Φ. Φαίδωνος: η τοπική αυτοδιοίκηση έχει υποχρέωση να στηρίξει κάθε μορφή αθλητισμού

Φ. Φαίδωνος: η τοπική αυτοδιοίκηση έχει υποχρέωση να στηρίξει κάθε μορφή αθλητισμού

O αθλητισμός αποτελεί, και πρέπει να αποτελεί, βασική προτεραιότητα στις δράσεις και τους προγραμματισμούς κάθε σύγχρονης κοινωνίας, κάθε οργανωμένου συνόλου και ιδιαίτερα της τοπικής αρχής, που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη, δήλωσε ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος στο πλαίσιο ομιλίας του χθες στην εκδήλωση ” 30 χρόνια αθλητισμός για όλους”, που πραγματοποιήθηκε στην κλειστή αίθουσα “Αφροδίτη”, στην Πάφο.

O κ. Φαίδωνος σημείωσε πως η παρουσία του στην εκδήλωση του έδωσε την ευκαιρία να εκφράσει εν συντομία το όραμα, τις σκέψεις και τις προτάσεις του Δήμου Πάφου για το μέλλον του αθλητισμού στην πόλη, τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, καθώς και το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει στο σημαντικό αυτό ζήτημα η τοπική αρχή.


Ο Δήμαρχος Πάφου σημείωσε πως η τοπική αυτοδιοίκηση έχει την υποχρέωση να στηρίξει κάθε μορφή του αθλητισμού.
Κάθε δημότης, σημείωσε, θα πρέπει να έχει τις ίδιες ευκαιρίες για συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες, χωρίς διακρίσεις με βάση το φύλο, την εθνική καταγωγή, την οικονομική κατάσταση και την ηλικία.

Σε αυτή τη μαζική του μορφή, συνέχισε, “ο αθλητισμός εμπίπτει στην άμεση δραστηριότητα και ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”, και πρέπει να προσφέρεται ως κοινωνικό αγαθό, να καλύπτει τις ανάγκες όλων των κοινωνικών ομάδων και να παρέχεται με εξασφαλισμένες προϋποθέσεις ασφάλειας της ποιότητας και κυρίως των επαρκών και σύγχρονων υποδομών.

Από την άλλη πλευρά, σημείωσε, “έχουμε τον αγωνιστικό αθλητισμό, ο οποίος προσφέρει διακρίσεις είτε σε συλλογικό είτε σε ατομικό επίπεδο, αναδεικνύοντας έτσι την πόλη μας, προβάλλοντας την περιοχή μας, επιβεβαιώνοντας το πολιτιστικό μας υπόβαθρο και επισφραγίζοντας την κοινή προσπάθεια για την οικοδόμηση μιας σύγχρονης, υγιούς και δημιουργικής κοινωνίας”.

O κ. Φαίδωνος είπε ακόμη πως η δράση του Δήμου Πάφου στον τομέα του αθλητισμού στηρίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες στη δημιουργία της απαραίτητης υποδομής, και στη διαμόρφωση και υλοποίηση των αθλητικών προγραμμάτων.

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Πάφου η αθλητική υποδομή της πόλης περιορίζεται ουσιαστικά στο Παφιακό Στάδιο και στην κλειστή αίθουσα “Αφροδίτη”, για να καλύψει τις ανάγκες των δεκάδων σωματείων και αθλητών μας. Είπε πως τα προβλήματα αυτά θα μπορέσουν να ξεπεραστούν μόνο με τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με το ξεπέρασμα των σημερινών οικονομικών δυσκολιών.

Σημείωσε πως ο Δήμος Πάφου έχει όραμα και τη βούληση για την αθλητική ανάπτυξη της πόλης με την στήριξη κυρίως από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού.

Στη βάση αυτή, ανέφερε, ο Δήμος Πάφου προγραμματίζει και διεκδικεί τη δημιουργία Κλειστού Αθλητικού Κέντρου, έργα άθλησης και ψυχαγωγίας στις συνοικίες καθώς και την αναβάθμιση του Ιακώβειου σταδίου.

Πρώτος στόχος μας, σημείωσε ο κ. Φαίδωνος, είναι η αναβάθμιση των χώρων αθλοπαιδιών στις γειτονιές της πόλης μας, με στόχο την αναβάθμιση των γηπέδων στην οδό Αλεξανδρουπόλεως και του χώρου αθλοπαιδιών των οικοπέδων Αχμέτ Ρασίητ.

Επεσήμανε επίσης πως ο Δήμος Πάφου έχει προχωρήσει στη μελέτη και σχεδιασμό για αναβάθμιση του Ιακώβειου Σταδίου. Σε πρόσφατες συσκέψεις διαφάνηκε, όπως είπε, ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αντιμετωπίζει θετικά το θέμα, ενώ ο Δήμος έχει συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό του τη δική συνεισφορά. Προσβλέπω ότι και ο ΚΟΑ θα αντιμετωπίσει θετικά το αίτημά μας για έναρξη της πρώτης φάσης του έργου, σημείωσε ο κ. Φαίδωνος.

‘Οπως είπε, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Δήμος Πάφου έχει αποφασίσει μια σειρά δράσεων και ενεργειών που περιλαμβάνουν έμπρακτη ενίσχυση των Αθλητικών Σωματείων και Οργανώσεων της πόλης μέσω της ετήσιας χορηγίας, της οικονομικής στήριξης για τη διοργάνωση σημαντικών αθλητικών γεγονότων, αλλά και της παροχής υπηρεσιών, καθώς και την προαγωγή του μαζικού αθλητισμού, μέσω ειδικών προγραμμάτων και διοργανώσεων.

Ο κ. Φαίδωνος ανακοίνωσε επίσης στο πλαίσιο της εκδήλωσης πως ο Δήμος Πάφου στο άμεσο μέλλον σχεδιάζει την επέκταση του Προγράμματος «Αθλητισμός και Γυναίκα», τη διοργάνωση του Γύρου της Πάφου 2015, την οργάνωση εκδήλωσης με στόχο τη προώθηση του αθλητισμού και του εθελοντισμού, σε συνεργασία με το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντικών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, την ενεργό συμμετοχή στις εκδηλώσεις της 1ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, τη διοργάνωση εκδήλωσης για τη Βράβευση Αρίστων Αθλητών και Σωματείων, την οργάνωση διήμερου τουρνουά καλαθόσφαιρας, σε συνεργασία με τη Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθόσφαιρας, καθώς και εκδηλώσεις – δραστηριότητες σε όλα τα αθλήματα, σε συνεργασία με τα αθλητικά σωματεία και φορείς της πόλης.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΜΚ)