Χρήζει ανακαίνισης και αναβάθμισης το Νοσοκομείο Πάφου

Χρήζει ανακαίνισης και αναβάθμισης το Νοσοκομείο Πάφου

Μετά από 31 χρόνια λειτουργίας, το Γενικό Νοσοκοµείο Πάφου είναι πλέον γερασµένο και δεν µπορεί να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών ούτε να εξυπηρετήσει τους στόχους του ΟΚΥπΥ. Το νοσοκοµείο ξεκίνησε να λειτουργεί το 1992 και ο σχεδιασµός κάλυπτε τις ανάγκες της δεκαετίας του ’80 µε τα πληθυσµιακά δεδοµένα εκείνης της δεκαετίας.

Για σχεδόν 15 χρόνια όλοι οι φορείς της επαρχίας επισηµαίνουν την ανάγκη αναβάθµισής του, δίχως όµως να λαµβάνονται αποφάσεις και να υλοποιούνται. Τα πληθυσµιακά δεδοµένα στην Πάφο έχουν αλλάξει δραµατικά τα τελευταία 20 χρόνια και οι πληθυσµός διπλασιάστηκε. Αν συνυπολογιστεί και το 1,5 εκ. τουριστών που φθάνουν στην Πάφο ολόχρονα, τότε µπορεί να εκτιµηθεί ο βαθµός ανεπάρκειας των κτιριακών υποδοµών.


Από το 1992 που κτίστηκε το νοσοκοµείο µέχρι τώρα, η µόνη ουσιαστική προσθήκη αφορά τη Μονάδα Αιµοκάθαρσης, η οποία θα έπρεπε να παραδοθεί τον περασµένο Οκτώβριο, στη συνέχεια µετατέθηκε για τον Απρίλιο, αργότερα δόθηκε διαβεβαίωση ότι θα λειτουργήσει τον Ιούνιο και η τελευταία ενηµέρωση που έχουµε είναι πως το κτίριο θα παραδοθεί τον Αύγουστο, αλλά είναι άγνωστο πότε θα λειτουργήσει.

Το Νοσοκοµείο Πάφου διαθέτει 127 κλίνες, από τις οποίες διαθέσιµες είναι 114 λόγω των περιορισµών που ισχύουν ακόµη για τον κορονοϊό. Αυτό το διάστηµα θα ξεκινήσει και η αναβάθµιση του εξαερισµού, ώστε να είναι ανεξάρτητος για τους θαλάµους των ασθενών ανά τµήµα. Αυτή η αναβάθµιση κρίθηκε αναγκαία την περίοδο του κορονοϊού µε τους µολυσµένους ασθενείς και τον κίνδυνο µετάδοσης από θάλαµο σε θάλαµο, µε αποτέλεσµα να τεθεί εκτός λειτουργίας ολόκληρο το νοσοκοµείο.

Εκτός όµως από την ανεπάρκεια των κτιριακών υποδοµών στο Γ.Ν. Πάφου, παρατηρείται σοβαρή υποστελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Από τα 20 τµήµατα που διαθέτει το νοσοκοµείο, ελάχιστα είναι πλήρως στελεχωµένα. Η πιο κραυγαλέα υποστελέχωση παρατηρείται στο ΤΑΕΠ, η οποία είχε επισηµανθεί από τον Φεβρουάριο του 2022 και σήµερα αναζητούνται ακόµη γιατροί, ενώ αυτοί που παρέµειναν σκέφτονται να παραιτηθούν.Genikonosokomeiopafou

Εκτός όµως από την υποστελέχωση και την ανεπάρκεια των κτιριακών υποδοµών, διαπιστώνεται ότι και ο ιατρικός εξοπλισµός χρήζει αναβάθµισης. Ο αξονικός τοµογράφος είναι παλιάς τεχνολογίας, όπως δυστυχώς και άλλα διαγνωστικά µηχανήµατα που χαρακτηρίζονται κρίσιµα για την άσκηση της ιατρικής στις µέρες µας.

Στο Νοσοκοµείο Πάφου επικρατεί γενική ανοργανωσιά και το µοντέλο της διοίκησης που εφαρµόζεται σήµερα µε τη συµπλεγµατοποίηση κρίνεται αποτυχηµένο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγµα µε το χειρουργικό τραπέζι-κρεβάτι για το ορθοπεδικό τµήµα. Το Γ.Ν. Πάφου θα περιµένει για µήνες µέχρι να αγοραστεί από τον ΟΚΥπΥ και µέχρι τότε τα επείγοντα περιστατικά θα παραπέµπονται στον ιδιωτικό τοµέα.

Για την κατάσταση που επικρατεί έχει ασφαλώς ευθύνη ο ΟΚΥπΥ, στον οποίο ανατέθηκε η λειτουργία του, αλλά η πολιτική ευθύνη ανήκει στο Υπουργείο Υγείας. Είναι ανάγκη να ληφθούν άµεσα αποφάσεις σε όλα τα επίπεδα, διότι σε διαφορετική περίπτωση το Γ.Ν. Πάφου θα καταρρεύσει µόλις σταµατήσει η κρατική χρηµατοδότηση.

Προτάσεις ΑΚΕΛ για να καταστεί το νοσοκοµείο λειτουργικό

Οι διαπιστώσεις αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ που επισκέφθηκε πρόσφατα το κρατικό νοσηλευτήριο παρουσιάστηκαν σε δηµοσιογραφική διάσκεψη στην Πάφο στην παρουσία και του επικεφαλής του τοµέα Yγείας της Κεντρικής Επιτροπής Άθου Γεωργίου. Λόγω της αδυναµίας της κυβέρνησης τα τελευταία 10 χρόνια αλλά και του ΟΚΥπΥ να διαχειριστούν τον δηµόσιο τοµέα Υγείας, ιδιαίτερα µετά τις τεράστιες αλλαγές που έγιναν στη χώρα µε το ΓεΣΥ και την αυτονόµηση των δηµοσίων νοσηλευτηρίων, τα προβλήµατα συσσωρεύτηκαν και το ΑΚΕΛ κατέθεσε προτάσεις.

Ειδικότερα:

  • Επιβάλλεται όπως το Γενικό Νοσοκοµείο Πάφου στελεχωθεί άµεσα µε τρεις τουλάχιστον ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό στο Τµήµα Ατυχηµάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ). Το ΤΑΕΠ σήµερα λειτουργεί µε τρεις ιατρούς λιγότερους και µόλις µε το 50% του νοσηλευτικού προσωπικού που χρειάζεται για να εξυπηρετηθεί σωστά ο ολοένα αυξανόµενος πληθυσµός της πόλης και επαρχίας Πάφου.
  • Απαιτείται επίσης ιατρικό προσωπικό, ώστε το δηµόσιο νοσηλευτήριο της Πάφου να είναι σε θέση να παρέχει on call υπηρεσίες συγκεριµένων ειδικοτήτων, όπως νευροχειρούργου, αγγειοχειρούργου, θωρακοχειρούργου και επεµβατικού ακτινολόγου, για τον οποίο έχει ήδη εξασφαλιστεί ο απαραίτητος εξοπλισµός. Η απουσία αυτών των ειδικοτήτων έθεσε σε άµεσο κίνδυνο πολλές ανθρώπινες ζωές.
  • Σηµαντική είναι επίσης η δηµιουργία Εντατικής Μονάδας Θεραπείας και η κάλυψη του νοσοκοµείου µε άλλες ειδικότητες, όπως ρευµατολόγου και δερµατολόγου, που απουσιάζουν εδώ και χρόνια.
  • Στο Γενικό Νοσοκοµείο Πάφου παρουσιάζονται επίσης σοβαρές ελλείψεις και στον ιατρικό και άλλο εξοπλισµό. Συγκεκριµένα, επιτακτική είναι η ανάγκη για νέα χειρουργικά τραπέζια. Είναι αδιανόητο να αναβάλλονται χειρουργικές επεµβάσεις λόγω των χειρουργικών τραπεζιών. Χρειάζεται τοποθέτηση νέων εξεταστικών κρεβατιών στο ΤΑΕΠ και αναβάθµιση του ιατρικού εξοπλισµού του Θαλάµου Υπερβατικού Οξυγόνου, ώστε να µπορεί να εξυπηρετεί ταυτόχρονα περισσότερους ασθενείς. Η λίστα αναµονής για τον συγκεκριµένο θάλαµο φτάνει σήµερα τους 70 ασθενείς. Είναι επίσης επείγουσα ανάγκη η αντικατάσταση του αξονικού τοµογράφου.

Ανάγκη επέκτασης κτιριακών εγκαταστάσεων

Θέση του ΑΚΕΛ είναι ο εκσυγχρονισµός των κτιριακών εγκαταστάσεων και η επέκτασή τους. Κάτι τέτοιο θα έλυνε το θέµα κλινών, θα εκσυγχρόνιζε το νοσοκοµείο κτιριακά και θα ικανοποιούσε τη σύγχρονη ιατρική πρακτική, ειδικά στη µετά Covid εποχή.

Θα πρέπει να αυξηθούν οι κλίνες στην Παθολογική Κλινική, ώστε να ικανοποιούν σηµερινές και µελλοντικές ανάγκες της πόλης, και να ενισχυθεί το νοσοκοµείο µε νέους θαλάµους και νέες ειδικότητες. Να προωθηθεί, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, η υλοποίηση της απόφασης που λήφθηκε για δηµιουργία Ογκολογικού, Αιµατολογικού και Θαλασσαιµικού Θαλάµου στον δεύτερο όροφο του νέου κτιρίου, ο οποίος βρίσκεται υπό ανέγερση. Να δηµιουργηθεί χώρος βραχείας στα ΤΑΕΠ και Ηµερήσιας Φροντίδας για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών.

Σοβαρό είναι και το πρόβληµα στην Παιδιατρική Κλινική, όπου µειώθηκαν οι διαθέσιµες κλίνες, µε αποτέλεσµα παιδιά να µεταφέρονται σε άλλα νοσοκοµεία εκτός Πάφου. Επιβάλλεται, σύµφωνα µε το ΑΚΕΛ, η µετακίνηση της Παιδιατρικής Κλινικής σε αυτόνοµο θάλαµο, σε ξεχωριστό χώρο και όχι η συστέγαση µε άλλες κλινικές, καθώς και αύξηση των κλινών έτσι που να καλύπτονται οι ανάγκες της Πάφου. Επιτακτική είναι και η νευροχειρουργική – νευρολογική κάλυψη στο Νοσοκοµείο Πάφου ή στο Νοσοκοµείο Λεµεσού, για εξυπηρέτηση των ασθενών της επαρχίας Πάφου, ή στην παρούσα φάση η θεσµοθετηµένη διακοµιδή χωρίς καθυστέρηση και µε τα αναγκαία µέσα στο Γενικό Νοσοκοµείο Λευκωσίας.

Επιβεβληµένη χαρακτηρίζεται επίσης η σύσταση διοικητικής οµάδας, η οποία θα έχει την εξουσία να λαµβάνει αποφάσεις για την επίλυση των καθηµερινών και έκτακτων προβληµάτων που προκύπτουν στο Γενικό Νοσοκοµείο Πάφου. Η οµάδα αυτή θα πρέπει να έχει ξεκάθαρους όρους εντολής και διαθέσιµο προϋπολογισµό για το Νοσοκοµείο Πάφου.

Πηγή: Dialogos/Κώστας Νάνος