Χιονίστρες και κρύα πόδια τον χειμώνα

Χιονίστρες και κρύα πόδια τον χειμώνα

Γράφει η Ποδίατρος Γεωργία Λιοπετρίτη
Liopetriti Podiatry Centre, Πάφος*

Οι χιονίστρες (ή χείμετλα) είναι μικρά, κνησμώδη φουσκώματα στο δέρμα που εκδηλώνονται ως αντίδραση στο δέρμα όταν η θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές. Επηρεάζουν συχνότερα τα άκρα του σώματος, όπως τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών,  τα αυτιά και τη μύτη.


Οι χιονίστρες μπορεί να είναι μια δυσάρεστη κατάσταση, αλλά σπάνια προκαλούν μόνιμη βλάβη και υποχωρούν μέσα σε λίγες εβδομάδες εάν αποφευχθεί περαιτέρω έκθεση στο κρύο και ληφθούν τα κατάλληλα προληπτικά μέσα.

Συμπτώματα

Οι χιονίστρες αναπτύσσονται, συνήθως, αρκετές ώρες μετά την έκθεση στο κρύο. Συχνά προκαλούν συμπτώματα καψίματος και κνησμού στις επηρεαζόμενες περιοχές, τα οποία μπορεί να γίνουν πιο έντονα, αν ο ασθενής πάει σε ένα ζεστό δωμάτιο.

Το προσβεβλημένο δέρμα μπορεί, επίσης, να φουσκώσει και να γίνει κόκκινο ή σκούρο μπλε. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η επιφάνεια του δέρματος μπορεί να σκάσει και πληγές ή φουσκάλες μπορούν να εμφανιστούν.

Είναι πολύ σημαντικό να μην ξύνετε το δέρμα, καθώς ενδέχεται να σκάσει εύκολα και να μολυνθεί.

Πότε να ζητήσετε ιατρική βοήθεια

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζεται να πάρουν ιατρική βοήθεια εάν έχουν χιονίστρες, δεδομένου ότι συνήθως επουλώνονται μέσα σε λίγες εβδομάδες και δεν προκαλούν μόνιμα προβλήματα.

Ωστόσο, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον ιατρό ή τον ποδολόγο σας για συμβουλές εάν έχετε σοβαρή ή επαναλαμβανόμενη εμφάνιση χιονίστρων, ή αν η κατάστασή τους δεν βελτιωθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες. Θα πρέπει επίσης να ζητείτε ιατρική συμβουλή εάν νομίζετε ότι το δέρμα σας ενδέχεται να έχει μολυνθεί.

Τι προκαλεί τις χιονίστρες;

Χιονίστρες είναι το αποτέλεσμα μιας μη φυσιολογικής αντίδρασης στο κρύο.

Όταν το δέρμα είναι κρύο, τα αιμοφόρα αγγεία κοντά στην επιφάνειά του στενεύουν. Αν το δέρμα εκτεθεί στη συνέχεια σε θερμότητα, τα αιμοφόρα αγγεία πλαταίνουν.

Αν αυτό συμβεί πολύ γρήγορα, το αίμα μπορεί να διαρρεύσει μέσα στον περιβάλλοντα ιστό. Αυτό θεωρείται ότι είναι ο λόγος του φουσκώματος και φαγούρας που σχετίζεται με τις χιονίστρες.

Οι χιονίστρες μπορεί να επηρεάσουν άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, αλλά είναι πιο συχνή η εμφάνισή τους σε παιδιά και ηλικιωμένους. Η κατάσταση επηρεάζει, επίσης, τις γυναίκες περισσότερο από τους άνδρες. Ορισμένοι άνθρωποι, όπως είναι τα άτομα με κακή κυκλοφορία του αίματος, είναι πιο ευαίσθητοι στο να παρουσιάσουν χιονίστρες.

Θεραπεία

Οι χιονίστρες συχνά υποχωρούν από μόνες τους, χωρίς θεραπεία μετά από μια ή δύο εβδομάδες.

Πολλές κρέμες και λοσιόν είναι διαθέσιμες στην αγορά ως θεραπεία για τις χιονίστρες, αλλά δεν υπάρχουν κλινικές ενδείξεις ή έρευνες που αποδεικνύουν ότι είναι αποτελεσματικές.

Αν χιονίστρες σας είναι σοβαρό και επαναλαμβανόμενο πρόβλημα,  ο γιατρός σας ίσως να συστήσει τη λήψη μιας ημερήσιας ταμπλέτας ενός φαρμάκου που ονομάζεται νιφεδιπίνη. Αυτό λειτουργεί χαλαρώνοντας τα αιμοφόρα αγγεία, βελτιώνοντας την κυκλοφορία.

Πρόληψη

Εάν είστε επιρρεπείς σε χιονίστρες, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισής τους με τον περιορισμό της έκθεσής σας στο κρύο, φροντίζοντας τα πόδια σας και να λαμβάνοντας μέτρα για να βελτίωση της κυκλοφορίας σας.

  • φοράτε ζεστά ρούχα και κάλτσες και φροντίστε το σπίτι σας είναι ζεστό
  • παραμείνετε δραστήριοι
  • διακόψτε το κάπνισμα
  • αποφύγετε τα πολύ στενά υποδήματα
  • λάβετε ικανοποιητικές ποσότητες βιταμινών C και D

Αν το δέρμα σας είναι κρύο, είναι πολύ σημαντικό να ζεσταθεί σταδιακά. Το να θερμάνετε το δέρμα σας πάρα πολύ γρήγορα, για παράδειγμα  το να τοποθετείτε τα κρύα  πόδια σας σε ζεστό νερό ή κοντά σε θερμαντικά σώματα, είναι μία από τις κύριες αιτίες των χιονίστρων.

* Γεωργία Λιοπετρίτη – Ποδίατρος – BSc (Hons) Podiatry, MChS
Πρόεδρος του Παγκύπριου Συλλόγου Εγγεγραμμένων Ποδολόγων
Fit Feet Clinical Director για Ειδικούς Ολυμπιακούς Κύπρου
Νεόφυτου Νικολαΐδη & Πίνδου, Κατ. 3, έναντι κυβερνητικών κτιρίων
Τηλ. 7000 3668 – 99 938587