Φ . Φωτίου : Εθνική ανάγκη η αποστολή της Εθνικής Φρουράς

Φ . Φωτίου : Εθνική ανάγκη η αποστολή της Εθνικής Φρουράς

Τα νέα παιδιά κάλεσε να καταταγούν και να μην σκεφτούν την φυγοστρατία ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου από την Πάφο.


Ο κ Φωτίου σε δηλώσεις μετά το Μνημόσυνο των πεσόντων καταδρομέων στα πεδία μαχών της Κύπρου και του Κυβερνήτη του Αρματαγωγού ΛΕΣΒΟΣ Αντιναύαρχου Ελευθερίου Χανδρινού στον Ιερό Ναό Αγίου Κενδέα, στην Πάφο αναφερόμενος στην κατάταξη των εθνοφρουρών της 2013 Β ΕΣΣΟ στα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων Λάρνακας, Λεμεσού και Πάφου, από τις 5 μέχρι τις 12 Ιουλίου, ανέφερε πως έχει γίνει η απαραίτητη προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα και σε θέματα εγκαταστάσεων, σε θέματα υγιεινής διατροφής αλλά πάνω από όλα, – όπως είπε,- σε θέματα εκπαίδευσης.

Ο κ Φωτίου ανέφερε πως τα νέα παιδιά που θα καταταγούν στην Εθνική Φρουρά ,πρέπει να νιώθουν περήφανα, γιατί η αποστολή της Εθνικής Φρουράς δεν έχει αλλάξει και είναι εθνική ανάγκη, όπως είπε.

Εδώ συνέχισε « απειλούμεθα καθημερινά, από την άλλη πλευρά , αμφισβητούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, και έχουμε υποχρέωση να κρατήσουμε το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς σε ψηλά επίπεδα».

Ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε ακόμη πως η φυγοστρατία δεν είναι λύση, αλλά τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλοι, – όπως είπε-, Κυβέρνηση, Βουλή και Κοινωνία.

Είναι μεγάλη πρόκληση , πρόσθεσε ο κ Φωτίου, για όλα αυτά τα παιδιά που κατατάσσονται στην Εθνική Φρουρά να βλέπουν κάποιους που προκλητικά αποφεύγουν να καταταγούν , ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως δεν αναφέρεται σ’ αυτούς που έχουν πραγματικά προβλήματα . Για τις περιπτώσεις συνέχισε, που έχουν πραγματικά προβλήματα , « τα κατανοούμε και δίνονται αναστολές κα απαλλαγές ».

Ο Υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στις περιπτώσεις εκείνες που εσκεμμένα φυγοστρατούν και βρίσκουν τρόπους για να ξεγελούν τις υπηρεσίες .

Δεσμεύτηκε ακόμη , μέσω των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί, να επανεξεταστούν όλες εκείνες οι  περιπτώσεις που τα τελευταία χρόνια είχαν τύχει απαλλαγής για κάποιους λόγους .

Ευχήθηκε επίσης η Βουλή να εγκρίνει και τα επιπρόσθετα μέτρα την ερχόμενη Πέμπτη και έδωσε την υπόσχεση να συνεχιστεί η προσπάθεια ώστε να αντιμετωπιστεί το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα.

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο υπάρχει το ενδεχόμενο της μείωσης της στρατιωτικής θητείας στην παρούσα κυβέρνηση ο κ Φωτίου είπε , η μείωση τη στρατιωτικής θητείας, αποτελεί δέσμευση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ανεξάρτητα συνέχισε του γεγονότος ότι « περνούμε μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση θα γίνει η μείωση της θητείας γιατί επιβάλλεται», με τη σημαντική προϋπόθεση να μην επηρεαστεί το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς.

Μέσα ωστόσο συνέχισε, στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού, και του επανασχεδιασμού της Εθνικής Φρουράς θα επέλθει και η μείωση της στρατιωτικής θητείας , ενώ μελετάτε το όλο θέμα και σύντομα θα είναι έτοιμο – όπως είπε- να ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα.

Ο κ Φωτίου δεν ήταν ωστόσο σε θέση να γνωρίζει, ερωτηθείς σχετικά, κατά πόσο η παρούσα σειρά που θα καταταγεί θα υπηρετήσει λιγότερο.

Δεν γνωρίζω είπε , προσθέτοντας πως αυτό θα εξεταστεί την στιγμή που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Γίνεται αυτή την στιγμή κατέληξε , μια τεχνοοικονομική μελέτη, και λαμβάνουμε υπόψη και τις οικονομικές δυσχέρειες που έχουμε. Δεσμεύτηκε τέλος να υλοποιηθεί , η προεκλογική δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας για μείωση της θητείας στην Εθνική Φρουρά.

ΚΥΠΕ/ΚΠ/