Φύτρωσε τετραώροφο ξενοδοχείο στο Λατσί

Φύτρωσε τετραώροφο ξενοδοχείο στο Λατσί

Στο Λατσί, όπου σχεδόν το σύνολο των κτηρίων έχουν ύψος ενός ή δύο ορόφων, φύτρωσε ξαφνικά τετραώροφο ξενοδοχείο το οποίο πολλοί θεωρούν ότι αλλοίωσε την εικόνα της περιοχής και το χειρότερο, δημιούργησε κακό προηγούμενο, αφού η Πολεοδομία θα είναι δύσκολο αν όχι αδύνατο να αρνηθεί σε άλλον αιτητή να κτίσει κτήριο ανάλογου ύψους.

Το κτήριο έχει κτιστεί στο ύψωμα απέναντι από το λιμανάκι και πάνω από τον παραλιακό δρόμο. Δεσπόζει σε όλη την περιοχή και κυριολεκτικά πνίγει όλα τα χαμηλότερα κτήρια που βρίσκονται μπροστά του. Δεν έχει καμία σχέση με την περιβάλλουσα περιοχή και με όσους μιλήσαμε ουδείς μπορεί να αντιληφθεί με βάση ποια λογική επιτράπηκε η ανέγερσή του.


Παράλληλα, εγείρεται θέμα για την πολιτική που θα ακολουθηθεί, όχι μόνο στην περιοχή Λατσί αλλά και σε άλλες περιοχές όπου υπάρχουν ανάλογα χαρακτηριστικά, ύστερα από τα κίνητρα που παραχώρησε η κυβέρνηση. Αξίζει επίσης να σημειωθεί, πως για να καταστεί δυνατή η ανέγερση τετραώροφου κτηρίου, δόθηκε άδεια από την Πολεοδομία για ανέγερση επιπλέον δύο ορόφων από ό,τι προβλέπεται στο Τοπικό Σχέδιο. Σημειώνεται επίσης, πως το ξενοδοχείο κτίστηκε χωρίς άδεια οικοδομής από τον Δήμο Πόλεως Χρυσοχούς, ενώ κατά τη διάρκεια της ανέγερσής του δεν ελήφθησαν δικαστικά μέτρα για το γεγονός ότι οι κατασκευαστικές εργασίες εκτελούνταν παράνομα.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι εκτός από τους δύο επιπλέον ορόφους στον ιδιοκτήτη δόθηκε επιπλέον συντελεστής δόμησης 20% με βάση τα κίνητρα που είχε αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο. Ο συντελεστής στην περιοχή που κτίστηκε το ξενοδοχείο ήταν 40% και σε αυτόν προστέθηκε επιπλέον συντελεστής 8%.

Γιατί όμως δόθηκε άδεια ανέγερσης δύο επιπλέον ορόφων σε μια περιοχή την οποία πολλοί προτιμούν για το γεγονός ότι δεν «καταστράφηκε» από πολυώροφα κτήρια όπως συνέβη σε άλλες παραθαλάσσιες πόλεις.

Απευθυνθήκαμε στην επαρχιακή λειτουργό Πολεοδομίας κ. Έλενα Χριστοφίδου, την οποίαν αρχικά ρωτήσαμε κατά πόσον έχει εκδοθεί πολεοδομική άδεια για την ανέγερση του ξενοδοχείου και αν επιτρέπεται η ανέγερση τεσσάρων ορόφων στην περιοχή. Η κ. Χριστοφίδου ανέφερε ότι εξεδόθη πολεοδομική άδεια η οποία περιλαμβάνει επιπλέον δύο ορόφους, κάτι το οποίο επιτρέπεται από το Τοπικό Σχέδιο. Η άδεια δόθηκε με την έγκριση της διευθύντριας Πολεοδομίας, όπως απαιτείται, είπε.

«Αλλοιώθηκε η τοπογραφία της περιοχής»

Αρχιτέκτονες με τους οποίους επικοινώνησε ο «Φ», υποστήριξαν, πως δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις που προβλέπονται. Συγκεκριμένα υπέδειξαν, πως οι ανάγκες της περιοχής θα μπορούσαν να καλυφθούν και με κτήρια χαμηλότερου ύψους και ούτε απαραίτητη ούτε και επιθυμητή ήταν η ανέγερση επιπλέον δύο ορόφων ενώ υποστήριξαν πως όταν λειτουργήσει το ξενοδοχείο θα επηρεαστούν οι ανέσεις της περιοχής καθώς και των παρακείμενων ιδιοκτησιών.

Οι ίδιοι αρχιτέκτονες υπέδειξαν επίσης, πως με βάση το Τοπικό Σχέδιο πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν και τα εξής:

  1. Η ένταξη του κτηρίου στην κλίμακα, στον χώρο και την τοπογραφία της ευρύτερης περιοχής που το περιβάλλει.
  2. Τυχόν δυσαρμονία με ιδιαίτερα στοιχεία του φυσικού και πολιτιστικού τοπίου και του ιστού της περιοχής και ιδιαίτερα με κύρια σημεία αναφοράς.
  3. Διασφάλιση των ανέσεων της περιοχής και οπτικών φυγών με ανάλογη μείωση της ανώτατης επιτρεπόμενης κάλυψης και ανάλογη αύξηση των αποστάσεων από τα σύνορα του τεμαχίου και το οδικό σύνορο.
  4. Η επίτευξη ανάλογης τοπιοτέχνησης του ελεύθερου χώρου του τεμαχίου.
  5. Το επίπεδο ποιότητας αισθητικού σχεδιασμού.

Θεατής ο Δήμος στην παρανομία

Ο Δημοτικός Μηχανικός Πόλεως Χρυσοχούς κ. Σπύρος Σπύρου ερωτηθείς σχετικά από τον «Φ», επιβεβαίωσε πως το κτήριο κτίστηκε χωρίς άδεια οικοδομής. Εγκρίθηκε και θα εκδοθεί εντός των ημερών, είπε ο κ. Σπύρου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε, πως ο Δήμος δεν προσέφυγε στο Δικαστήριο, αφού όπως είπε, σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν τα αιτήματα του Δήμου για έκδοση διαταγμάτων αναστολής των εργασιών δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Αν προχωρούσαμε σε ποινική υπόθεση μέχρι να εκδικαζόταν, το ξενοδοχείο θα κτιζόταν, είπε.

Ανέφερε επίσης, πως ο φάκελος της συγκεκριμένης ανάπτυξης παράπεσε στην Πολεοδομία με αποτέλεσμα να σημειωθεί καθυστέρηση στην εξέταση της αίτησης. Όπως εξήγησε ο κ. Σπύρου, ο λειτουργός ο οποίος χειριζόταν την αίτηση στην πτυχή που αφορούσε το βιολογικό σταθμό του ξενοδοχείου, συνελήφθη στο πλαίσιο των ερευνών για τα ΧΥΤΥ, κάτι το οποίο συνέτεινε στην καθυστέρηση της εξέτασης της αίτησης.

Πηγή: Φιλελεύθερος