ΧΑΣΤΟΥΚΙΑ ΑΦΥΠΝΙΣΗΣ της Μαρίας Νικολάου

ΧΑΣΤΟΥΚΙΑ ΑΦΥΠΝΙΣΗΣ της Μαρίας Νικολάου

Λυπηρό είναι το γεγονός ότι φαινόμενα διαφθοράς διασύρουν την πατρίδα μας διεθνώς, το τελευταίο διάστημα. Φαινόμενα που έχουν τη ρίζα τους στην ανεύθυνη στάση μερικών οι οποίοι ποτέ δεν φρόντισαν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης ή αποφυγής τους. Οι αποφάσεις που λήφθηκαν άφηναν κενά, αφού αποσκοπούσαν στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων προσώπων και των οικονομικών-πολιτικών τους συμφερόντων. Για μια ακόμη φορά, οι υπεύθυνοι αυτής της κατάστασης δεν έλαβαν καμία ευθύνη, έμειναν στο απυρόβλητο, αποποιήθηκαν κάθε ευθύνη, προσπαθώντας να ρίξουν την υπαιτιότητα σε άλλους. Παρ’ όλα αυτά, η ευθύνη είναι δεδομένη και βαραίνει την κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ. Υπεύθυνοι είναι αυτοί οι οποίοι αποφάσισαν να αλλάξουν και να χαλαρώσουν το πρόγραμμα πολιτογράφησης «επενδυτών».

Δεν θα αναφερθώ αναλυτικά σε όλο το πρόγραμμα και στις αλλαγές που έκανε εσκεμμένα η κυβέρνηση, παρά μόνο σε ένα δυο σημεία, που κρίνω ως άξια αναφοράς για να καταλάβουμε τι παιχνίδια κρύβονταν πίσω από αυτά. Πιο συγκεκριμένα, πριν τις αλλαγές και τις χαλαρώσεις ένας επενδυτής για να μπορέσει να κάνει αίτηση πολιτογράφησης έπρεπε να επένδυση τουλάχιστον 5 εκ. στην Κύπρο και από αυτά μόνο τα μισά έπρεπε να αφορούν την αγορά κατοικίας στην οποία θα διέμενε. Από το ποσό αυτό τα υπόλοιπα θα έπρεπε να τα επενδύει στην πραγματική οικονομία. Με το πρόγραμμα που εφάρμοσε η κυβέρνηση Αναστασιάδη ο επενδυτής μπορούσε να κάνει αίτηση πολιτογράφησης με επένδυση 2 εκ. αγοράζοντα για παράδειγμα μια έπαυλη στην οποία δεν ήταν υποχρεωμένος να διαμένει και χωρίς να χρειάζεται να επενδύσει κάποιο άλλο ποσό στην Κυπριακή οικονομία.


Όσο άφορα, τις ανησυχίες μας για τα ζητήματα διαπλοκής, σήψης και διαφθοράς, το ΑΚΕΛ, τις ανέφερε δημόσια, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου με σκοπό την άμεση εξεύρεση τρόπων προφύλαξης της πατρίδας μας από τον δημόσιο διασυρμό. Δυστυχώς, για ακόμα μια φορά, μιλούσαμε «εις ώτα μη ακουόντων», μιας και οι εισηγήσεις μας έθιγαν το ιδιοτελές συμφέρον των κυβερνόντων. Όπως διαφάνηκε αργότερα το γενικό συμφέρον και το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν κατώτερο αυτού.

Σαν να μην έφτανε μόνο αυτό η κυβέρνηση Αναστασιάδη προσπαθούσε να μας πείσει ότι εμείς έχουμε το καλύτερο πρόγραμμα πολιτογράφησης σε όλη την Ευρώπη και δεν υπήρχε κανένας λόγος ανησυχίας. Δυστυχώς όμως, για αυτό το περιβόητο πρόγραμμα, η Κύπρος έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα, η Ευρώπη έχει αντιδράσει, αφού όσοι έπαιρναν τα διαβατήρια γίνονταν Ευρωπαίοι πολίτες, οι οποίοι μπορούσαν να απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα που έχει ένας Ευρωπαίος πολίτης.

Όλα αυτά τα ψέματα που η κυβέρνηση κ. Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, έχει παρουσιάσει για να υπερασπιστεί το σκάνδαλο που έστησε, ανατρέπονται μέσα από την επιστολή του Ευρωπαίου Επίτροπου Δικαιοσύνης. Οι ντροπιαστικές αλήθειες που αναγράφονται για το επενδυτικό πρόγραμμα που έστησε η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει τους αβάσιμους ισχυρισμούς που τόσα χρόνια έλεγε η κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού και δίνει στον Κυπριακό λαό ένα μεγάλο χαστούκι αφύπνισης. Είναι εμφανές ότι τα ψέματα του κ. Αναστασιάδη τέλειωσαν! Όχι μόνο, αυτό που εφάρμοσαν, δεν είναι το «καλύτερο πρόγραμμα πολιτογράφησης της Ευρώπης» όπως για χρόνια ισχυρίζονταν, αλλά είναι ένα συστηματικό ξεπούλημα της ευρωπαϊκής υπηκοότητας, ένα ξεπούλημα ντροπής!

Πέρα από αυτά, οι εκθέσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας κατέγραψαν ότι η Κύπρος από τη μέρα που ανέλαβαν την εξουσία Αναστασιάδης- Συναγερμός, έχει λάβει πανευρωπαϊκό ρεκόρ διαφθοράς. Για την ακρίβεια, από το 2014-2018 είμαστε «πρωταθλητές» στην αύξηση της διαφθοράς και της διαπλοκής στην Κύπρο τονίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δημοσκοπήσεις της Eurostat καταδεικνύουν ότι το 95% του κόσμου πιστεύει ότι στην Κύπρο υπάρχει έντονο το φαινόμενο διαπλοκής και διαφθοράς.

Όλα όσα έχω προαναφέρει μόνο θλίψη προκαλούν σε όλους εμάς τους πολίτες που θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε περήφανοι για την καταγωγή μας. Δεν ανεχόμαστε να ρεζιλεύεται άλλο η χώρα μας διεθνώς γιατί έτσι βολεύει τον πρόεδρο της δημοκρατίας και τους οικείους του! Δεν σιωπούμε απέναντι σε όλα αυτά τα επικοινωνιακά παιχνίδια που σκαρφίζεται ο πρόεδρος και οι ακριβοπληρωμένοι σύμβουλοι του και που λειτουργούν εις βάρος των πολίτων και της χώρας μας. Αντιδρούμε και στεκόμαστε απέναντι τους ζητώντας ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν! Ας σταματήσουν τα χαστούκια, ας ξυπνήσουμε και ας κάνουμε όλοι μια προσπάθεια εξαγνισμού του τόπου μας!

της Μαρίας Νικολάου
μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής
του ΑΚΕΛ Πάφου
Πολιτικός Επιστήμονας