Φ. Φιλίππου: “Ψήφισα Θετικά και Υπεύθυνα”

Φ. Φιλίππου: “Ψήφισα Θετικά και Υπεύθυνα”

Εις απάντηση των όσων γράφονται και λέγονται τις 2 τελευταίες ημέρες, εξηγώ και ξεκαθαρίζω σε όλους τους συμπολίτες μου, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο, τους λόγους που τάχθηκα υπέρ στην ψηφοφορία της Ολομέλειας του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου, που διεξάχθηκε στις 15.04.2019 με αποκλειστικό θέμα το αίτημα του Μητροπολίτη Πάφου κ.κ. Γεώργιου, για να προχωρήσει σε αίτηση για Πολεοδομική άδεια κατά παρέκκλιση για ανέγερση Καθεδρικού Ναού στο Δημόσιο Κήπου της Πάφου.

Το ιστορικό του Δημόσιου Κήπου ξεκινά με μια συμφωνία μεταξύ του νόμιμου ιδιοκτήτη, Ιερά Μητρόπολη Πάφου, και του Δήμου Πάφου, που υπογράφηκε στις 20 Ιουνίου 1955 με χρονική ισχύ τα 50 χρόνια, όπου στην ουσία παραχωρείτο ένα τμήμα στο Δήμο για να ανεγείρει το Δημοτικό Μέγαρο, τμήμα υπό ενοικίαση στο Δήμο Πάφου ως χώρο πρασίνου και ένα τμήμα όπου θα ανεγείρονταν Μητροπολιτικό Μέγαρο, βοηθητικές εγκαταστάσεις και Καθεδρικός Ναός από την Ιερά Μητρόπολη Πάφου. Μετά τον απελευθερωτικό αγώνα 1955-59, το θέμα τέθηκε σε αναστολή.

Η Μητρόπολη Πάφου, μετά τα επεισόδια της τουρκοανταρσίας 1963-64, μετεγκαταστάθηκε από τον Μούταλλο στον Άγιο Θεόδωρο, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα, έτσι το θέμα ανέγερσης Μητροπολιτικού Μεγάρου δεν υφίσταται πλέον. Μετά από εισηγήσεις προηγούμενων Δημοτικών Συμβουλίων ο συντελεστής δόμησης του τεμαχίου μειώθηκε από 160% σε 1% και πλέον στο Τοπικό Σχέδιο η περιοχή χαρακτηρίζεται ως Ζώνη Δα2. Στη συνέχεια η Ιερά Μητρόπολη Πάφου προχώρησε σε μελέτες και σχεδιασμό από Γάλλους αρχιτέκτονες για ανέγερση του Καθεδρικού Ναού σε γη που τους προτάθηκε για ανταλλαγή στην τοποθεσία Μουσαλλάς. Γη που στην τελική δεν μπορεί να δοθεί στην Εκκλησία λόγω ειδικού καθεστώτος, και έτσι παρά τα έξοδα απορρίφθηκε το αίτημα της και προχώρησε η ανακαίνιση του καφεστιατορίου που έχουμε σήμερα.

Δεύτερη εισήγηση για το χώρο των παλιών εγκαταστάσεων της Αστυνομίας πάλι δεν μπορεί να γίνει δεκτή, καθώς το κτήριο της αστυνομίας αποτελεί διατηρητέο κτήριο και η έκταση στο διπλανό τεμάχιο ανήκει στο ΕΒΚΑΦ.

Σημειώστε ότι ο Καθεδρικός Ναός είναι ένας ναός ο οποίος λειτουργεί μόνο 8-10 φορές το χρόνο (σε μεγάλες εορτές όπως Πάσχα και Χριστούγεννα, εθνικές επετείους, επισκέψεις από Πατριάρχες κ.α.) και λόγω του θρησκευτικού τελετουργικού απαιτείται να είναι κοντά στη έδρα. Άρα, η μόνη εναλλακτική επιλογή που παραμένει στο τραπέζι της συζήτησης είναι ο Δημόσιος Κήπος, ιδιοκτησία της Ιεράς Μητρόπολης Πάφου, η οποία έτσι και αλλιώς έχει κάθε δικαίωμα ως ιδιοκτήτης να κάνει αίτηση κατά παρέκκλιση για την ανέγερση του Καθεδρικού Ναού που χρειάζεται.

Μετά το 2005 που έληξε η συμφωνία, στην ουσία η Ιερά Μητρόπολη Πάφου δεν επέτρεψε να συνεχίζεται η χρήση του Δημόσιου Κήπου από το Δήμο Πάφου, γνωστή η αποζημίωση €400.000 στον ενοικιαστή του καφεστιατορίου χωρίς να υπάρχει καφεστιατόριο και το αποκαρδιωτικό κατάντημα του κήπου μετά από 14 χρόνια ουσιαστικής εγκατάλειψης, και παράλληλα απαιτεί τα δικαιώματα της μέσω δικαστικής διαδικασίας, με εναγόμενο ποσό αποζημίωσης 26 εκατ. ευρώ. Στο ερώτημα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς η αναμφισβήτητη απάντηση δόθηκε ήδη από το δικαστήριο που έκανε θετικό το αίτημα του ιδιοκτήτη, Ιεράς Μητρόπολής Πάφου, για την αγωγή.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση του Σώματος τάχθηκα ξεκάθαρα κατά του αιτήματος, γιατί επρόκειτο για συγκεκριμένο αίτημα που χωροθετούσε τον Καθεδρικό Ναό μεταξύ του Δημοτικού Μεγάρου και της πλατείας Κωστή Παλαμά, εφαπτόμενο με την πλατεία 28ης Οκτωβρίου, με συγκεκριμένο όγκο, ύψος, μέγεθος και αρχιτεκτονική. Το αίτημα απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι λόγοι απόρριψης από την Δημοτική Ομάδα της ΕΔΕΚ ήταν κυρίως η συγκεκριμένη χωροθέτηση, το μέγεθος και η επίπτωση στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, λόγω και του νεοκλασικού χαρακτήρα της περιοχής.

Η Δημοτική Ομάδα της ΕΔΕΚ με επιστολή της κάλεσε τον Δήμαρχο Πάφου, όπως προσκαλέσει τον Μητροπολίτη Πάφου να εκφράσει τις απόψεις του ενώπιων των μελών του σώματος, αλλά και να απαντήσει σε τυχόν απορίες και ερωτήσεις τους, στην συνεδρία της ολομέλειας της Δευτέρας 15.04.2019, μετά από επιστολή του τελευταίου προς το Σώμα για να επανεξεταστεί το αίτημα του, αφού ο ίδιος είχε διαφοροποιήσει τις απόψεις του.

Κατά τη χθεσινή συνεδρία ο Μητροπολίτης Πάφου κ.κ. Γεώργιος απαντώντας σε ερωτήσεις/εισηγήσεις που του τέθηκαν από την Δημοτική Ομάδα της ΕΔΕΚ, διαβεβαίωσε το Δημοτικό Συμβούλιο ότι ο προτεινόμενος Καθεδρικός Ναός θα είναι πολύ μικρότερος σε εμβαδόν, περίπου 700τ.μ. και ότι δεν φέρει καμία ένσταση να σχεδιαστεί (με προκήρυξη Διεθνή Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού) και να χωροθετηθεί πάντοτε σύμφωνα με τις υποδείξεις και την έγκριση του Δήμου Πάφου ως Πολεοδομική Αρχή, έτσι ώστε να μην επηρεάζει κατά πολύ την υφιστάμενη φύτευση, χωρίς περίφραξη και με ανοιχτή πρόσβαση στον υπόλοιπο χώρο.

Με άλλα λόγια, χωροθέτηση, όγκο, μέγεθος και αρχιτεκτονική που να εναρμονίζεται πλήρως  με το φυσικό και δομημένο περιβάλλον, στη βάση του νεοκλασικού χαρακτήρα της περιοχής. Το υπόλοιπο τεμάχιο εμβαδού περίπου 13000τ.μ. θα παραχωρηθεί με τίτλο ιδιοκτησίας στον Δήμο Πάφου μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών. Παράλληλα, η αρχιτεκτονική ομάδα θα συνεργαστεί με τον Δήμο Πάφου ως Πολεοδομική Αρχή για να σχεδιάσει πλήρως την τοπιοτέχνηση ολόκληρου του Δημόσιου Κήπου, σύμφωνα με τις υποδείξεις και εισηγήσεις του Δήμου και θα περιλαμβάνει πλούσιους και ώριμους χώρους πρασίνου, παιδικές χαρές, καφεστιατόριο και τον Καθεδρικό Ναό, έτσι ώστε όλα μαζί να αποτελούν ένα πραγματικό στολίδι για την πόλη μας. Όλα τα έξοδα της σχεδίασης, των απαιτούμενων μελετών, αλλά και της κατασκευής του Καθεδρικού ναού, της τοπιοτέχνησης και όλων των κατασκευών θα επωμιστεί η Ιερά Μητρόπολη Πάφου.

Επίσης, σε ερώτημα για την δικαστική αγωγή απάντησε ότι από την στιγμή που θα έχουμε συμφωνία θα αποσύρει την αγωγή την επόμενη μέρα. Επιβεβαίωσε ξανά ότι ο Καθεδρικός Ναός θα λειτουργεί μόνο περίπου 10 φορές το χρόνο και τον υπόλοιπο καιρό στην ουσία θα αποτελεί ένα αξιοθέατο χώρο επισκεπτών. Παράλληλα, ως αντιστάθμισμα για την κατά παρέκκλιση η Εκκλησία είναι έτοιμη να συνεισφέρει οικονομικά για την ανέγερση και λειτουργία ενός Συμβουλευτικού Κέντρου Πρόληψης Κατά της χρήσης Εξαρτησιογόνων και Ναρκωτικών Ουσιών σε οποιοδήποτε χώρο της υποδειχθεί από το Δήμο Πάφου, για ενίσχυση των δράσεων και ουσιαστική καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών.

Τέλος, πέραν του Δημόσιου Κήπου των περίπου 13000τ.μ. συμφωνήθηκε η δημιουργία ενός δεύτερου Δημόσιου Πάρκου έκτασης περίπου 8000τ.μ. δίπλα από τις παλιές εγκαταστάσεις της Αστυνομίας, διπλασιάζοντας με αυτό τον τρόπο τους χώρους πρασίνους στις κεντρικές πλατείες της Πάφου. Όλα τα πιο πάνω μπορούν να επιβεβαιωθούν από τα πρακτικά και την ηχογραφημένη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με όσα προανέφερα και λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη το Δημόσιο συμφέρον, την παρατεταμένη διχόνοια μεταξύ των πολιτών, την δικαστική διαμάχη μεταξύ Κλήρου και Δημοτικής Αρχής με όλα τα συνεπακόλουθά της, οικονομικά και κοινωνικά, τάχθηκα υπέρ του αιτήματος της Ιεράς Μητρόπολης Πάφου για να υποβάλει αίτηση για πολεοδομική άδεια κατά παρέκκλιση, έτσι ώστε να τερματιστεί ένα χρονίζον θέμα το οποίο πληγώνει ανεπανόρθωτα την πόλη και τους κατοίκους της Πάφου.

Κατά την άποψη μου η άρνηση ή η αποχή στο αίτημα θα είχε ως αποτέλεσμα τη διαιώνιση του προβλήματος, την οικονομική επιβάρυνση των συμπολιτών μας και την παράταση της σύγκρουσης μεταξύ της Εκκλησίας και της Δημοτικής Αρχής. Το χειρότερο από όλα θα ήταν η πλήρη εγκατάλειψη του Δημόσιου Κήπου στο μαρασμό, το σκοτάδι και την ασχήμια.

Θεωρώ ότι υπό τις περιστάσεις έπραξα ορθά, ψήφισα υπεύθυνα και κέρδισα όσα περισσότερα μπορούσα για την πόλη και όλους τους συμπολίτες μου, υποστηρικτές ή μη. Θα συνεχίσω να ενεργώ και να αγωνίζομαι έντιμα, υπεύθυνα και χωρίς παρωπίδες, με μοναδικό γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον της πόλης της Πάφου και το σύνολο των συμπολιτών μου.

Φίλιππος Θ. Φιλίππου
Πολιτικός Μηχανικός
Δημοτικός Σύμβουλος Κ.Σ. ΕΔΕΚ στον Δήμο Πάφου
16.04.2019