Φωτεινός φάρος και πηγή έμπνευσης

Φωτεινός φάρος και πηγή έμπνευσης

Το παράδειγμα των αετών που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος κατά την πτώση του ελικοπτέρου της Εθνικής Φρουράς στις 11 Ιουλίου του 2002 θα φωτίζει τα δικά μας βήματα, το δρόμο του καθήκοντος,  ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης στον επιμνημόσυνο λόγο που εκφώνησε στο 13ο ετήσιο μνημόσυνο των πέντε ηρώων, που τελέστηκε σήμερα στα Κούκλια της Επαρχίας Πάφου.

Μέσα συνέχισε, από την μαρτυρική θυσία των πέντε ηρώων είναι η αδιάσπαστη κοινή πορεία του ελληνισμού , κοινή θυσία Ελλαδιτών και Κυπρίων που υπήρξε – όπως είπε διαχρονικά  αδιαμφισβήτητο σύμβολο  ενότητας , ακλόνητο τεκμήριο των ακατάλυτων θεσμών , που ενώνουν τους απανταχού Έλληνες.


Ο κ. Φωκαϊδης σημείωσε πως τιμώντας σήμερα πέντε αξιωματικούς «ανανεώνουμε και την δική μας δέσμευση να υπηρετήσουμε την πατρίδα με προσήλωση και αφοσίωση στο καθήκον, οι λαμπερές τους μορφές θα φωτίζουν για πάντα τις ψυχές μας, υποδεικνύοντας το δρόμο της φιλοπατρίας και της προσφοράς, τον δρόμο που οδηγεί στην λύτρωση και τη δικαίωση του αγώνα μας, το δρόμο για μια Κύπρο ελεύθερη χωρίς διαχωριστικά συρματοπλέγματα και στρατεύματα κατοχής, μια Κύπρο επανενωμένη σε συνθήκες ειρήνης , ασφάλειας και συνδημιουργίας για όλους τους νόμιμους κατοίκους του νησιού».

Επεσήμανε επίσης, πως οι αξέχαστοι ήρωες του μοιραίου ελικοπτέρου θα αποτελούν πάντα πηγή έμπνευσης και θάρρους αλλά και φωτεινό φάρο που θα διατηρεί αναμμένη τη φλόγα της τιμής και του καθήκοντος και θα φωτίζει το δρόμο μέχρι την τελική δικαίωση.

Στο 13ο ετήσιο μνημόσυνο του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Ευάγγελου Φλωράκη, του Διοικητή Διοίκησης Αεροπορίας Αντιπτέραρχου Στυλιανού Δεμέγα, του Επισμηναγού Πάρη Αθανασιάδη, του Πλωτάρχη Νικόλα Γεωργίου και του Σμηναγού Μιχάλη Σιακαλλή, οι οποίοι έχασαν την ζωή τους, εν ώρα καθήκοντος, κατά την πτώση ελικοπτέρου της Εθνικής Φρουράς, στις 11 Ιουλίου 2002 που τελέστηκε στον  Ιερό Ναό Αποστόλου Λουκά προϊσταμένου του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου,  στο χωριό Κούκλια στην Πάφο από το Κοινοτικό Συμβούλιο Κουκλιών, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς, την Εκκλησιαστική Επιτροπή Κουκλιών και τους Συνδέσμους Καταδρομέων Πάφου, Λεμεσού και Αμμοχώστου,  παρέστη και ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο  Ηλίας Φωτόπουλος αλλά και οι θρησκευτικές, πολιτικές και στρατιωτικές αρχές.

Εξάλλου σε χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Κουκλιών Μιχαλάκης Σόλωνος ανέφερε πως το σημερινό μνημόσυνο αποτελεί μια υπενθύμιση.

Οι λεβεντές που τιμούμε – όπως είπε- « μας προστάζουν να δούμε κατάματα την σημερινή πραγματικότητα και να μην την ασπαστούμε, να δούμε γυμνή την ιστορία, να την διαβάσουμε καθαρά χωρίς ομιχλώδεις εικόνες και υπονοούμενα» 

Όσα χρόνια κι αν πέρασαν, όποια γεγονότα κι αν ακολούθησαν η ελευθερία και η δημοκρατία δεν παύουν να κατακτώνται με θυσίες εκείνων που πάνω από τη ζωή τους θέτουν την πατρίδα και που πάνω, συνέχισε, από τον εαυτό τους και το μικρό τους εγώ θέτουν τους συνανθρώπους τους και την κοινωνία του «εμείς».

Μετά το μνημόσυνο, ακολούθησε  τρισάγιο προσκλητήριο πεσόντων  και κατάθεση στεφάνων στον χώρο του μνημείου των πεσόντων.

Εξάλλου την απόσταση που διένυσε το ελικόπτερο κάλυψαν συμβολικά και φέτος  κατά την διάρκεια του επίσημου μνημοσύνου των πέντε παλικαριών της Εθνικής Φρουράς, οι δρομείς του Σωματείου Περικλής Δημητρίου.

Οι λαμπαδηφόροι, δρομείς του Σωματείου Περικλής Δημητρίου  που ξεκίνησαν από την αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου αφίχθησαν στο Μνημείο των πέντε ηρώων στο σημείο ακριβώς της θυσίας τους, στο σημείο που άφησαν την τελευταία τους πνοή στη γη των Κουκλιών.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΘΝΕ)