Ιταλίας όσο και της Ελλάδας και της Κύπρου, αντλώντας έμπνευση από ορισμένες ιταλικές και ευρωπαϊκές πραγματικότητες, αποφάσισε να πραγματοποιήσει στη χώρα καταγωγής της ένα καινοτόμο έργο απαραίτητο για τη σημερινή κοινωνία.

Διαβάζοντας το Φύλο είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει αυτό το εκδοτικό έργο.

Η ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΕΡΓΗ ΑΠΟ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΕΩΣ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022

Για περαιτέρω πληροφορίες:

Project Manager: Κωνσταντίνα Μαύρου

Υπεύθυνη προώθησης καμπάνιας στην Κύπρο: Μαρία Τσαούση

email: [email protected]

website: https://constantinamavrou.com/progetti/fylanagnosia/